Nikad nemoj sumnjati u Božji plan za tebe

Nikad nemoj sumnjati u Božji plan za tebe. Tvoja sudbina je u Njegovoj ruci, i ako Mu vjeruješ, nećeš ostati bez Njegovih blagoslova.

U životu je teško donositi odluke kada nemamo pojma kamo će nas današnje odluke sutra odvesti. Pa kako donositi ispravne odluke? Kako možemo biti sigurni da smo na pravom putu kada je sve oko nas toliko neizvjesno?

Evo dobre vijesti: ne trebamo znati što će se dogoditi sutra, jer Bog već sada zna. Stvorio nas je sa svrhom i ima plan za naš život. Bog nam u Jeremiji 29, 11 govori: “Jer znam svoje planove koje imam za vas.”

Mi ne znamo budućnost, ali Bog zna

Nitko na ovoj zemlji ne zna plan za vaš život osim Boga. Ni jedan poslovni stručnjak, roditelj ili čak najpametnija osoba ne može vam sa sigurnošću garantirati što će se sutra dogoditi.

Često mislimo da znamo što je najbolje za nas, ali u stvarnosti zapravo ne znamo. Često se nađemo uznemireni kako život ide, bilo da je riječ o zdravlju, poslu, školi, obitelji … I baš zato se moramo pouzdati u Boga, jer je On jedini koji zna kako će se naš život odvijati.

“Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi.” (Psalam 37, 5)

Možda ne znate odakle započeti ili kako zatražiti pomoć? Pouzdanje u Boga da će vas voditi kroz neizvjesna vremena znači da idete naprijed sa svojim borbama. Ponekad vam se može činiti kao da Bog ne čuje i ne odgovara na vaše molitve, ali to nije istina. Istina je da Bog ima razlog za dopuštanje da se stvari dogode. Mi nikada nećemo razumjeti Njegovu mudrost, ali jednostavno moramo vjerovati Njegovoj volji.

Bog ima plan kada ne znamo kojim putem krenuti

Hagara je živjela u sjeni Sare, Abrahamove žene. Zategnuti odnosi dviju žena rezultirali su Hagarinim odlascima u pustinju. Prvi put je sama odlučila otići, ali drugi ju je put Abraham poslao na Sarin zahtjev. “Otjeraj tu sluškinju i njezina sina, jer sin sluškinje ne smije biti baštinik s mojim sinom – s Izakom!” (Postanak 21, 10). Njezine okolnosti bile su izvan njezine kontrole.

Kada se dogode stvari koje ne mogu kontrolirati, osjećam se nemoćno. Nema asfaltirane ceste koja pokazuje put i nikoga tko bi mogao pružiti koristan savjet. Poput Hagare, na kraju lutam uokolo ne znajući što učiniti. “… Vrludala je amo-tamo po pustinji Beer Šebe” (Postanak 21, 14). Ipak, kada čitamo malo dalje, otkrivamo da je Bog čuo njezin plač i obećao da će se pobrinuti za njezinog sina Jišmaela.

Praznina može biti zastrašujuća. Otkriva našu nesigurnost, govori nam da smo sami i potvrđuje naše strahove. Kada nemamo pojma u kojem ćemo smjeru ići, spoznaja da je Bog s nama umirit će naše tjeskobne misli i dati nam smjer koji tražimo.

I uši će tvoje čuti riječ gdje iza tebe govori: “To je put, njime idite”, bilo da vam je krenuti nadesno ili nalijevo. (Izaija 30, 21)

Nemoj sumnjati u Božji plan: vjeruj Bogu da zna što radi

Moramo shvatiti da zabrinutost ne pomaže situaciji. Zašto se zadržavati na onome što nas brine kada znamo da nas Bog čuje i vodi svojim planom?

Božja briga za nas prkosi ograničenjima. Poslao je svog Sina na zemlju da iskusi naše radosti i tuge, sretne trenutke i boli u srcu. Razumije dubinu naše ljubavi, jer nas voli čak i više nego što možemo zamisliti. Isus u Mateju 7, 11 kaže: “Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!” Ohrabrimo se danas ovim obećanjem. Dok vapimo Bogu sa svojim brigama, On pazi na svaki detalj našega života. Ono što je nama važno, važno je i Njemu.

Tu gdje ste trenutno dio je Njegovog plana. U molitvi tražite od Boga da vam pomogne da i dalje donosite prave odluke koje morate donijeti. I dalje molite da vam Njegova Riječ govori, a Njegov Duh vodi.

Možda vam se budućnost čini neizvjesna, ali nikad nije neizvjesna za Boga.

“Onaj koji otpoče dobro djelo u vama, dovršit će ga do Dana Krista Isusa.” (Filipljanima 1, 6)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!