Protiv Kristovih vjernika veliko je i ogorčeno neprijateljstvo svijeta. Drugima će oprostiti tisuću puta, ali će istovremeno uveličati najmanje pogreške Isusovih sljedbenika. Ne žalostimo se zbog toga već budimo oprezniji u hodanju s Bogom, jer nevjerni ljudi vrebaju na naše ponašanje, na naše pogreške.

Ako živimo bezbrižno, svijet koji ima oštar pogled kao ris brzo će to zapaziti i širiti o nama glasine ogovarajući nas. Pobjedonosno će vikati: ”Aha! Takvog ga želimo imati. Gledajte kako se kršćani ponašaju! Svi su licemjeri”.

To bi nanijelo mnogo štete slici Krista i velika bi uvreda pala na Njegovo ime. Križ Kristov je sam po sebi ruglo svijetu; čuvajmo se da ga ne grde radi nas.

VIDI OVO: DUH ANTIKRISTA NA DJELU: Zašto svijet toliko mrzi kršćane?

On je Židovima ”kamen spoticanja”; ne umnožavajmo i mi spoticanja jer ih ionako ima dovoljno. ”Grcima je križ ludost”: ne dajmo svijetu svojom ludošću razloga da se ruga evanđelju. Budimo ljubomorni sami na sebe i imajmo osjetljivu savjest.

Budimo oprezni kada neprijatelj sumnjičavim pogledom prati naše ponašanje i krivo tumači naše dobre namjere. Stalno smo ”na oku”, neprestano nas uhode. Hodočasnici putuju poput osumnjičenih osoba kroz sajam taštine. Više je promatrača i špijuna nego li mi to znamo, budimo na oprezu. Gospodine, vodi nas tako da nas naši neprijatelji ne obore!

Autor: Charles Spurgeon