Svaka nevjera prema partneru počinje ili prestaje u mislima: Kako postaviti granice?

Nevjera počinje ili prestaje u mislima. To je bilo tako za kralja Davida. To je tako za svakoga i oduvijek bez obzira na godine, kulturu ili spol.

Ne možemo uvijek spriječiti da nas netko privuče, ali možemo odlučiti hoćemo li ili ne kontrolirati takve misli. Radi našeg braka, moramo izbaciti takve misli prije nego postanu nešto uobičajeno.

Isusovo učenje postavlja granice koje štite naša srca i naše misli:

Čuli ste da je rečeno starima ”Ne učini preljuba!” A ja vam kažem da svaki koji s požudom pogleda ženu, već – u svom srcu – s njom učioni preljub. (Matej 5, 27-28)

Isusove riječi se jednako odnose i na žene koje s požudom gledaju muškarce.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Kad smo svjesni povećane privlačnosti, moramo odlučiti da ne provodimo vrijeme sami s tom osobom, a ponekad da ih uopće ne viđamo. Poziv na zajednički ručak nasamo mora se odbiti. Ako kažemo NE na početku, kasnije možemo izbjeći mnoge probleme.

Mnoge afere ne počinju odmah sa seksualnom privlačnošću, već kroz intimne razgovore. Kad nam osoba suprotnog spola dozvoli ulazak u privatni svijet svojih misli i emocija, stvara se opasna (i očaravajuća) bliskost.

Kako se sve više uplićemo, počinjemo osjećati da nas ta osoba bolje razumije ili više treba od našeg muža ili žene.

Ako ikada osjetimo da smo (čak i neznatno) prešli tu granicu, najbolje je čim prije reći mužu ili ženi o tome što ste razgovarali.

Autori: Nicky i Sila Lee; iz knjige ”Brak” (EPC Radosna vijest, Split)

NAJNOVIJE!