Nezdravi stav koji đavlu daje veću moć
Foto: Stocksnap

Mnogi kršćani imaju nezdravi mentalni stav koji đavlu daje veću moć u životu. Pobrinite se da vaš fokus nije na duhovnoj borbi, već na Isusu. 

Kako smo postali takvi? Jeste li ikad razmišljali o tome? Na toliko mnogo načina, i društvo u cjelini i naši osobni životi nose tek neznatnu sličnost s Božjom izvornom namjenom za nas i naše živote. Prečesto smo slomljeni, bolesni i jadni. To ponekad može biti slučaj i kod onih koji su predani vjernici u Isusu.

Držimo se naših povreda, našeg destruktivnog ponašanja, našeg inzistiranja da živimo na naš vlastiti način, a kao rezultat toga naš svijet postaje sve mračniji. To je slika grijeha koja nam izaziva probleme – ponekad odmah, ponekad u budućnosti, a ponekad na načine koje uopće ne shvaćamo.

„Ne moraš živjeti tako!“

Kada naši životi nisu u skladu s Bogom i Njegovim planovima za nas, prirodno slijede strah i anksioznost. To može biti Božji način na koji viče: „Ne moraš živjeti tako!“ To je također simptom većeg problema grijeha – kozmičkog sukoba između Božjeg kraljevstva i sotonskog kraljevstva tame.

Postoje najmanje dva načina na koja duhovni rat može povećati vašu psihičku bol kao kršćanina: sama tema i doživljavanje napada. Prvo, sama tema: upotreba termina kao što su „borba“, „pobjeda“, „neprijatelj“ i „oružje“ zvuči nasilno. I doista ti izrazi jesu nasilni. Samo pročitajte Bibliju; tamo nalazimo mnogo nasilja.

VIDI OVO: Je li Đavao jednako moćan kao Bog?

Previše razmišljanja o đavlu zapravo mu može dati više snage u vašem životu

Rat može prirodno usaditi strah i tjeskobu. Ako se usredotočite na borbu, vjerojatno ćete se više osjećati uzrujano, a ne manje. Kako da to prevladate? Pobrinite se da vaš fokus nije na borbi, već na Isusu. Previše razmišljanja o đavlu zapravo mu može dati više snage u vašem životu. Isus nikada nije tražio borbu sa Sotonom. Veliki dio Njegovog služenja bio je „iscjeljivanje svih kojima bijaše ovladao đavao“ (Djela 10,38). Njegov fokus nije bio na đavlu, već na činjenju volje Njegovog Oca. Tamo se morate usredotočiti.

Drugi način na koji duhovni rat može utjecati na vaše psihičko stanje jest mogućnost da vaš um bude pod napadom neprijatelja. Ponekad je takva poteškoća uzrokovana izravnim napadom iz kraljevstva tame. Kad se to dogodi, Isus stavlja na raspolaganje put kako biste bili slobodni. To nije magija, već dio procesa obnavljanja kojeg želi za svu svoju djecu.

VIDI OVO: PREPOZNAJTE ĐAVOLSKI NAPAD: Tri razine duhovne borbe s kojima se kršćani susreću

Duhovni rat neće prestati

Pripremate se za vječnost! Duhovni rat nikada ne znači kraj sam po sebi. To je način razumijevanja stvarnosti koje je Bog objavio o svom velikom planu i u koji se mi uklapamo. Uz to, doživjet ćete slomljenost i iscjeljenje, tugu i radost, suze i radost, slabost i snagu. Doživjet ćete ono što se osjeća kao privremeni poraz i neuspjeh, ali ćete također doživjeti pravu pobjedu i uspjeh.

Sjetite se da nam je Isus obećao i nevolju i mir (Ivan 16,33). U ovom životu možemo očekivati i nevolje i pobjedu. Ono što je Bog obećao jest da možemo živjeti potpuno – u svakom aspektu našega života (Ivan 10,10).

To uključuje Boga koji odgaja vaš karakter, što ponekad može biti neugodno. Uključuje da će vas rastegnuti kako biste postali više od onoga što niste ni zamišljali i koristiti vas u smislenoj službi za nešto veće od vas samih.

Autor: Dr. Carol Peters-Tanksley; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Charisma News