NaslovnicaDuhovnostJe li đavao jednako moćan kao Bog?

Je li đavao jednako moćan kao Bog?

Mnogi se pitaju je li đavao, čovjekov najveći neprijatelj, jednako moćan kao i Bog? Zašto je cijeli svijet pod njegovom vlašću?

Đavao je bio anđeo stvoren od Boga koji se usprotivio Božjoj vlasti i postao poglavar kraljevstva zlih duhova zvanih demoni.

“U svom si srcu govorio: ‘Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijesto ću sebi dići. Na zbornoj ću stolovati gori na krajnom sjeveru. Uzaći ću u visine oblačne, bit ću jednak Višnjemu.'” (Izaija 14, 13-14)

Kada se đavao, koji je jednom bio anđeo Lucifer, pobunio protiv Boga i pao s neba, jedna trećina anđeoske vojske udružila se s njim. Ti pali anđeli sada su poznati kao demoni.

Je li đavao moćan kao i Bog?

Kada pogledamo Knjigu o Jobu, možemo vidjeti kakvu moć đavao posjeduje i koliko je ograničen. Prema onome što vidimo u Jobu 1-2, đavao može raditi samo ono što mu Bog dopušta. Može se kretati gore-dolje između zemlje i Božje prisutnosti (Job 1, 6-12), ali je ograničen time što ne može ući u Božju prisutnost bez Božjeg dopuštenja. Dakle, đavao ima moć, ali nije moćniji od Boga i može djelovati samo onoliko koliko mu Bog dopušta.

Što đavao može činiti na zemlji?

Đavao stvara probleme na zemlji otkad je napao Evu s laži da je u redu jesti zabranjen plod sa stabla spoznaje dobra i zla (Postanak 3). Može utjecati na srca zlih ljudi i izazvati ih da čine grozna djela (Job 1, 17). Kroz sve đavlove planove da povrijedi Joba, on još uvijek nije mogao učiniti ništa bez Božjeg dopuštenja (Job 1, 12).

Đavao može držati ljude u lošem zdravstvenom stanju, kao što je to bio slučaj sa ženom koja je “osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti” (Luka 13, 11). Isus je tu nevolju pripisao đavlu i odmah ozdravio ženu, dokazujući da je Bog i da je moćniji od đavla. Đavao nije slobodan raditi što god želi. Hvalite Boga za tu istinu! Đavla je stvorio Bog i on je odgovoran svom Stvoritelju.

Može li đavao imati moć nad mnom?

Zapamtite, đavlova djela su ograničena od Boga, što znači da je Bog još uvijek suveren nad svime. Đavao nema božansku moć poput Boga, ali trebamo imati na umu da on i dalje čini zlo u svijetu, šapuće iskušenja i neprestano obmanjuje.

Srećom, Isus je pobijedio đavla živeći život bez grijeha, a zatim se žrtvovao za nas kako bi nas pomirio s Bogom. Došao je pomiriti tebe i mene s Bogom, nas koji smo nekoć bili Božji neprijatelji koji su zaslužili da vječno gore u paklu. Isus je popravio ono što je narušeno otkako su se Adam i Eva predali Đavlovom iskušenju. Oni koju vjeruju u Isusa Krista kao svoga Spasitelja i Gospodina, više se ne trebaju bojati Đavla ili pakla, jer je Isus oboje pobijedio.

Đavao se naziva “bogom” ovog svijeta, ali njegova je moć ograničena i dolazi njegov dan uništenja. Nismo pod njegovom vlašću, jer Isus nas je po vjeri pomirio s Bogom, spasio i dao nam vječni život. Iako kršćani još uvijek mogu griješiti i popustiti iskušenju, više nismo robovi grijeha.

Duh Sveti nam daje snagu, tako da možemo živjeti pobožno i donositi pravedne izbore. Biblija kaže da je “cijeli svijet pod vlašću zloga” (1. Ivanova 5, 19), i da đavao “kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre” (1. Petrova 5, 8). Ipak, vjernici imaju Krista, i zato “Onaj koji je u tebi jači je od onoga koji je u svijetu” (1. Ivanova 4, 4).

PROČITAJTE JOŠ: