Nikada nije zamišljao da će ga posao koji radi dovesti do ruba samoubojstva
Foto: YouTube/Pexels

Tim Rutherford nikada nije zamišljao da će ga posao, u kojem se zakleo da će štititi i služiti zajednici, dovesti do ruba samoubojstva.

Tim je odrastao u malom gradu na sjeveru države New York u siromašnoj obitelji. Njegov je otac ono malo novca što je zaradio, radeći povremene poslove, trošio na drogu i alkohol. Mnogo puta su bili na rubu da postanu beskućnici.

Odlučio je postati policajac

Tim kaže: “Kada sam imao 13 godina, zakleo sam se da neću odrastati u siromaštvu. Nisam želio biti u siromaštvu, jer sam bio jako, jako umoran od nestabilnosti.”

Nakon srednje škole, Tim se preselio na Floridu sa svojim tetkom i ujakom koji su bili kršćani. Dok je bio tamo, prihvatio je njihovu vjeru kao svoju.

“Tada sam predao svoje srce Isusu Kristu. Ali moj život nakon te točke bio je vrlo mlak prema Gospodinu”, prisjeća se.

Kada se počeo udaljavati od Boga, usredotočio se na zavjet koji je dao u djetinjstvu – da neće živjeti u siromaštvu. S 24 godine postao je policajac u gradu St. Petersburgu na Floridi.

“Uvijek sam osjećao snažnu strast da zaštitim ljude, zauzmem se za malog čovjeka”, kaže Tim.

Njegova strast da štiti ljude izložila bi ga groznim slučajevima. Nakon sedam godina to je počelo uzimati danak.

Prisjeća se: “Kućni pozivi su prevladavali. Ne bi bilo neuobičajeno riješiti samoubojstvo. Smrt djece je jako užasna stvar.”

Svakodnevni stres i njegove posljedice

Radeći posao policajca, oženio se i dobio dvoje djece te je bio odlučan pružiti im financijsku stabilnost kakvu nikada nije imao. Međutim, svakodnevni stres na njegovom poslu doveo je do teškog opijanja i nestabilnog obiteljskog života.

Tim kaže: “Bio bih razdražljiv, često ljut, frustriran. Nosio bih se sa situacijama na ulici u kojima je bilo stalne vike i vrištanja, a onda bih se vratio kući gdje je toga bilo više. Mislim da je dio mojih bračnih problema proizašao iz pretjeranog opijanja. To je bilo jedino što sam mogao učiniti da se odmaknem od svega što sam proživljavao.”

Svakodnevni stres i njegove posljedice
Snimka zaslona: YouTube/The 700 Club

Počeo je koristiti antidepresive kako bi se nosio s rastućim pritiskom.

Ipak, svaki se dan pojavljivao na poslu kako bi se suočio s neprestanim napadima nasilja i smrti.

Htio je učiniti najgore …  a onda je zavapio Gospodinu

Naposljetku, Tim je potražio psihijatrijsku pomoć i dijagnosticiran mu je opći anksiozni poremećaj. Pomoć je ipak stigla prekasno. Jedne noći, dok je sjedio sam kod kuće nakon svađe sa suprugom, s napunjenim vatrenim oružjem, Tim je nazvao mamu i sestru i rekao im da će se ubiti.

Njegova je mama nazvala policiju i nekoliko trenutaka kasnije stigli su službenici iz okruga Pasco i odveli ga. Potom je prevezen u ustanovu na psihijatrijsko vještačenje.

Tim se prisjeća: “Znao sam da sam vjerojatno izgubio posao. Definitivno sam izgubio svoju obitelj.”

Sam, u zaključanoj sobi Tim je povikao: “‘Isuse, trebam te i trebam te sada, i nemam ništa drugo.’ I kad sam uputio tu molitvu, obećao sam mu, rekao sam: ‘Ako mi pružiš pomoć koju trebam, izbavi me iz ovoga, zauvijek ću izgovarati tvoje ime i dat ću ti svu slavu.’ I u tom se trenutku osjećao mir i da će sve će biti u redu.”

U roku od 48 sati pušten je na slobodu. Tijekom sljedećih šest mjeseci Tim će prestati piti. I, nakon interne istrage koju je proveo njegov odjel i uz nastavak psihijatrijskog liječenja, dopušten mu je povratak na dužnost.

Slomio se od plača i zahvaljivao je Bogu na prilici koju mu je pružio. Druga prilika za život.

Nažalost, njegova druga prilika za život nije uključivala njegov brak. Na kraju su se on i razveli i podijelili skrbništvo nad djecom. Kako je nastavio s brigom o mentalnom zdravlju, Tim je počeo ponovno graditi svoj život i svoj odnos s Isusom.

U videu u nastavku poslušajte Timovo svjedočanstvo.

“Moja tjeskoba je nestajala. Osjećao sam se mirnije nego ikada otkako sam počeo raditi u policiji. Stvari su se počele oporavljati, stvari su se počele vraćati na početnu razinu, u normalu.”

Godine 2021. Tim je napustio policiju. Također se ponovno oženio i sada ima mješovitu obitelj u kojoj se brine da je Bog u prvom planu. Radi u neprofitnoj organizaciji koja gradi svijest o mentalnom zdravlju, dijeleći Božju ljubav i odajući Mu svu slavu.

“Želim da svako ljudsko biće zna da je Isus naš Spasitelj; mi smo ništa bez Njega, trebamo Ga u našem životu. Naš život neće biti potpun bez Njega. I nikad nije kasno”, zaključuje Tim.