7 “nikada” obećanih onima koji povjeruju u Krista

Donosimo sedam stvari za koje nas on uvjerava da se nikada neće dogoditi onima koji su povjerovali u Krista.

Svakodnevno se suočavamo s neizvjesnostima. Koliko ćemo dugo živjeti? Hoće li naša djeca rasti i napredovati ili će patiti i umrijeti mlada? Prijete nam ratovi, siromaštvo, glad i društveni nemiri? Nemamo jamstva da će se život kakav poznajemo nastaviti ili da će naši dani biti ispunjeni mirom ili boli. Na što se možemo osloniti?

Možemo se osloniti na apsolutne istine Božje Riječi, Biblije. Njegova istina nikada nas neće iznevjeriti. U Svetom pismu Bog daje mnoga vjerodostojna obećanja. Ne znamo što nosi naša budućnost na zemlji, ali evo sedam stvari za koje nas on uvjerava da se nikada neće dogoditi onima koji su povjerovali u Krista.

1. Nikada neće biti žedni.

„Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.“ (Ivan 6, 35)

Svaka osoba osjeća fizičku glad i žeđ. Moramo jesti i piti kako bismo održali svoje tijelo živim i zdravim. Ipak, naša će tijela kad-tad umrijeti. Naš duh je drugo pitanje, a to je ono na što Krist ovdje misli. Svi ljudi dolaze na ovaj svijet duhovno mrtvi. Počinjemo svoje putovanje gladni i žedni života. Većina osjeća prazninu duboko u duši. Uvijek tragamo za onim što nedostaje i pokušavamo ispuniti tu prazninu seksom, alkoholom, drogom, uspjehom, zabavom, ponosom i vlastitim trudom kroz dobra djela. Ali ove težnje ne ispunjavaju. Uvijek nam treba više i više. Svoju glad pokušavamo utažiti iluzijama. To je kao da pokušavate nositi vodu u kanti izbušenoj rupama.

Krist je došao uskrsnuti naše duše. Kada vjerujemo u Njega, dobivamo vječni život. Dobivamo duhovni kruh i vodu, koji nas ispunjavaju tako da nikada više nismo gladni. Kao što je obećao: “Tko jede ovaj kruh, živjet će zauvijek”. (Ivan 6, 58)

Svatko može primiti Njegovu živu vodu. Krist je rekao: “Dođite k meni”. (Matej 11,28) Sveto pismo bilježi u Djelima 16:30-32: “Vjeruj u Gospodina Krista i bit ćeš spašen.” Kada povjerujemo da je Krist umro i uskrsnuo kako bi platio cijenu za naše grijehe i priznajemo Ga kao Gospodina, nikada više nećemo biti gladni ili žedni za duhovnim stvarima.

2. Nikada neće biti otjerani.

„Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti.“ (Ivan 6, 37)

Većina nas se boji odbijanja, zbog čega ponekad oklijevamo pozvati nekoga na ručak, otići na intervju ili se staviti u bilo koju situaciju u kojoj možemo doživjeti odbacivanje. Često se jako trudimo ne bismo li to izbjegli.

Mesija upućuje nevjerojatan poziv. Svatko tko povjeruje u Njega i vapi za spasenjem bit će primljen. Ne postoji rizik od odbijanja, nego jamstvo prihvaćanja, ljubavi i milosti. Sveto pismo nam kaže: “Svatko tko zazove ime Gospodnje bit će spašen”. (Rimljanima 10,12-13) Svi koji traže Krista nikada neće biti odbijeni. Bog želi da svi dođu k Njemu.

3. Nikada neće hodati u tami.

„Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.“ (Ivan 8, 12)

Bojala sam se tame, čak i tijekom studija. Biti sama u mraku, dok svi spavaju, toga sam se jako bojala. No mnogo je strašnija duhovna tama. Hodati kroz život slijep za stvarnost smrti, a zatim se suočiti s vječnom tamom bez nade u svjetlo, zastrašujuća je perspektiva. Ali nudi nam se nada. Krist je umro kako bi nam dao beskrajnu svjetlost, u kojoj možemo uživati s Njim na nebu. On je Svjetlo. Ako budemo slijedili njega, imat ćemo duhovno osvjetljenje i nikada više nećemo biti u tami.

4. Nikada neće vidjeti smrt.

„Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka.“ (Ivan 8, 51)

Smrt je neprijatelj koji nas neprestano vreba, ruga nam se svojom neizbježnošću. Svaki čovjek će umrijeti. Ta tijela počinju propadati od trenutka kada smo rođeni. Ipak, Krist je obećao onima koji su Mu poslušni, da nikada neće duhovno umrijeti.

Postali smo poslušni kada smo povjerovali u Krista kao Spasitelja i Gospodara. Svi koji su u Kristu nikada neće doživjeti duhovnu smrt. Nikada nećemo prestati postojati. Kakvo veličanstveno obećanje!

5. Nikada nećemo biti zaboravljeni.

„Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim, što imate, jer on reče: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”.“ (Hebrejima 13, 5)

Napuštaju nas roditelji, prijatelji, supružnici ili djeca. Oni koji su bili napušteni često žive u strahu da nisu dovoljno dobri, pitajući se kada će iduća osoba otići od njih.

Bog nas nikada neće ostaviti. Što god činili, On će uvijek biti s nama i zbog Kristove žrtve, Njegov Duh živi u nama.

6. Nikada nećemo biti osramoćeni.

„Zato stoji u Pismu: “Evo stavljam na Sionu kamen ugaoni, izabrani, dragocjeni, i tko vjeruje u njega, neće se posramiti”.“ (1. Petrova 2, 6)

Mislim da je jedan od naših najvećih strahova biti posramljeni pred drugima. Osjećamo se poniženo kada shvatimo da smo se ponašali na način koji je u suprotnosti s našim osobnim vrijednostima ili vrijednostima društva. Izloženi smo i nemamo načina kako možemo povući naše riječi. Ili znamo da su naše duše ogoljene pred Bogom, koji zna svaku našu misao i djelo.

Sram nas tjera na skrivanje, bijeg ili na očaj. Sram je ubojica srca koji zamračuje naše duše, tjerajući nas da želimo sakriti svoje pravo ja. Sram kaže: “Ti si neuspjeh, beznadan/beznadna si, ti si pogrješka”.

Ne bismo trebali miješati sram s krivnjom. Krivnja nas tjera da priznamo određenu pogrešku ili grijeh i pozvani smo na kajanje kada smo krivi. Sram nas tjera na skrivanje, jer osjećamo da smo mi kao osobe propali slučajevi. To je vjerovanje da nas drugi vide kao nesposobne i neadekvatne. Dobra vijest Evanđelja je da je Krist preuzeo našu sramotu umjesto nas. Možemo se hrabro suočiti s Bogom, znajući da nam je dao svoju pravednost, u zamjenu za naš grijeh i sramotu.

7. Nikada nećemo biti izbrisani iz Knjige života.

„Tko pobijedi, on će se obući u haljine bijele, i neću izbrisati imena njegova iz knjige života, i priznat ću ime njegovo pred Ocem svojim i pred anđelima njegovim.“ (Otkrivenje 3, 5)

Sveto pismo uči da će svatko tko vjeruje u Isusa Krista kao Spasitelja imati svoje ime zapisano u knjizi života, knjizi u kojoj Bog bilježi imena svake osobe koja je određena za raj u svijetu koji dolazi. Jednom kada naša imena budu tu, nikada neće biti izbrisana. Njegovi smo zauvijek.

Krist je obećao: “Ja ću im dati život vječni, i nikada neće propasti; nitko mi ih neće istrgnuti iz ruke. Moj Otac, koji mi ih je dao, veći je od svih; nitko ih ne može oteti iz ruke moga Oca”. (Ivan 10, 28-29) Ne znamo kada će se neizbježna patnja ili gubitak dogoditi nama ili našim obiteljima. Hoćemo li se susresti s višestrukim borbama i patnjama ili ćemo imati relativno lak život? Ono u što se možemo pouzdati je da, kroz Krista, nikada nećemo biti sami niti napušteni. Nikada nećemo ostati bez duhovne hrane i pića. Naše duše nikada neće umrijeti i nikada nećemo biti ostavljeni u mraku. Uvijek će nas voljeti, uvijek čuti i odgovoriti na naše molitve, nikada nas neće odbiti i nikada nam neće oduzeti spasenje. Njegovi smo zauvijek. Hodimo vjerom, a ne gledanjem u vidljivo, znajući da Bog drži svoja obećanja.

Autorica: Susan Aken; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!