Dimenzije pobjede koje je Isus izvojevao na križu

Nijedan um ne može shvatiti dimenzije pobjede koju je Gospodin Isus izvojevao na križu Golgote. On je pobijedio svijet (Ivan 16,33). On je osudio Sotonu, kneza ovoga svijeta (Ivan 16,11). Slavio je pobjedu nad poglavarstvima i vlastima (Kološanima 2,15). Tako je nadvladao smrt da ju je progutala pobjeda (1. Korinćanima 15,54.55.57).

A njegova pobjeda i naša je pobjeda. Upravo kao što je Davidova pobjeda nad Golijatom donijela oslobođenje svemu Izraelu, tako slavni Kristov trijumf prelazi na sve koji mu pripadaju. Stoga možemo pjevati s Horatiusom Bonarom:

Pobjeda je naša! Za nas je u snazi istupio Jaki; Za nas izvojevao borbu, ostvario pobjedu: Pobjeda je naša.

VIDI OVO: Kako nam Isus može pomoći da pobijedimo pornografiju i ostale poroke?

Više smo nego pobjednici po onome koji nas uzljubi jer “ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sile, ni sadašnje, ni buduće, ni visina, ni dubina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu Gospodinu našemu” (Rimljanima 8,37-39).

Guy King pripovijeda o dječaku koji je bio na željezničkoj postaji kad je dolazio vlak kojim se vraćala momčad lokalnog nogometnog kluba nakon važne utakmice. Dječak je dotrčao do prve osobe koja je sišla s vlaka i bez daha upitao: “Tko je pobijedio?” A zatim je trčeći duž perona oduševljeno vikao: “Pobjeda je naša! Pobjeda je naša!”

Dok ga je King promatrao, pomislio je u sebi: “Što je pak on učinio za tu pobjedu? Što je on imao s borbom na nogometnom igralištu?” Odgovor naravno glasi: “Apsolutno ništa.” Ali zato jer je bio iz istog grada, poistovjetio se s mjesnim klubom i prisvojio njihovu pobjedu kao svoju.

VIDI OVO: 12 razloga zašto je Isus rekao: „Svršeno je!“

Čuo sam za Francuza koji je iz poraza prešao na stranu pobjede tako što je promijenio državljanstvo. Bilo je to kad je Wellington, tzv. čelični vojvoda Engleske, ostvario sjajnu pobjedu nad Napoleonom kod Waterlooa. Isprva je Francuz bio povezan s porazom, ali svanuo je dan kad je primio britansko državljanstvo i tada je mogao smatrati da je Wellingtonova pobjeda i njegova pobjeda.

Rođenjem svi smo podanici Sotonina kraljevstva i stoga na gubitničkoj strani. Ali čim pristanemo uz Krista kao Gospodina i Spasitelja, prelazimo od poraza na stranu pobjede.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!