Tko su bili Noini sinovi?

Noa je imao tri sina koji su se zvali Šem, Ham i Jafet (Postanak 5,32). Tko su bili Noini sinovi i što se dogodilo s njima i njihovim potomcima nakon Općeg potopa?

Što nam Biblija otkriva o Noinima sinovima?

Noini sinovi – najstariji i najmlađi

Noini sinovi su rođeni sljedećim redom: prvi je Jafet, drugi Šem, a najmlađi sin je bio Ham. Zanimljivo je što se na svakom mjestu u Bibliji Šem spominje prvi, iako je najstariji Jafet.

Jafet se rodio kada je Noa ima 500 godina, a poplava je došla 100 godina kasnije (Postanak 7, 6–7). Budući da je Šem imao 100 godina dvije godine nakon potopa (Postanak 11,10), on se morao roditi kad je Noa imao 502 godine. Nema podataka o tome kada se Ham rodio, osim činjenice da je rođen negdje nakon Šema (Postanak 9,24).

Šem

Postanak 10,24 bilježi da je Šem bio praotac svih sinova Eberovih, a to je važno jer je riječ Eber korijen riječi “hebrejski”. Sama Riječ Šem znači “ime”, što znači da je Noa očekivao da će ime njegovog sina biti veliko.

Postanak 10,22 spominje da je Šem imao pet sinova: ”Šemovi su sinovi: Elam, Ašur, Arpakšad, Lud i Aram”. Također je dočekao dug vijek jer je živio 600 godina (Postanak 11,10-11) i postao praotac semitskih naroda (Postanak 10,1; 21–31). Abraham, Šemov potomak, prva je osoba u Bibliji o kojoj se govori kao o „Hebrejcu“ (Postanak 14,13).

Noa je udijelio svoj blagoslov Šemu, čime ga je postavio iznad njegove braće (Postanak 9,​​26–27) i upravo je kroz Šema došlo obećani potomak ili sjeme koji će satrati Sotonu (Postanak 3,15). To sjeme seže do Adamova sina Šeta (Postanak 5,1–32), preko Šema, pa do Abrahama i Davida, sve do Krista (Luka 3,36).

Šemov sin Elam bio je otac Elamita, koji su se kasnije nastanili istočno od Mezopotamije. Šemov sin Ašur, čije je ime povezano s riječju Asirija, najvjerojatnije je otac onih koji su naselili drevno područje Asirije (Postanak 2,14), piše Gotquestions.org.

Jafet

Noin najstariji sin Jafet je u Postanku 10,2 naveden kao otac Gomera, Magoga, Madaja, Javana, Tubala, Mešak, Tirasa. Njihovi su potomci vjerojatno živjeli na sjeveru i zapadu Izraela i nakon Babilonske kule govorili su jezikom koji se danas klasificira kao indoeuropski jezik.

Dok je blagoslivljao svog sina Jafeta, Noa je rekao sljedeće riječi: „Nek Bog raširi Jafeta da prebiva pod šatorima Šemovim, Kanaanac nek` mu je sluga!“ (Postanak 9,27).

Ham

Ham, najmlađi od trojice Noinih sinova, imao je četiri sina: Kuša, Misrajima, Puta i Kanaana (Postanak 10,6). Egipat je kasnije prozvan “zemljom Hama” (Psalam 78,51; 105,23; 106,22).

Hamiti ili hamitski narodi su u Postanku 10,6–20 prikazani na način kao da postaju bezbožna i svjetovna sila. Bila je to zemlja Izrael koja je dodijeljena Hamovom sinu Kanaanu, a stoljećima je bila pod nadzorom Egipćana.

Ham je otac Arapa, Kanaanaca i Afrikanaca, uključujući Egipćane. Zbog Hamova grijeha protiv oca Noe (Postanak 9,​​20-25), Noa je prokleo Kanaana, rekavši da će on biti sluga Šemu (Postanak 9,26). To se ispunilo stoljećima kasnije kad su Izraelci ušli u kanaansku zemlju i pokorili stanovnike te kanaanske zemlje (1. Kraljevima 9,20–21).

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!