Obećava li Biblija sreću?
Foto: Unsplash

Za kršćane postoje pregršt prekrasnih obećanja, no obećava li Bog sreću za ovaj život? Što Biblija kaže da trebaju imati vjernici u ovome svijetu?

Što je sreća?

Riječ ”sreća” zasniva se u engleskom jeziku na riječi ”događati se” (”happiness-happening”), no nije sve što se događa oko nas ”sretno”. Ustvari, Isus je rekao: „Rekao sam vam ove stvari kako biste u meni mogli imati mir. U ovome svijetu imat ćete nevolje. No ohrabrite se. Ja sam pobijedio svijet“. (Ivan 16, 33)

Mir i radost nisu isto što i sreća, jer se sreća zasniva na događajima, a oni su privremeni, dok je Božji opstaje zauvijek, čak i u teškim razdobljima ovoga života. Činjenica je kako „moramo proći kroz mnoge poteškoće kako bismo ušli u Božje kraljevstvo“. (Djela 14, 22) Pavao kaže: „Ni u čemu ne dajemo nikakve sablazni da se ne kudi ova služba, nego se u svemu iskazujemo kao poslužitelji Božji: velikom postojanošću u nevoljama, u potrebama, u tjeskobama“. (2. Korinćanima 6, 4)

VIDI OVO: Bog sreću shvaća ozbiljno (trebali biste i vi)

Nemojte zavaravati sebe ni druge vjerovanjem da će, jednom kada ste postali kršćani, sve biti prekrasno i lijepo. Ovo je laž od đavla. Trebamo ući „kroz uska vrata, jer široka vrata i široka je cesta ona koja vodi do uništenja, a mnogi prolaze njome. Jer uska su vrata i tijesan put koji vode u Život, a malo je onih koji ga pronalaze“! (Matej 7, 13-14)

Isus nije rekao da će to biti lijepo i lako iskustvo, već da će biti teško i usko. Pravi prijevod za Matej 7, 13 glasi: „široka vrata lako odvedu u uništenje“. Ako postoji lagan put, put koji izgleda lagano, to je put koji vodi prema uništenju. Ne trebate se odupirati grijehu, samo imajte lagan i jednostavan život i bit ćete sretni, ali do Sudnjega dana. (Otkrivenje 20)

Ako postoji evanđelje koje se propovijeda, a koje obećava sreću i lak prolazak do nebesa, onda slušate pogrešno učenje, jer su mnogi, čak i u Isusovo vrijeme, vjerovali u ovo. Isus je zapravo odgovorio na pitanje: „Tada ga upita netko: “Gospodine, je li samo malo onih, koji se spašavaju?” On im reče: “Trudite se da uđete na uska vrata, jer vam kažem: “Mnogi će tražiti da uđu, a neće moći. Je li se jedanput digao domaćin i zatvorio vrata, tada ćete stajati vani, kucati na vrata i zvati: Gospodine, otvori nam! A on će vam odgovoriti: Ne znam vas, odakle ste“. (Luka 13, 23-25) Ovdje je Isus rekao kako se trebamo potruditi, što ukazuje na to da neće biti lagano i da će ”mnogi pokušati ući, no neće moći”.

Mnoga Božja obećanja ne uključuju sreću, prolaženje kroz usku cestu bez truda ili vjerovanje u neko lažno učenje. Isus, kao niti njegovi učenici, nikada nisu propovijedali evanđelje prosperiteta.

VIDI OVO: Po čemu je radost koju Bog daje drugačija od svjetovne sreće?

Postoji puno Božjih obećanja, koja uključuju posjedovanje radosti i mira, koji nisu privremeni, prolazni osjećaji kao što je sreća. Isus je rekao: „Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam onako kako svijet daje. Ne dajte da se vaša srca uznemire i ne bojte se“. (Ivan 14, 27)

Posjedovanje Božjeg mira znači posjedovanje tog mira zauvijek. Radi se o miru uma u vezi našeg spasenja, našeg konačnog odredišta i spoznaja o tome da su nam grijesi oprošteni. Sreća se zasniva na tome što se događa danas, ali mir Božji, koji nadilazi ljudsko razumijevanje, je vječan za život koji tek dolazi.

Poznavanje Isusa Krista u punini briše, ili bi barem trebalo, sav strah, jer je Gospodin rekao: „Ne boj se maleno stado, jer vašem je Ocu drago zbog toga što vam je odvojio mjesto u kraljevstvu“. (Luka 12, 32) Isto tako „Ohrabrite se! Ja sam. Ne bojte se“! (Matej 14, 27) Isus je s namjerom govorio riječi: „Ovo vam govorim kako bi moja radost prebivala u vama i kako bi bila potpuna“. (Ivan 15, 11)

Izvor ovakvog mira, radosti i hrabrosti dolazi od Boga, a spoznaja o tome da je Isus Krist došao umrijeti za nas kako bi naša radost bila potpuna još je veća zbog toga što nam je Isus dao vječan život (Ivan 11, 25-26; 10, 10) i zbog toga što je taj život čvrsto u rukama Boga Oca i Isusa Krista. (Ivan 10, 28.29) To nije nešto što ćemo izgubiti kada sagriješimo (Ivan 6, 37), to je nešto što imamo zauvijek. (Ivan 3, 16-17)

Život nije fer

Biblija nam nigdje za ovaj život ne obećava sreću, kao što niti ne kaže da je život fer. Da je život fer, onda bismo svi išli u pakao, a Isus ne bi trebao umrijeti. Isusova smrt na križu nije bila fer, jer je On bio nevin. Bog je svoj gnjev izlio na Isusa, koji je patio kaznu kakvu smo zaslužili mi, a koju mi ne trpimo zbog onoga što je Isus učinio za nas. To je on učinio za one od nas koji nisu zaslužili ništa drugo, nego vječnu odvojenost od Boga.

VIDI OVO: Što je istinska sreća? Ovaj mladić će vam otvoriti oči!

Djelo Isusa Krista na Kalvariji je dovršeno; On je učinio za nas ono što sami za sebe nismo mogli učiniti. Trenutak kada svoje pouzdanje stavimo u Krista je trenutak kada u nas ulaze mir i radost, dok strah nestaje. Ako još uvijek svoje povjerenje niste stavili u Krista, danas povjerujte u Gospoda kako biste mogli biti spašeni (Rimljanima 10, 9-13)

Onda ćete jednoga dana, možda uskoro, čuti najljepše riječi koje biste ikada mogli čuti, riječi koje su bolje od najbolje sreće ovdje na Zemlji, kada Isus govori: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta“. (Matej 25, 34) To će biti iznad sreće. To će biti nešto neopisivo i nešto što ”nadilazi svako razumijevanje”. (Filipljanima 4, 7)

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com