Obilježja Kristo-centričnog propovijedanja
Foto: Pexels

Što točno znači propovijedati propovijed koja je Kristo-centrična? 

Svaki normalan propovjednik i pastor, koji vjeruje u Krista, želi da Krist bude najvažnija stvar, kada on stane za propovjedaonicu. No namjera ne jamči uspjeh. Vjerujte mi i sam često nisam propovijedao Krista i to više puta nego što bih to želio priznati. 

U nastavku slijede četiri elementa koja će pomoći propovjedniku, kako bi mogao predstaviti Božju Riječ Božjem narodu na ispravan način. 

1. Kristo-centrično propovijedanje je biblijski utemeljeno. 

Cijela Biblija dovodi do vrhunca Božjeg otkrivenja u osobi i djelu Krista. (Luka 24, 25-27; 2. Timoteju 3, 14-15) Propovijed koja je usredotočena na Krista ne želi pronaći Krista u svakome tekstu; ono izlaže mjesta gdje tekstovi govore u odnosu na Krista i ondje gdje nalaze ispunjenje u Njemu. Takvo propovijedanje zahtijeva kombinaciju otkupljujućeg i povijesnog pristupa Bibliji. Uzmite vrijeme za odrađivanje teškog posla egzegeze, pokazujući kako je evanđelje nastaje organski kroz cijeli kanon. 

No tu nije kraj: drugi elementi su potrebni kako bi poruka bila Kristo-centrična. 

2. Kristo-centrično propovijedanje je misijski orijentirano. 

Krist je došao tražiti i spasiti izgubljene, a Bog je odredio da širenje Božje Riječi bude primarni način kako nevjernici mogu biti obraćeni. To je također primarni način kako vjernici mogu biti prilagođeni na Kristovu sliku. (Djela 20, 32; Rimljanima 10, 13-15; Efežanima 4, 11-14) Propovijedanje usredotočeno na Krista potiče vjerovanje i stavlja izazov ispred ne vjerovanja. 

Oni koji nisu vjernici i koji nisu kršćani trebaju dobiti izazov; trebaju se pokajati i povjerovati u Krista. No i ne kršćani posjeduju vjerovanje koje treba biti obrađeno. Što pri tome mislim? Svaka je osoba stvorena na Božju sliku, živi u Božjem svijetu i u interakciji je s Božjom istinom, sviđalo li se to ljudima ili ne. Ovakva vrsta prirodnog vjerovanja neće spasiti čovjeka, stoga takvo vjerovanje treba postati iskreno vjerovanje koje donosi spasenje. 

Slično tomu, kršćani posjeduju vjerovanje koje treba biti obrađeno i ohrabreno, no isto tako posjeduju nevjeru, ispred koje treba biti postavljen izazov. Jedne nedjelje nakon slavljenja, jedan vjernik mi je prišao i rekao mi je sljedeće: „Jako cijenim to što govoriš i nevjernicima. Većinu nedjelja, osjećam da dolazim više kao nevjernik nego kao vjernik.“ Propovijedanje usredotočeno na Krista je misijski orijentirano; izaziva nevjeru i njeguje vjeru kod svake vrste slušatelja. 

VIDI OVO: Je li u redu da žena propovijeda ili vodi crkvu?

3. Kristo-centrično propovijedanje je motivacijski orijentirano. 

Radosna vijest Isusa Krista u isto je vrijeme i razlog i sila koja donosi promjenu. (Rimljanima 1, 16; Galaćanima 3, 1-6) Propovijedanje usredotočeno na Krista primjenjuje Božju Riječ tako što objašnjava ne samo ono što Bog očekuje od ljudi, nego i zašto i kako to ljudi moraju učiniti. Ovo raskrižje je mjesto gdje se često događaju grješke kod pokušavanja propovijedanja usredotočenog na Krista. Način na koji propovjednici motiviraju i osnažuju svoje slušatelje na poslušnost, određuje hoće li njihovo biblijsko izlaganje postati egocentrična propovijed ili propovijed usredotočena na Krista.

Kada propovjednik primjenjuje svoj tekst, on treba odgovoriti na pitanje zašto bi slušatelji trebali biti poslušni tom tekstu, a taj odgovor trebao bi biti ukorijenjen u milosrđu Božjem, koje je otkriveno u osobi i djelu Isusa Krista. Motiviranje kroz prvenstveno poticanje slušatelja na to da trebaju biti bolje osobe ili da trebaju živjeti bolje živote, kroz izazivanje krivnje ili straha od posljedica, okreće slušatelja od života koji je usmjeren na Krista i usmjerava ga na njega samoga i njegov vlastiti trud. Ovo nanosi ogromnu štetu istinskoj vjeri. 

Propovjednici isto tako moraju objasniti kako čitatelji mogu učiniti ono što Bog od njih želi. Čak i ako primjena ima biblijski presedan, nikakvo dobro ne čini ako se zahtijeva poslušnost kroz čistu snagu volje. Kada postanemo kršćani, postajemo ujedinjeni s Kristom, u nama se nastanjuje Duh i dobivamo moć za novu poslušnost. (Ivan 15, 5; Galaćanima 5, 16; 25) Objasnite kako vjerovanje u evanđelje i kako osnaženje po Duhu rezultira u novoj poslušnosti. 

4. Kristo-centrično propovijedanje je usmjereno na štovanje. 

Najbolje propovijedanje podiže zajednicu vjernika u Božju prisutnost, kako bi nakon završetka službe otišli, ostajući u stanju divljenja prema Kristu. Thomas Chalmers objašnjava kako postoje dva načina kako prikazati ljubav svijetu kroz ljudsko srce: kroz otkrivanje njegove bezvrijednosti ili kroz zamjenu ljubavi ovoga svijeta za nešto što je ljepše. Propovijedanje usredotočeno na Krista prikazuje povjerenje i ljubav srca, uzdižući uskrsnulog Krista. 

Takvo propovijedanje je biblijski i misijski utemeljeno, motivacijsko i okrenuto prema štovanju. Braćo, propovijedajte Krista. 

Autor: Walt Nilsson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliiton.org koje vrijedi za Novizivot.net.