Jeste li znali da je upravo šećer glavni krivac za mnoge zdravstvene poremećaje i bolesti?

Šećer je uzročnik pretilosti, dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije i neplodnosti. Brojni stručnjaci i nutricionisti povećanu konzumaciju šećera smatraju jednako opasnom kao pušenje! Šećera ima u čokoladi, keksima i slatkišima, ali sadrže ga i brojni drugi gotovi proizvodi, čak i oni koji se reklamiraju kao “zdravi”.

Pobijedite ovisnost o šećeru

Jeste li se ikad zapitali zašto vam je tako teško odreći se šećera? Odgovor se krije u tome što on zapravo u vašem organizmu izaziva ovisnost. Istraživanja su pokazala da mozak reagira na šećer slično kao na drogu i alkohol. Upravo ga zato mnogi proizvođači dodaju u svoje proizvode – kako bi vas naveli da ih ponovno kupite. Kako biste se riješili ovisnosti, promijenite navike i očistite se od šećera.

Nakon što počnete konzumirati obroke i zalogaje bez šećera, možda ćete u početku biti malo potišteni. No, vrlo brzo ćete primijetiti da imate sve više energije i sve bolje raspoloženi. To će vam biti dovoljan poticaj da život bez šećera postane vaša “slatka” svakodnevica. Tijekom ovog 10-dnevnog detoksa izbjegavajte svu hranu koja dolazi u kutijama, pakiranjima, limenkama i konzervama. Jedite samo svježe, organske i sirove namirnice.

Osvijestite vašu žudnju za šećerom

Od prvog dana detoksa počnite sebi postavljate pitanja:

Zašto posežem za šećerom? Jesam li ovisan o šećeru? U kojim situacijama jedem najviše slatkog?

To će vam pomoći da osvijestite vašu ovisnost i situacije u kojima posežete za slatkim, pa ćete lakše prepoznati okidače žudnje.

Odbacite zaslađene napitke

Poznato je da su ovi napitci prepuni šećera i da veća konzumacija takvih pića vode do pretilosti, a na kraju i do dijabetesa tipa 2. Kalorije iz ovakvih sokova se brže apsorbiraju u vašem organizmu, te izazivaju nagli porast razine šećera u krvi.

Potpuno se odrecite šećera!

Ako sebi povremeno priuštite šećerne poslastice, nećete postići detoksikacijski učinak. Kao i kod liječenih ovisnika, koji ne smiju konzumirati nimalo narkotika, niti čašicu alkohola (jer se tako opet vraćaju u začarani krug), tako bi trebali i vi potpuno izbaciti šećer iz jelovnika. Ako kupujete prehrambene proizvode, dobro pročitajte deklaracije kako biste znali u kojima od njih se krije dodatni šećer.

Obogatite jelovnik biljnim bjelančevinama

Jedite orašasto voće koje sadrži bjelančevine, poput lješnjaka, badema, oraha i indijskih oraščića. U slučaju da vas uhvati glad, uvijek imajte pri ruci malu zdravu užinu napravljenu od orašastih plodova, koja će držati pod kontrolom razinu šećera u krvi.

Konzumirajte zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se unosom zdravih masnoća (poput kokosovog, maslinovog ili lanenog ulja) nećete udebljati, a uz to ćete poboljšati cjelokupno zdravlje. Birajte zdravo orašasto voće, sjemenke, avokado, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Jedite što više povrća, ali bez škroba

Povrće poput kelja, cvjetače i brokule, zatim šparoge, luk, gljive, rajčice, artičoke, zelene mahune i patlidžan možete konzumirati u velikim količinama. No, tijekom 10 dana detoksikacije izbjegavajte namirnice koje sadrže škrobne ugljikohidrate, poput krumpira, batata, bundeve i cikle, kao i žitarice i grah, jer će te namirnice usporiti snažan učinak detoksa.

Izbjegavajte mliječne proizvode i gluten

Često žudimo upravo za namirnicama koje izazivaju alergije, a to su glutenski i mliječni proizvodi. Osim što potiču upalna stanja u organizmu, oni dodatno izazivaju žudnju za slatkim. Stoga biste ih se, barem tijekom 10 dana detoksa, morali odreći. Već nakon nekoliko dana bez glutena i mliječnih proizvoda primijetit da imate više energije.

Priuštite si kvalitetan san

Osigurajte si barem 7 sati kvalitetnog sna noću. To će ojačati snagu vaš volje tijekom 10 dana detoksa. Poznato je da manjak sna vodi do razdražljivosti i disbalansa hormona, što dodatno izaziva snažnu želju za slatkim i ugljikohidratima.

IZVORAlternativa-za-vas.com