Odnos majke i sina: 8 načina kako majka utječe na njegovu osobnost

Odnos majke i sina uvelike utječe na inteligenciju i njegovo obrazovanje.

Odnos majke i sina utječe na to kako će se razviti njegov mozak, njegove socijalne vještine, kasniji odnos prema ženama i još puno toga.

Odnos majke i sina uistinu ima ogroman utjecaj na to kakav će muškarac biti u cjelini i kakva je njegova osobnost. No, osim što ih on, prema nekima, čini stabilnijim i sretnim osobama u budućnosti, na što još taj odnos utječe i koliko je on zapravo bitan?

1. Odnos majke i sina utječe na njegovu inteligenciju i obrazovanje.

Odnos majke i sina uvelike utječe na inteligenciju i njegovo obrazovanje. Istraživači su otkrili da dobar odnos s majkama ima izravan utjecaj na razvoj djetetova mozga. Konkretno, za razvoj područja koje je odgovorno za učenje, pamćenje i reakcije na stres.

Majka koja je pažljiva prema svom sinu od prvih dana, već znatno utječe na njegov učinak u školi. Dakle, što više pažnje mu date od početka njegova života, to ćeš se manje morati brinuti o njemu kada dođe vrijeme osnovne i srednje škole te daljnjeg obrazovanja.

2. Sinovi izbjegavaju nevolje i sukobe

Odnos majke i sina se ogleda u izbjegavanju sukoba. Još jedno malo istraživanje pokazalo je da blizak odnos s majkama značajno smanjuje rizik da će se dječaci uključiti u određene nevolje ili sukobe, odnosno u ponašanja visokog rizika.

Stvaranje sigurnog okruženja kod kuće važan je prvi korak koji će učiniti da tvoj sin i u budućnosti ima želju održati taj odnos kako u vašem kućanstvu, tako i u budućem kućanstvu kojeg će imati sa svojom suprugom.

3. Odnos majke i sina utječe na djetetove socijalne vještine

Majčina podrška snažna je sila. Iako svima ponekad treba netko tko će biti uz njih, navijati i pomagati im, u životu jednog dječaka veoma je bitno da osjeti podršku svoje majke koja će se kasnije razviti u mnogo toga, a jedna stavka jest sigurno i bolje samopouzdanje. Osim njega, velika je šansa da će muškarac koji iza sebe ima dobar odnos s majkom, imati i veću želju za iskušavanjem novih stvari, bez straha.

Nadalje, jedno je istraživanje otkrilo da su djeca koja provode puno vremena sa svojim majkama za 20 – 40 % bolja od druge djece kada su u pitanju socijalne vještine. Razlog za to jest taj što kod njih postoji snažniji kognitivni razvoj koji se događa kroz zajedničko djelovanje majke i sina.

VIDI OVO: 10 istina koje sinovi trebaju čuti od svojih majki

4. Imat će smanjen utjecaj stereotipa

Nekoliko studija otkrilo je da majke više i češće prihvaćaju emocije djevojčica nego dječaka, što nije dobro i može na kraju dovesti do psihološkog povlačenja u sebe. Zbog toga, majka koja ima dobar odnos sa svojim sinom i pruža mu fizičku i emocionalnu podršku, treba ohrabriti svog dječaka da izrazi svoje osjećaje.

Trebala bi mu objasniti da ga plakanje ne čini “manjim muškarcem”, a kao rezultat toga, dječak će odrasti u emocionalno dostupnog muškarca, iskrenog prema svojim osjećajima i osobu koja ne živi u skladu s rodnim stereotipima koje nam društvo “servira”.

Odnos majke i sina 1
Foto: Pexels

5. Dobar odnos s majkom utječe i na veću emocionalnu inteligenciju

Odnos s majkom utječe na veću emocionalnu inteligenciju. Kada već govorimo o stereotipovima, dječaci koji imaju dobar odnos sa svojom majkom imaju i manju vjerojatnost da će razviti probleme vezane uz ponašanje, koji bi mogli ometati njihov emocionalni razvoj. Oni se znaju nositi s međuljudskim sukobima, kao i formirati veze s drugim ljudima, što je korisno u gotovo svim područjima života. Zbog toga, oni će znati što i kada se treba i može reći, kako te utješiti te se neće sakrivati iza “fasade” snažnog muškarca.

VIDI OVO: Kako odgojiti sina: 7 istina koje mora znati svaka majka dječaka

6. Dobar odnos s majkom pomoći će i u prelasku iz tinejdžerskih godina u one odrasle

Odrastanje ponekad može biti stresno iskustvo. Mnoga se djeca boje napustiti “roditeljsko gnijezdo” i ostvariti neovisnost. No, zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako djeca koja žive u kućanstvu punom podrške nemaju strah od osamostaljivanja. Oni znaju da im u bilo kojem slučaju roditelji čuvaju leđa i tu su za njih, a ti kao majka možeš biti sigurna da su tvoja ljubav, dobrota i pažnja rezultirali jednom samouvjerenom osobom spremnom za nove pobjede.

7. Odnos majke i sina se odražava na njegov kasniji odnos prema drugim ženama

U osnovi je teško zamisliti muškarca koji ima dobar odnos sa svojom majkom i voli ju, da se ponaša loše prema drugim ženskim osobama. Za vrijeme njegova odrastanja, njegova majka naučila ga je kako komunicirati sa ženama te je uz nju učio o ženskoj psihi i o emocijama. Stoga, gotovo uvijek takvi muškarci upravo su ono o čemu mnoge žene maštaju kada razmišljaju o savršenom partneru.

VIDI OVO: Biblijski savjet kojeg se trebaju držati sve majke sinova

8. Muškarci koji imaju dobar odnos s majkama imaju manje šanse od mentalnih bolesti

Jedno je istraživanje dokazala da dobar odnos između majke i sina utječe na kasnije dječakovo mentalno zdravlje. Upravo njihov odnos uči ga i priprema kako bi kasnije izbjegao moguća razdoblja tjeskobe i depresije.

Zaključno, ako spojimo činjenicu da ih dobar odnos s majkama čini samopouzdanim osobama, mentalno stabilnima, društvenima te dobima po pitanju obrazovanja, ono što na kraju dobijemo jest recept s gotovo savršenog i sretnog muškarca, ispunjenog i spremnog na dijeljenje svojeg života s drugom osobom, prenosi Missmama.

NAJNOVIJE!