Zašto je važno odreći se samoga sebe?

Zašto je važno odreći se samoga sebe?
Foto: Unsplash

Odreći se sebe znači odreći se sebičnih želja, požuda i čežnji. Gospodin Isus treba biti središtem našega života, a ne naše vlastite sposobnosti i naš uspjeh.

Potom dozva narod i svoje učenike pa im reče: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i slijedi me.” (Marko 8, 34)

Samoodricanje je nezaobilazna osobina svakog istinskog učenika Gospodina Isusa. U prvom planu treba biti Gospodar osobno, a ne mi sami. No to je lakše reći negoli učiniti. Među kršćanima je tako malo onih koji ga slijede i idu putem samoodricanja.

Samoodricanje je mnogima teško, jer traži odricanje od vlastitih sklonosti. Naše “ja” je povrijeđeno i uvrijeđeno, jer ne dobivamo priznanja koja tražimo. U takvim okolnostima počinjemo žaliti sami sebe vjerujući da imamo pravo na razumijevanje i naklonost u svim teškoćama. Dok se druge hvali zbog njihovih djela ili se divi njihovim zamislima, naši su osjećaji povrijeđeni.

PROČITAJTE: 3 razloga zašto Isus traži da umremo sebi

Osjećajući svoj značaj, želimo biti u središtu svega. Stoga pričamo o svojim sposobnostima i uspješnosti. Naše “ja” zna kako zahtijevati svoje u stremljenju prema vlastitom probitku. Prepoznajemo li sami sebe u tom opisu? Svega se toga treba odreći ako želimo da Gospodin Isus bude središtem našega života.

Onaj koji je na križu umro za naše grijehe i sebičnost, poziva nas da učimo od Njega, jer je krotak i ponizan u srcu (vidi Matej 11, 29). Novi život koji nam On daje omogućava nam slijedimo taj poziv.