Kako održati emocionalno zdravlje? Ovi savjeti vam mogu pomoći

„Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti“ (Izreke 17,22). 

Kada se trebate fizički probuditi, onda vaše tijelo daje razne signale. Ako vaš trbuh krči, onda je vrijeme za jelo. Ako su vam vjeđe teške, onda je vrijeme za spavanje. 

Većinom primijetimo te znakove, ali često previdimo druge znakove koji kažu da nam je potrebno punjenje emocionalnih baterija, kao što je osjećaj preplavljenosti, kratak fitilj, nestrpljivi ispad ili izbjegavanje ljudi. Ujedno nemate želje voljeti ljude kada je vaša emocionalna baterija prazna. 

Kako biste nastavili dobro voljeti i činiti stvari koje vas je Bog pozvao činiti, trebate držati svoju emocionalnu bateriju punom. Kako to učiniti? 

Prvo, odvojite si vrijeme za samoću. Čak se i Isus povukao iz gomile kada se je trebao emocionalno napuniti. U Marku 6,31 piše: „I reče im: »Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.« Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti“. Osobe koje su stalno dostupne nisu zaista u potpunosti dostupne dok si ne odvoje malo vremena za odmor. 

VIDI OVO: EMOCIONALNA ISKRENOST: Ovako trebamo reagirati na osjećaje druge osobe

Tada trebate shvatiti koje aktivnosti vam podižu energiju u životu i bude vas. Svatko od nas ima različite stvari koje nas ispunjavaju jer smo svi stvoreni drugačiji. To mogu biti hobiji, sport, igra ili izrađivanje. Pronađite nešto što vas emocionalno ispunjava i odvojite si vremena za to. 

Isus je bio najintenzivnija, na poslanje najusredotočenija osoba koja je ikada živjela, no u Bibliji piše: „Dođe Sin Čovječji koji jede i pije“ (Matej 11,19). Niste stvoreni kako biste cijelo vrijeme bili iscrpljeni. Stvoreni ste kako biste bili što sličniji Isusu. 

VIDI OVO: 10 znakova emocionalne iscrpljenosti

Na kraju, razvijte naviku smijanja. U Bibliji piše: „Veselo je srce izvrstan lijek, a neveseo duh suši kosti“ (Izreke 17,22). Smijeh povećava količinu T-stanica u vašem tijelu koje vam jačaju imunitet i otpuštaju endorfine u mozak. Smijeh je dobar za vaše zdravlje. To je Božji dar vama koji vam ne pomaže da samo uživate više u životu; ujedno vam pomaže da više volite. 

Autor: Rick Warren; Izvor: Pastorrick.com