Možda bismo htjeli, a možda ne bismo htjeli znati gdje smo se duhovno ‘locirali’ u ovo blagdansko vrijeme. Da se razumijemo, čovjek je, iz objektivnog kuta, negdje doista ‘lociran’ po ovom pitanju.

Generalno govoreći, gotovo svi prebivamo u jednom od ova tri ‘božićna slijeda’:

  1. Božićni sajam, božićni popust, božićni koncert, božićno drvo, božićni pokloni, božićna priredba, božićni baloni, božićni ručak…
  1. Božićna strka, božićni nemir, božićna frustracija, božićna usiljenost, božićna usamljenost, božićna tjeskoba, božićno siromaštvo…
  1. Isus je Svjetlo, Isus je Spasitelj, Isus je uskrsnuo, Isus je Put, Isus je Mir, Isus je Život, Isus je došao i opet će doći…

‘Prvi slijed’ je, rekao bih, tradicionalno-ugođajni, drugi je emocionalno-egzistencijalni, a treći je duhovno-esencijalni.

Bez spoznaje, shvaćanja i prihvaćanja ovog ‘trećeg slijeda’, prva dva slijeda imaju tek ljudsko-svjetovnu, ali ne i božansko-duhovnu dimenziju. Treba napomenuti da će ljudi koji se vide u ovom ‘drugom slijedu’, smisao i smirenje naći jedino ako se priklone istini trećeg slijeda, a ne onog prvog.

Dakle, smisao Božića je u ovome: Isus Krist je došao u naš svijet da uđe u naša srca. Da spasi onog tko se dade spasiti. Da oprosti i iscijeli one koji mu priđu u poniznom, a ne oholom stavu srca.

I ukoliko je i danas živ i stvaran po svome Duhu, tada je On Dar nad svim drugim darovima. Tada je On i nad svim drugim ugođajima i običajima. Onda je i iznad svake samoće, razočaranja i nepravde. Baš kao i iznad svakog prolaznog uspjeha, sreće i zadovoljstva. Jer On nije tek mali Bog, Božić, nego Alfa i Omega, početak i Svršetak. Onaj koji ‘jest, koji bijaše i koji će doći’.

Proslavljati Njega, biti u Njemu, radovati se Njemu – glavni je smisao svakog Božića. Sve drugo je varijacija na temu ‘Kako je čovjek sam sebi ukrao Božić’. Sve drugo je zamjena teza i imitacija svjetla.

Dao Bog da nam se otvore oči i srca za istinski smisao Božića – za Krista Isusa! U životu smo se otvarali za mnogo toga i nije nam donijelo trajno zadovoljstvo. Znam, otvoriti se za Njega nije jednostavno, jer postoje naslijeđeni i stečeni obrasci, kao što postoji i naš nezgodni ego. Zapravo, ništa toliko strašno da ne bi bilo nadvladano iskrenom i poniznom molitvom.

U tom smislu, od sveg srca želim svima – uistinu blagoslovljen Božić!

”A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja!” (Ivan 1,12)

Autor: Dražen Radman