Opasnost gora od smrti
Foto: Unsplash

Postoji opasnost koja je gora od smrti od koronavirusa, raka, automobilske nesreće ili bilo čega. To je vječna smrt i udaljenost od Boga.

Elektronička pošta, u kojoj se meni i mojoj obitelji poželjelo dobro usred trajanja koronavirusa, završila je na sve u svemu, zapanjujući način: „Ostanite sigurni. Odnosno, uvijek budite spremni umrijeti u Kristu“. 

Potražite kartice s dobrim željama ili pozitivnim porukama i nećete pronaći ništa poput onoga što je pastor rekao. Niti jedna od optimističnih poruka od tvrtki-vlasnica kreditnih kartica, kao niti jedna pozitivna poruka različitih političara nisu mi rekli ovo. Niti jedna slavna osoba, sa svojim porukama da budemo ujedinjeni i ostanemo snažni, nije mislila ono što je pastor mislio. 

Sigurnost u današnjem svijetu znači ono što je oduvijek značilo u vremenima krize: Ostati živ. Ostati zdrav. Zaštititi sebe od trenutne opasnosti. Prati ruke. Udaljiti se. Poduzeti potrebne mjere zaštite. No to nije sigurnost koju je pastor poželio mojoj obitelji i to nije sigurnost koju ja želim svima koji ovo čitaju. To nije dovoljno sigurno. Njegova molba za mene i moja molba za vas je jednostavno ovo: ostanite sigurni – zauvijek. 

Jeste li spremni umrijeti? 

Potreba svakoga dana, za svaku dušu, bez obzira na to šire li se bolesti, prijete li bombe ili dolazi starost, jest uvijek biti spreman umrijeti. Sa ovoga svijeta možemo otići na bezbroj načina; neki prije, neki brže, neki bolnije, neki bezbolnije. Katastrofe i pandemije donose nam prigodu da o našem završetku razmišljamo prije nego što do njega dođe i da svoje duše dovedemo u red. Stoga, dopustite mi da vas pitam, bez obzira na to jeste li mladi, stari, samci ili u braku, uplašeni ili ne, jeste li spremni prijeći u vječnost? 

VIDI OVO: Zašto nas Bog vodi kroz doline smrti?

Ne pitam jeste li spremni ostaviti sve što ste ikada poznavali ili voljeli na ovome svijetu bez osjećaja. Niti jeste li spremni uzrokovati duboku bol vašim voljenima ovdje. Niti jeste li spremni ući u ono jadno stanje kojeg nazivaju ”umiranje”, turobno i nepredvidivo stanje. 

Ne, jeste li spremni umrijeti, odnosno jeste li spremni susresti se sa Isusom licem u lice? Jeste li spremni da vas On vidi i da vam sudi? Čekate li pažljivo na Njegov povratak? Tri konačne stvarnosti se približavaju: smrt, sud i vječnost. Jeste li spremi za njih? 

Kako bismo ostali sigurni u vezi ovoga, tjera nas da činimo više od pranja ruku, izbjegavanja dodirivanja lica, udaljavanja od drugih i da ostajemo doma, osim ako moramo negdje ići. Ostati siguran deset tisuća godina od danas, kada ćemo stajati pred Bogom i polagati račune za naše živote, poziva nas na bijeg prema Isusu i na to da ostanem sigurni u Isusu, od nečega što je daleko opasnije od smrtonosnog virusa i čak same smrti: grijeha. 

Opasnost gora od smrti

Neka skandaloznu kršćansku izjavu čuju svi oni koji je mogu podnijeti: bolje koronavirus i smrt, nego nepokajani grijeh i život. Bolje je susresti se s virusom i umrijeti vjerujući u Krista, nego biti zarobljen požudom, pohlepom ili bilo kojim drugim grijehom i živjeti još nekoliko desetljeća u nevjeri. 

Molim da razmislite o ovome: Svemoćni Bog ne zaustavlja silno slavljenje nebesa, ne poziva anđele da budu zaprepašteni, šokirani, zbog bolesti, financijske propasti ili smrti, već zbog grijeha. (Jeremija 2, 12-13) Zbog grijeha, ne bolesti, napisano je: „Zbog toga dolazi gnjev Božji na sinove neposlušne“. (Kološanima 3, 6) 

Nije da mi u konačnici umrijesmo zbog koronavirusa, rakova ili automobilskih nesreća, već zbog tereta smrti. (Rimljanima 6, 23) Isus nas nije savjetovao da se brinemo u vezi onoga što može ubiti samo tijelo; upozorio nas je na provociranje svetoga Boga, koji može uništiti i tijelo i dušu u paklu, (Matej 10, 28) kao sud protiv naših načina života grijeha, koji omalovažavaju Boga. 

VIDI OVO: Koronavirus bi mogao uništiti ovakvo kršćanstvo

Nije li pastorov ukor danas najpotrebniji? Nedavno sam čitao kako pornografske stranice nude ”premium” pristup u zemljama koje su pod karantenom. Brojke korištenja povećale su se drastično. Dok su milijuni u karanteni, sotona ta područja najteže udara i mnoge nagovara na ispijanje duhovno cijanida, čime se oni otvaraju za nadolazeći Božji gnjev, sve dok traže kako izbjeći opasnost od koronavirusa. Zatvaramo se od svijeta, no naš najveći problem u karanteni je s nama. 

Molba nepripremljenima

Što mogu reći vama kako biste razmislili o svojoj duši? U vremenima poput ovakvih, većina nas neće otići niti u trgovinu nepripremljeni, hoćemo li napustiti ovaj svijet, prekoračiti hladno more smrti i otići u vječnost nepripremljeni? Hoćemo li neumorno raditi na osiguravanju potrebitosti za naša tijela u ovome životu, odijevajući ih, hraneći ih i brinući se za njihove potrebe, dok ćemo naše duše ostaviti da umiru od gladi za idući život? Hoćemo li razmišljati o svemu i svačemu, osim o našim dušama, našem Bogu i vječnosti? 

Premda je grob neugodno stavljen ispred tebe, razmišljaj o njemu. Nemoj dopustiti da ovo razdoblje jasnoće prođe. Mnogi prije tebe čuli su Radosnu vijest i odlučili su je odložiti za sutra. Danas, ako čuješ Njegov glas, neka tvoje srce ne bude tvrdo u pobuni. (Hebrejima 4, 7) 

Bolest na koju je Isus došao ukazati nije tjelesna. Da je lijek za koronavirus spreman i da je dostupan, a kada ova kriza prođe, smrt bi i dalje čekala, demoni bi se i dalje smijali, grijeh bi i dalje zarobljavao, a sud bi i dalje predstojao. No evo protuotrova, Radosne vijesti, koja ljude čini neustrašivima: 

„Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega udariše. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše“. (Izaija 53, 5) 

VIDI OVO: Što se događa odmah nakon smrti? U Bibliji nalazimo odgovor

Ovdje prorok prikazuje najdragocjeniji lijek nebesa za našu pobunu protiv Boga: smrt Isusa Krista za grješnike. On je naša jedina nada sigurnosti od suda koji dolazi. 

Isus stoji, spreman oprostiti. Njegovo samo ime Isus, pjeva otkupljenjem: „Ona će začeti sina, a ti ćeš ga nazvati Isus, jer On će biti spas mnogima od grijeha“. (Matej 1, 21) 

Osjećate li veliku potrebu za oprostom? Je li vaš grijeh grozan, a vaša bolest duboka? Isus je došao zbog grješnika. „Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike“. (Marko 2, 17) Pogledajte na Krista koji je umro za grijehe svijeta, povjerujte, okrenite se od grijeha i budite spašeni. 

Molba kršćanima

J. I. Packer jednom je spomenuo kršćane starine koji ”su se pripremili za smrt, tako da biste ih uvijek mogli vidjeti kako su pripremljeni i spremni za odlazak“. Strahovi poput koronavirusa pokazuju nam koliko smo zapravo spremni. Jesmo li, narod uskrsnuća, narod vječnog života, narod čija je domovina na nebesima, gledali smrti u lice, znojnih dlanova, ali bez da smo ustuknuli? Trebamo ovaj život živjeti u punini, no uvijek biti zapakirani i spremni na odlazak.

Zar ne čeznemo za odlaskom Kristu, koji jest naš život? (Kološanima 3, 4) On čezne za time da mi budemo ondje gdje On jest; čeznemo li mi umjesto toga da se držimo podalje? Koliko duboko se riječi Thomasa Brooksa urezuju? „Nebeskom Ocu ne bijaše zasluga to što vi ne htjedoste ići kući“. 

VIDI OVO: Ljudska duša nakon smrti: Što se s njom događa?

Sada nije vrijeme za spuštanje jedara. Svakoga dana sve smo bliže našoj istinskoj domovini. Bismo li zaista prokleli nalet vjetra koji se zove koronavirus, ako ga Bog htjede upotrijebiti da nas dovede k sebi brže nego što to očekivasmo? Nadam se da bismo se svi mi borili (uključujući i mene) bliže s onime s čime se gospodin Whitefield borio kada je molio: „Gospode, drži me dalje od grješne i pretjerane želje nakon smrti. Želim ne biti nestrpljiv. Želim tiho čekati dok moja blagoslovljena promjena ne dođe“. 

Ostati sigurni, zauvijek 

Ništa od ovoga ne treba umanjiti stvaran strah, stvarne smrti i stvarnu patnju koju uzrokuje ova pandemija. Tugujem nad vijestima novih slučajeva i novih smrti. No kada dođu nove vijesti, ne mogu si pomoći pitajući se, s pastorovom rečenicom uklesanom u mome umu: „Koliko ih je ostalo sigurno, odnosno koliko ih je umrlo u Gospodinu“? To pitanje, uvjeravam vas, trga moje srce daleko snažnije nego bilo koja vijest. 

Stoga molim vas, ostanite sigurni od virusa. Budite mudri, najbolje iskoristite vrijeme. No dok poduzimate silan trud kako biste izbjegli bolest, počujte pastorove riječi i ostanite sigurni zauvijek, pripremajući se za smrt i susret s Isusom. 

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.