Svaki dan, moraš odlučiti tko će biti u kontroli nad tvojim životom – ti ili Bog.

Ta je odluka bitka. Postoje stvari u tvome životu koje želiš kontrolirati. Želiš postavljati svoja pravila. Ali napuštanje stresa počinje s dopuštanjem Bogu da bude Bog. Uvijek počinje s izrekom: „Bože, dajem ti kontrolu, jer ti možeš upravljati svime što je izvan kontrole u mome životu.“

Psalam 46,10 govori: „Napustite svoje brige. Tada ćete znati da sam ja Bog. Ja vladam narodima. Ja vladam zemljom.“

Ne znam s čime ćete se suočiti ovaj tjedan. Ne znate ni vi. Ali vam mogu reći što Bog želi da učinite: opustite se i znajte. Pustite kontrolu i znajte da Bog svime upravlja. Opustite se i znajte! ovo je prvi korak do postizanja mira u vašem životu.

Kad se god suočimo s nepredvidivim situacijama opredijelimo se za jedan od dva ekstrema. Za neke od vas, što vam je život više izvan kontrole to ga više nastojite kontrolirati. Neki od vas rade potpuno suprotno: samo odustanete. Sažalijevate sami sebe i prepustite se tome.

Obje su ove reakcije na stres smiješne. One ne djeluju. Umjesto da glumite žrtvu ili nastojite sve kontrolirati, trebate moliti molitvu predanja.

Najveći razlog zašto ste pod stresom je jer ste u sukobu s Bogom. Nastojite kontrolirati stvari koje samo Bog može kontrolirati. Ne možete kontrolirati svog muža, svoju djecu, svoju ženu, svoj posao, svoju budućnost, svoju prošlost ili još mnogo drugih stvari. Što više nastojite time upravljati, što se više nastojite igrati Boga, to ste više u sukobu s Njim. Ne samo da ćete izgubiti u tom sukobu, nego ćete biti umorni.

Milijuni ljudi mole molitvu za mir, koja je povezana s Gospodnjom molitvom, ali mnogi od nas nisu nikada pročitali zadnjih osam redova molitve: „Živjeti dan po dan, uživati trenutak po trenutak, prihvaćati teškoće kao put prema miru, prihvaćati ovaj svijet kakav je po Isusovom primjeru, ne kako bih ja htio; vjerovati da ćeš Ti sve popraviti ako se predam tvojoj volji kako bih mogao biti sretan u ovome životu i još sretniji s tobom u drugom. Amen.“

Tu leži moć. Predavanje kontrole Bogu nad svime u tvome životu sadrži neizmjernu moć.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ida R.; Izvor: Pastorrick.com