10 osobina duhovno zrele žene

Koje su osobine prisutne u duhovno zreloj ženi? U onim ženama koje kultiviraju bogat duhovni život često su prisutne sljedeće osobine.

Bog koji čini od muškaraca i žena jedinstvene nositelje Njegove slike, s posebnim dostojanstvom i vrijednošću, dovršit će djelo koje je započeo u onima koji slijede Krista. Želi da sazriju i budu poput Isusa, koji je hodio neokaljanim životom i pokazao nam za što je čovječanstvo uopće stvoreno. Iako nijedan muškarac ni žena neće doseći savršenstvo s ove strane neba, mi rastemo.

Pa kakve su osobine prisutne u duhovno zreloj ženi? U onim ženama koje kultiviraju bogat duhovni život često su prisutne sljedeće osobine.

1. U miru je.

Zauzeti ste?

Možete biti zauzeti i još uvijek biti žena u miru. Mahnita žena u pokretu viče onima oko nje: „Nemam vremena za vas“, ali postoji način za aktivnost bez ludila. Isus nam je to savršeno pokazao kad je stao i razgovarao s ljudima na svom putu. Stao je kad ga je krvava žena hrabro i očajnički tražila za ozdravljenje, dopuštao je djeci da dolaze k njemu, te slamao barijere rasizma i seksizma kad je stao napiti se vode i razgovarati sa ženom na bunaru. Bio je u miru iako mu je služba spašavanja duša i svijeta bila ograničena na samo tri godine.

2. Čvrsta je u svojim uvjerenjima.

Dok filozofija nasuprot Božjoj istini svakodnevno priječi naš put, moramo naučiti biti odvažni u našim uvjerenjima. Čvrsta žena ne znači ljuta ili zlovoljna, već ukorijenjena u odrješitoj snazi koja proizlazi od Svemogućega Boga. Dok rastemo u vjeri, Duh Božji nas osnažuje da stojimo kad vjetrovi i valovi straha počnu bjesnjeti. Smjelost se u zreloj ženi prikazuje kao aktivna vjera koja je spremna stajati protiv nemogućih vjerojatnosti. „Što ćemo dakle na to reći? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?“ (Rimljanima 8,31).

3. Podložna je.

Živimo u kulturi u kojoj se riječ podložnost najčešće čuje u kontekstu borbe u ringu, ali Biblija ju oslikava kao izraz ljubavi. Podložnost je čin polaganja raspolaganja za drugoga, kao i priznanje da se možemo pouzdati u Boga u donošenju prave odluke. Podlažemo sve što jesmo Bogu, čak i kada to zahtijeva žrtvu naših vlastitih želja, kao što nam je zapovjeđeno da se „pokoravamo jedni drugima u strahu Božjemu“ (Efežanima 5,21). Ne podlažemo se iz straha ili prisile, već najprije iz ljubavi prema Kristu, a zatim iz ljubavi prema drugima.

4. Zrači blagošću.

Ako vam je ikada nešto nevjerojatno teško bilo rečeno u blagosti, ali i mudrosti iznad svake riječi, znate snagu blagosti. U ovom glasnom svijetu trebamo oživljavanje silne blagosti koja može govoriti srcima onih koji su zahvaćeni mržnjom, netrpeljivošću i naglom reakcijom. Blagost je plod duha i moćnija je nego što mislimo. Ako Božji Duh smatra blagost kao nešto vrijedno stvaranja u nama, nećemo li ju htjeti prikazati što je više moguće? Ne samo da je blagost silna, nego nam je Pavao u Efežanima 4,2 rekao da život vrijedan Kristovog poziva znači da budemo potpuno ponizni i blagi.

5. Ponizna je.

Poniznost postaje izgubljena umjetnost. Dolazi bez potrebe za vidljivošću ili pravom. To je život koji utjelovljuje riječi Ivana Krstitelja: „On treba rasti, a ja se umanjivati“ (Ivan 3,30). Ivan je znao da je svrha njegova života staviti Krista ispred sebe, kao što je znao i apostol Pavao.

Pavao je znao da se radost nalazi u življenju izvan sebe. Znao je da se život u izobilju ne nalazi u vlastitoj promociji i napretku. Nije rastao, već se sve više umanjivao. I Ivan i Pavao znali su da pravi život i poniznost ne počinju dok ne dođemo do kraja sebe; zrelost znači tražiti to umjesto se protiviti.

6. Stoji na Riječi.

Ako želite rasti u kršćanskoj zrelosti, ne možete to učiniti bez da stalno odlazite u Božju Riječ za vodstvo, utjehu i pouku. Znamo da naše spasenje ne proizlazi iz našeg čitanja Biblije, već naše sposobnosti da živimo u izobilju za koje smo dizajnirani. Moramo primjenjivati Božju istinu kako bismo imali mir našeg srca u trenutku nezadovoljstva, kaosa i bolnih udaraca. Moramo znati Njegove riječi kako bismo mogli razlučivati između istine i prijevare. Dok čitamo Njegove riječi, puštamo ih da se zapišu u naša srca te ih primjenjujemo u životu u sve naše dane.

7. Fokusirana je na pravdu i milosrđe.

To dvoje se savršeno poklapa, iako ih mnogi smatraju suprotstavljenima. Savršeno postoje unutar Boga, a duhovno zrela žena zna da su i pravda i milosrđe potrebni da svijetle u svijetu, stoga ona hoda naprijed s Mihejom 6,8 koji odjekuje u njezinim koracima.

„Pokazao ti je, čovječe, što je dobro. Ta što GOSPOD traži od tebe osim da vršiš pravdu i ljubiš milosrđe i smjerno sa svojim Bogom hodiš?“

8. Ima ljubav prema crkvi.

Duhovno zrela žena zna da je crkva Kristova nevjesta. Da, crkva ima nedostatke i cijela crkva sastoji se od onih koji griješe. Nitko nije savršen osim zaručnika. Voljeti crkvu jedan je od načina na koji mi kao vjernici postajemo poput Boga. Vidimo nedostatke u onom što volimo, ali svejedno ljubimo. Nismo pasivni u vezi nepravdi, ali ne napuštamo crkvu zbog toga. Trudimo se. Angažiramo se. Borimo se kako bi bilo sve kako treba biti. Odlučujemo ljubiti, čak i ako nam se ljubav ne uzvraća.

9. Ima srce za izgubljene.

Kada kao žene shvatimo koliko nas sveti Bog duboko ljubi, srca nam se slamaju zbog činjenice da drugi ne poznaju tu ljubav za koju su stvoreni. Pali svijet pustoši žedne duše koje lutaju zemljom, a mi smo dobili melem za bol kroz evanđelje, koje otkriva neopisivo bogatstvo Krista. Načini na koje tome pristupamo mogu se razlikovati, ali svi trebamo tražiti da nas Bog svakodnevno koristi. Dok god hodamo ovom zemljom, imamo priliku dijeliti dobru vijest koja ne samo da može pomoći nekome u pronalasku nade za danas, nego i vječnost u nebu.

10. Ovisna je.

Najistaknutiji znak vjerne žene je snažna ovisnost usred kulture koja slavi razuzdanu neovisnost. Ona zna da ne može biti samostalna, već se oslanja na moć Boga koji može učiniti više nego što bi ona mogla tražiti ili zamisliti. Duhovno zrela žena zna ono što je psalmist Asaf znao: „Pȕt je moja i srce moje klonulo, ali Bog je stijena srca mojega i baština moja dovijeka“ (Psalam 73,26).

Autorica: Chara Donahue; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!