Nova istraživanja pokazuju da očevi doprinose razvoju djeteta u puno većoj mjeri nego što mi mislimo, i da je povezanost između oca i djeteta snažna i duboka, kako na svjesnoj, tako i na nesvjesnoj osnovi, piše Znano.st.

Ta povezanost stvara se još za vrijeme trudnoće, prije nego se očevi i djeca uopće susretnu. Neke studije pokazuju da je prosječno četiri puta više smrtnih slučajeva novorođenčadi tamo gdje očevi nisu bili prisutni tijekom trudnoće, nego kod onih gdje jesu. Također, ono što mnogi ne znaju je da ako su očevi depresivni tijekom ženine trudnoće, to povećava cjeloživotni rizik djeteta da bude depresivno.

Nakon rođenja, djeca čiji se očevi igraju s njima, čitaju im, vode ih u šetnje i na izlete, i generalno brinu za njih imaju manje problema u ponašanju u ranijim školskim godinama. Također, šanse za delinkventno i kriminalno ponašanje tijekom adolescentskog doba značajno se smanjuju.

Neki doprinosi očeva su iznenađujući. Primjerice, pretpostavlja se da majke s obzirom na to da u većini slučajeva još uvijek provode više vremena s djecom nego očevi, više utječu na djetetov razvoj govora.

Lynne Vernon-Feagans sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, koja studira jezični razvoj, otkrila je da nije uvijek tako. Ona kaže da kada je u pitanju razvoj vokabulara, očevi imaju veći utjecaj od majki.

Istraživanje je provela kod prosječnih obitelji srednje klase gdje se pokazalo da očevi daju jedinstven doprinos razvoju jezika kod djeteta koji nadilazi onaj u obrazovanju i brizi o djetetu. Kada su očevi upotrebljavali više riječi tijekom igre s djetetom, ono je kasnije imalo naprednije jezične vještine, što je vjerojatno povezano i s kasnijim uspjehom u školi.

“Zaista vjerujem da čitanje knjiga s očevima djeca doživljavaju kao nešto vrlo posebno.” “Pažljivije slušaju, upijaju i uče jezik na poseban način.” Neke studije također pokazuju da očevi imaju snažan utjecaj na seksualno ponašanje svojih kćeri u tinejdžerskim godinama. Istraživanje provedeno u srednjoj školi Frayser u Memphisu 2011. godine, gdje je svaka peta učenica bila trudna ili nedavno rodila, a svako četvrto kućanstvo vodi samohrana majka, pokazalo je robusnu povezanost između odsutnosti oca (kako fizičke tako i psihološke) i uranjenog i rizičnog pristupanja seksualnim odnosima kod kćeri.

Ovo su samo neka od brojnih istraživanja posljednjih godina koja su pokazala moćnu vezu između očeva i njihove djece. Ona naglašavaju bitnu ulogu koju očevi igraju u našim životima, što mnogima od njih daje potvrdu da su ipak važniji u životima svoje djece nego što im se priznaje, ali i poticaj za više truda u sudjelovanju u životu svoje djece.

IZVORZnano.st