Oživljeno Rimsko carstvo – što je to?

Oživljeno Rimsko Carstvo se često povezuje sa četvrtom zvijeri u Danielu 7. Zvijer s deset rogova je: „strahovita, užasna, izvanredno snažna“ (Daniel 7,7).

Budući da je nekoć Rimsko Carstvo vladalo nad gotovo cijelim poznatim svijetom, neki koriste izraz Oživljeno Rimsko Carstvo kako bi opisali dolazak nove svjetske vlade. Taj se izraz ne pojavljuje u Bibliji. No, Biblija opisuje moćnu vladu koja dolazi na poziciju moći tijekom kraja vremena.

Oživljeno Rimsko Carstvo prema Danielu i Otkrivenju

Prema nekim interpretacijama proroka Daniela i Otkrivenja, Oživljeno Rimsko Carstvo može biti generički sustav vlade ili određena nacija pod vodstvom jednog vođe sa središtem u Rimu, Turskoj ili na Bliskom Istoku. 

Ovakv Rimsko Carstvo se često povezuje sa četvrtom zvijeri u Danielu 7. Zvijer s deset rogova je: „strahovita, užasna, izvanredno snažna“ (Daniel 7,7). Vjeruje se da je to proročka slika Rimskog Carstva (Daniel 7,19-24).

Dok je Daniel promatrao, maleni je rog narastao iz deset velikih rogova (Daniel 7,8) što predstavlja Antikrista koji je zato nekako povezan s Rimskim Carstvom. Budući da je Rimsko Carstvo izgubilo svoju moć i identitet u petom stoljeću, mi očekujemo da će biti „obnovljeno“, u nekom smislu, kako bi se ispunilo proročanstvo o kraju vremena. 

Rimsko carstvo i Nabukodonozorov san

Obnovljeno Rimsko Carstvo je povezano s petim i zadnjim kraljevstvom spomenutim u Danielu 2. Daniel 2 opisuje Nabukodonozorov san kipa sazdanog od raznih metala i Danielovu interpretaciju tog sna.

Kip je imalo željezna noge i stopala sazdana djelomično od željeza i djelomično od gline. Željezne noge predstavljaju Rimsko Carstvo, a stopala od dva materijala predstavljaju zadnje svjetsko carstvo.

Činjenica da je dio stopala sazdan i od željeza može značiti da je posljednje svjetsko carstvo nekako povezano s Rimskim Carstvom. Deset prstiju mogu se povezati s deset rogova u Danielu 7,20, što možda ukazuje na savez deset nacija koje vodi vođa u Rimu. 

Zvijer s deset rogova

U Otkrivenju 13, zvijer s deset rogova dolazi iz mora. Deset rogova zvijeri povezuju ju s četvrtom zvijeri u Danielu 7. Zvijer iz Otkrivenja 13 opisana je kao bogohulna, tiranska i apsolutna u svojoj vladavini.

Ona ima svjetsku moć koju joj je dao Sotona. Interpretacija simbolizma kao naznake nadolazećeg političkog carstva ili vladara, a ne kao povijesne osobe, lakše se čini s Otkrivenjem 13. 

Kada je riječ o pokušaju određivanja značenja tih proročanstava i određivanja nacija koje će možda biti dio tih događaja, kršćani moraju biti oprezni da ne zanemare svoj primarni poziv – dijeljenje evanđelja. Mi možemo čitati o znakovima vremena (vidi Matej 16,3), ali budućnost za sada nije dovoljno jasna kako bismo u potpunosti razumjeli smisao tih proročanstava. 

Izvor: Thecompellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: