zeleni čaj umjesto kave
Foto: Pexels

Novinarka je pila zeleni čaj umjesto kave tjedan dana. Iako su je nekoliko dana mučile glavobolje, krajnji rezultat ju je ugodno iznenadio. 

Kada je novinarka Jenny Sugar odlučila kavu zamijeniti zelenim čajem, to nije bilo zbog toga da bi smršavila, iako je već čula da joj čaj u tome može pomoći, već da bi ojačala svoj organizam.

Ovo je njezina priča:

Odlučila sam zamijeniti šalicu kave čajem samo zato kako bih bila sigurna da nisam ovisna o kofeinu. Mala šalica kave ima oko 60 mg kofeina, a šalica čaja samo 25 mg. Pitala sam se bih li se i dalje dobro osjećala kada bih smanjila unos kofeina. Znam da mnogi ljudi, odmah ujutro moraju popiti dvije šalice kave, inače postaju nervozni, mrzovoljni ili iscrpljeni, pa čak i osjećaju vrtoglavice i glavobolje. Samo sam htjela vidjeti jesam li ovisna o svojoj šalici. – piše Jenny, novinarka portala Popsugar.

– Ja sam od onih čudnih ljudi koji počnu piti kavu tek s 40 godina, iako znam da imam samo godinu dana masovnog ispijanja kave iza sebe, još se ne bih nazvala kavopijom. Bilo je jutara i kada je zaboravim popiti, a kada uronim u pisanje treba mi više vremena da završim šalicu. – dodaje ona.

VIDI OVO: Kava ili čaj – što je zdravije? Evo što znanost kaže!

– Preskakanje kave mi nikad nije izgledalo kao velika stvar, ali nisam propuštala ritual grijanja ruku na vruću šalicu jer sam i dalje imala šalicu vrućeg čaja da je obuhvatim s obje ruke. Nisam osjećala ni neke bitne nedostatke u okusu jer sam odabrala zeleni čaj, koji ima taj okus sličan kavi. – dodaje Jenny.

Glavobolja ju je držala tri dana

Prošao je cijeli tjedan od ne pijenja kave, a ja sam se i dalje osjećala energično, živahno i budno. Ono što me je najviše iznenadilo je ta čudna, dosadna i uporna glavobolja koju sam osjećala prva tri dana i to po čitavo jutro. Ostatak tjedna me više nije boljela glava. Bila sam iznenađena, ali i uznemirena zbog toga jer tako mala količina kofeina (iz čaja) može otkloniti sve neugodne simptome nedostatka kave.

Druga velika korist koju sam primijetila je imala veze s mojim želucem. Ponekad slabo jedem, postim ili jednostavno ne stignem doručkovati, pa kavu pijem na prazan želudac i to ponekad iritira moj želudac. A otkako sam tjedan dana pila čaj, moj želudac je bio smiren. – piše Jenny.

– Iako ovaj mali eksperiment neće učiniti da zauvijek odustanem od kave, ono što sam iskusila mijenjajući je s čajem me je navelo da je smanjim. Ovog tjedna sam uz kupovinu kave kupila i nove čajeve, pa ću ih piti na smjenu. – zaključuje Jenny.