Pilates je oblik vježbanja koji je razvio Joseph Pilates početkom 1900-ih godina. Je li ovakav sustav vježbanja u suprotnosti s kršćanskom vjerom. Smiju li ga kršćani prakticirati?

Slab kao dijete, Joseph je proučavao body building, jogu, qigong i gimnastiku, kombinirajući različite prakse u jedan sustav zasnovan na disanju u odnosu na fizički napor.

Dok je bio interniran u Engleskoj kao njemački državljanin, podučavao je svoj sustav interniranim kolegama, posebno onima koji su bili hospitalizirani.

Pilates razvija fleksibilnost i snagu

Pilates je posebno popularan među plesačima jer razvija fleksibilnost i snagu bez razvoja glomaznih mišića. Može se izvoditi na podu, sa ili bez rekvizita, ili na posebno dizajniranoj spravi, od kojih je najpopularnija „reformator“.

Pilates posuđuje praksu iz nekoliko različitih izvora, uključujući prirodna kretanja životinja. Iako je Joseph Pilates proučavao jogu i qigong, Pilates usvaja neke pokrete i disanje bez uključivanja učenja o chi ili energetskim poljima.

VIDI OVO: KRŠĆANI I JOGA: Kako kršćani trebaju gledati na jogu?

Vježbe se koncentriraju na jezgru i na to kako sve pokrete tijela u konačnici pokreću mišići trupa. Kontrolirano disanje koristi se za učinkovit transport kisika do mišića.

Pilates ne mora uključivati ništa duhovno ili mistično

U pilatesu nema ništa duhovno ili mistično. Poze usvojene iz joge koriste se isključivo za fizičku spremnost, a ne za usklađivanje takozvanih energetskih polja. Mnogi takvi satovi ili tečajevi kombiniraju pilates i jogu, a količina uključene duhovnosti ovisi o instruktoru.

Najbolje je razgovarati s instruktorom i odrediti na čemu je fokus. Ako zvuči previše duhovno, nemojte je trenirati te pronađite drugog instruktora.

Općenito, pilates je dobra opcija za one koji žele prednosti joge bez spiritizma. Povećava fleksibilnost, snagu, ravnotežu i okretnost. Naravno, kao i kod svih vježbi, treba biti vrlo oprezan. Isto tako, nije loše prvo se posavjetovati s liječnikom.

Prema članku objavljenom na portalu Compellingtruth.org