pismo osobi koja je preživjela zlostavljanje
Photo by Darina Belonogova on Pexels

Ovo je pismo osobi koja je preživjela zlostavljanje. Rane i bol su neizbježni, ali postoji nada za svakoga.

Draga žrtvo zlostavljanja,

To što vam se dogodilo nije vaša krivnja. Niste vi krivi. Niste to zaslužili. Niste to tražili. Ne treba vas ušutkavati. Niste bezvrijedni. Ne morate se pretvarati da se ništa nije dogodilo. Nitko nije imao pravo vrijeđati vas. Niste odgovorni za ono što vam se dogodilo. Niste oštećena roba. Trebali ste biti tretirani s dostojanstvom i poštovanjem. Bili ste žrtva napada i to je bilo pogrešno. Unatoč svim bolima, izlječenje se može dogoditi i postoji nada.

Iako se možda intelektualno slažete da nada postoji, još uvijek možete osjećati posljedicu zlostavljanja – sramotu, duboki osjećaj uprljanosti.

Sramota je suprotnost milosti

Milost je ljubav koja vas traži, čak i ako nemate što dati zauzvrat. Milost je biti voljen kada si (ili se osjećaš) nedostojan ljubavi. Milost ima moć pretvoriti očaj u nadu. Milost sluša, podiže, liječi, preobražava i liječi.

Sramota uništava, uzrokuje bol, deformira i ranjava. Otuđuje i izolira. Zbog sramote se osjećate bezvrijedno, odbačeno, neželjeno i odbojno.

Ali tu je Bog … On obnavlja, iscjeljuje i podiže kroz milost

Jeremija 17, 14 obećava:

Iscijeli me, Gospodine, i bit ću zdrav, spasi me, i bit ću spašen, jer ti si pjesma moja.

Božja ljubav pravi je put do iscjeljenja. Bog liječi naše rane. Možete li primiti milost i osloboditi se svoje sramote? Uz evanđelje Isusa Krista, odgovor je DA. Budući da je Bog vjeran i suosjećajan, on obnavlja svoju palu kreaciju i odgovara milošću i otkupljenjem.

PROČITAJTE: 10 znakova emotivnog zlostavljanja u odnosu

Bog prima one koji su napušteni, vraća zdravlje onima koji su bolesni, ne daje vid samo slijepima i život samo mrtvima … On ne daje milost samo onima koji su u nemilosti. Ova poruka je za sve, ali je posebno relevantna za one koji su preživjeli zlostavljanje jer predobro poznajete dubinu patnje i osjećaj sramote. Bog primjenjuje milost na sramotu i otkupljuje ono što je uništeno.

U evanđeljima Bog pokazuje da je za nas, a ne protiv nas

Sve što imamo kao vjernici darovano nam je zbog onoga što je Isus već učinio za nas. Božji blagoslovi su besplatno vaši u Isusu Kristu. Sad i zauvijek. Sve po milosti. Milost je dostupna, jer je Isus prošao kroz dolinu sjene smrti i uskrsnuo iz smrti. Evanđelje uključuje naš život sa svom njegovom boli, sramotom, odbačenošću, izgubljenošću, grijehom i smrću. Dakle, sada, vašoj boli Bog kaže: “Bit ćeš izliječen.” Na vašu sramotu Bog odgovara: “Sada mi se možeš obratiti s povjerenjem.” Vašem odbijanju Bog kaže: “Prihvaćen si!” Vašoj izgubljenosti Bog kaže: “Nađen si i nikada te neću pustiti.” Za vaš grijeh Bog kaže: “Oprošteno ti je i proglašavam te čistim i pravednim.”