Planinar je bio mrtav 45 minuta, no čudom je ustao iz mrtvih

Planinar je bio mrtav 45 minuta nakon što je došao u bolnicu, no čudom je ustao iz mrtvih. Puno je priča o oživljavanju, no ova je uistinu jedinstvena.

Michael Knapinski (45) preminuo je u bolnici u Harborviewu nakon što su ga helikopterom tamo dovezli iz Mount Rainier Nacionalnog parka. Navodno je pri dolasku imao puls, ali mu je srce ubrzo stalo. 

Liječnica Jenelle Badulak je rekla: „Preminuo je dok je bio na hitnoj što nam je dalo jedinstvenu priliku da ga pokušamo spasiti tako da zaobiđemo njegovo srce i pluća“. 

Mrtav 45 minuta

Bio je mrtav 45 minuta dok je tim liječnika izvodio masažu srca te su ga spajali na ECMO stroj koji pumpa krv do uređaja za srce i pluća koji uklanja ugljikov dioksid i šalje natrag krv punu kisika. 

Michael je planinario s prijateljem kada su se razdvojili uz dogovor da se nađu nekoliko kilometara dalje. 

„Bio sam prilično blizu kraja staze… tada je sve pošlo po krivu, nisam ništa mogao vidjeti od snijega. Nisam siguran što se dogodilo, mislim da sam pao“, prisjetio se Knapinski. 

Nakon što se nije pojavio na dogovorenom mjestu, njegov je prijatelj pozvao pomoć. Tri tima za spašavanje su ga tražila na iznimno niskim temperaturama. Helikopter ga je pronašao u jarku Nisqually rijeke. Trebalo je još sat vremena da do njega stignu ljudi budući da helikopter nije mogao sletjeti. 

VIDI OVO: BOŽJE ČUDO: Dječak čudesno oživio nakon 61 minute bez pulsa

Planinar Michael Knapinski

Liječnici su mu uspjeli pokrenuti srce

Dva dana kasnije liječnici su mu uspjeli pokrenuti srce, a Knapinski je otvorio oči. Htio je odmah nazvati svoju obitelj. 

Medicinska sestra, Whitney Holen se prisjetila: „On je plakao, njegova je obitelj plakala i mislim da sam i ja malo plakala. Bilo je vrlo posebno vidjeti nekoga za koga smo se jako trudili da ostane živ. Probudio se vrlo impresivno“. 

„Njegov me je slučaj podsjetio zašto radim ovaj posao. Zbog toga svi mi radimo duge sate, zbog toga smo često odvojeni od svojih obitelji. Zbog toga smo ovdje“. 

Bubrezi mu još uvijek ne rade te je bio ozbiljno pothlađen, ali se predviđa da će se potpuno oporaviti. 

„Ustao je iz mrtvih… Možda to nije baš medicinski točan izraz, ali njegovo srce nije kucalo 45 minuta“, rekao je liječnik Saman Arbabi. 

VIDI OVO: Dječak koji se borio s rakom pluća je „čudesno ustao od mrtvih“

Iskustvo mu je promijenilo život

Knapinski provodi dosta vremena volontirajući za Vojsku spasa te gradi kuće za udomljenu djecu. 

„Čim se fizički bolje oporavim, to će mi biti životni poziv“, rekao je Knapinski, „Pomagati ljudima. Još sam uvijek u šoku. Samo molim liječnike da ne odustanu od mene… Napravili su fantastičan posao da me održe na životu. Trebam mnogima puno zahvaliti“.