Polipi u nosu: Uzroci, simptomi i može li polip sam nestati?

Polipi u nosu su mekane izrasline koje se nalaze u nazalnim i sinusnim dišnim putevima

Ako su vam dijagnosticirani polipi u nosu, tada je normalno da se osjećate zbunjeno i zabrinuto. Što su oni, koje su posljedice ako ih ignorirate, i najvažnije, može li polip nestati?

Ovo su najnormalnija pitanja na koje ćemo danas pokušati odgovoriti. 

Što su polipi u nosu?

Polipi u nosu su mekane izrasline koje se nalaze u nazalnim i sinusnim dišnim putevima. Polipi u nosu se većinom grupiraju u formacije slične grozdu te su rezultat kronične upale, a povezani su s astmom, infekcijama, alergijama, osjetljivosti na lijekove i određenim imunološkim poremećajima. 

Polipi u nosu: Simptomi

Polipi često dolaze uz slijedeće simptome

  • Curenje iz nosa
  • Začepljenost nosa
  • Kapanje iz nosa
  • Smanjen osjet mirisa
  • Gubitak okusa
  • Bol u licu ili glavobolja
  • Bol u gornjim zubima

Polipi u nosu mogu biti bolni i naporni zbog problema s disanjem, no oni ne zahtijevaju hitnu intervenciju. Benigni su što znači da polipi u nosu neće postati kancerogeni. 

Iako je točan uzrok polipa još nepoznat, smatra se da bi mogli nastati zbog čestih upala i nakupljanja tekućine u nosu. Oni mogu zahvatiti bilo koga, a najčešće se javljaju kod odraslih osoba. 

Zašto ne treba ignorirati polipe? 

Maleni polipi ne uzrokuju simptome. No veliki polipi ili skupine malih polipa u nosu mogu dovesti do začepljenja dišnih puteva te dolazi do problema s disanjem, infekcija i gubitka njuha. U težim slučajevima polipi mogu dovesti do apneje sna koja dovodi do umora, glavobolja i nesanice. 

Ukratko, polipi u nosu nisu opasni, ali ih ne treba ni ignorirati jer mogu uzrokovati posljedice nakon nekog vremena. Najbolje je početi piti lijekove i konzultirati se s liječnikom o načinu liječenja polipa u nosu. 

Može li polip sam nestati
Foto: Wikimedia Commons

Može li polip sam nestati?

Nažalost, polip u nosu neće sami nestati. Liječenje većinom započinje tabletama koje smanjuju velike polipe ili ih potpuno uklanjaju. U određenim slučajevima, lijekovi neće biti učinkoviti te je potrebna manja operacija uklanjanja polipa. 

Zaključak

Polipi u nosu nisu opasne nakupine te neće postati kancerogene. S tim na umu, važno je reći da ih ne treba ni ignorirati jer neće sami nestati. Uvijek je dobro posavjetovati se s liječnikom i početi piti prave lijekove kako bi polipi u nosu što brže nestali.