Apneja: 7 znakova da u snu prestajete disati

Apneja u snu se povezuje s nepravilnim radom srca, hipertenzijom, pa čak i moždanim i srčanim udarom. Postoje znakovi na koje trebate obratiti pozornost.

Rano otkrivanje i terapija mogu smanjiti rizik od štetnih posljedica, ali najprije morate biti svjesni da se nešto zapravo događa.

Apneja u snu može biti vrlo opasna, a ovih sedam znakova ukazuju da prestajete disati u snu.

Stalno ste umorni

Umor je jedan od glavnih simptoma apneje, jer kada prestanete disati mozak šalje signal da se probudite, a vi toga uopće niste svjesni. Mozgu treba da bude budan najmanje 30 sekundi kako bi shvatio da ste budni, a buđenje i na par sekundi je dovoljno da se poremeti vaš san i spavanje i da se ujutro probudite umorni. Zato što je ovo česta pojava, liječnici promatraju i prate i druge simptome.

Apneja u snu
Foto: Pexels

Glasno hrčete

Apneja u snu je uglavnom obilježenja glasnim hrkanjem što je njen drugi simptom. Disanje kroz djelomično zatvorene dišne kanale izaziva vibracije koje dovode do zvuka hrkanja, a najopasnije su pauze koje se javljaju između hrkanja. Osoba sa kojom spavate može primijetiti da vi pored hrkanja s vremena na vrijeme prestajete disati.

VIDI OVO: Buđenje po noći: Zašto mi se to stalno događa?

Možete zaspati bilo kad i bilo gdje

Ako ne možete izdržati da odgledate film do kraja u kinu ili možete zaspati u prijevozu nakon posla, možda imate problem. Kako vam je san isprekidan i poremećen, možete zaspati čim vam glava malo padne.

Loše ste volje i imate problema s pamćenjem

Promjena raspoloženja i problemi s pamćenjem su posljedica nedovoljnog spavanja i dolaze u korak s apnejom u snu. Kada se budite više od 15 puta tijekom noći, vaše tijelo ne pada u fazu dubokog i regenerirajućeg odmora. Ovo se negativno odražava na rad memorijskog centra u mozgu, pa imate problema kako biste se sjetili gdje ste parkirali ili što ste htjeli kupiti u trgovini.

Jutarnje glavobolje

Kada gubite dah dok spavate, vašem tijelu nedostaje kisik, naročito mozgu. Zato se budite s glavoboljom svakog jutra. Ovo nije uobičajena glavobolja već ona koja prolazi za sat vremena nakon buđenja kada se mozak oporavi i primi dovoljno kisika.

Znakovi da prestajete disati us nu
Foto: Pexels

Idete u toalet noću

Dok buđenje usred noći zbog mokrenja može biti i posljedica starenja i povećanja prostate, može ukazivati i na ovaj ozbiljan problem. To se zove nokturija, kada se budite lakše jer ne padate u fazu dubokog sna pa onda mislite da je to zbog potrebe da ispraznite mjehur.

VIDI OVO: Što znači kada se probudite s ubrzanim otkucajima srca?

Suha usta i grlo

Kada hrčete, zrak prolazi kroz vašu usnu šupljinu zbog čega se budite suhih usta i grla.

Što trebate poduzeti ako sumnjate da imate ovaj problem?

Ako vam bilo koji od ovih simptoma izgleda poznato, muguće je da vas muči apneja. Trebali biste se javiti liječniku koji će vas poslati na analizu spavanja gdje će se utvrditi sa čime zapravo imate problem kada spavate. Ukoliko više od 5 puta tijekom noći prestajete disati, vaš liječnik će vam preporučiti adekvatnu terapiju.

IZVORMSN/Telegraf