Kako pomicanje sata unaprijed utječe na zdravlje našeg organizma?

Pomicanje sata unaprijed ima utjecaj na zdravlje našeg organizma. Što se događa u tijelu kada spavamo jedan sat kraće?

Ljetno računanje vremena započinje u nedjelju, 28. ožujka 2021., pomicanjem sata za jedan sat prema naprijed, odnosno s dva na tri sata ujutro.

Prelazak na ljetno računanje vremena kratkoročno znači jedan sat kraće spavanje, ali dugoročno donosi duže trajanje dana tijekom šest mjeseci od kraja ožujka do kraja listopada.

Većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć.

Pomicanje sata – utjecaj na zdravlje

Svaka promjena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može uzrokovati smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U tom razdoblju često postajemo osjetljiviji na bolesti i umorniji smo.

Starenje kože

Sat se pomiče prema naprijed pa ćemo spavati jedan sat kraće. Dermatolozi upozoravaju da ova promjena može loše utjecati na vašu kožu, pa treba poduzeti određene mjere zaštite i prevencije.

Gubitak jednog sata sna može prouzročiti poremećaj unutarnjeg sata koji može utjecati na brzinu starenja vaše kože.

– Naše je tijelo na zanimljiv način povezano s našim unutarnjim satom. Čak i najmanje promjene na ovom satu mogu utjecati na naše zdravlje, posebno na kožu. Postoje promjene u navikama spavanja, tjelesnoj temperaturi, otkucajima srca, krvnom tlaku, razini kisika i lučenju hormona, a sve utječe na to kako vaša koža izgleda i osjeća se – rekla je Candice Brown, kozmetičarka u vodećoj klinici u Britaniji, prenosi Mirror.

VIDI OVO: Umor tijekom dana: 7 razloga zašto se stalno osjećate umorno

Nemiran san

Pomicanje sata unaprijed će nam omesti san. Veće su šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do snižene opreznosti i pojačanog stresa.

Činjenica da ćemo kraće spavati će utjecati na osjećaj pospanosti i umora, a da se naviknemo na ljetno računanje vremena će nam trebati nekoliko dana.

Pomicanje sata utječe na raspoloženje

Budući da biološkom satu treba vremena da se prilagodi “poremećenoj budilici”, ne bi vas trebalo iznenaditi ako sutra osjetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem, koji se mogu pojaviti kod starijih osoba.

Pomicanje sata uvelike utječe na raspoloženje. To je posebno izraženo kod meteorologa i osoba s osjetljivim krvnim žilama.