Poruka s križa: Ja te volim!

Poruka s križa: Ja te volim!

Otišavši na križ, Isus je pokazao koliko nas voli. Umro je za nas grešnike i platio naš dug, tako da nam može biti oprošteno i da se možemo pomiriti s Bogom.

Često su oni koji su nas povrijedili bili najveći glasnogovornici ljubavi.
Nevjerni muž pjevao je: “Moja mlada, moj dragulju, volim te”, ljubeći joj obraz, a odlazeći ljubavnici u krevet. Naizgled vjerni prijatelj kleo se: “Brate, volim te!”, samo da bi ti zabio nož u leđa. Maćeha je govorila: “To je zato što te volim, dijete!”, dok ga je proždirala poput crne udovice.

Možemo zaključiti da je taj razgovor jeftin. Inflaciju lijepih riječi i osjećaja bankrotiraju tri riječi koje bi trebale biti najvrjednije: Ja te volim. Usred lijepih riječi i slatkih osjećaja, kako možemo – kako me neki dan pitao prijatelj – vjerovati tim riječima kada dolaze iz usta Spasitelja?

Ljubav s velikih visina

Odgovor koji bih volio da sam imao za prijatelja je: Isus ispovijeda svoju ljubav s velikih visina. Tvoj Romeo ti je možda pjevao u dvorcu samo da bi ujutro otišao. Tata je možda ispovijedao svoju ljubav prema tebi dok te ušuškavao u krevet, samo da bi izašao iz kuće i nikad se više vratio. Tvoj prijatelj je hodao pored tebe smijući se samo da bi otputovao i ostavio te. Ali Isus ne izjavljuje svoju ljubav ispred dvorca, pored tvog kreveta ili dok hoda pored vas. On je izjavljuje odozgo:

Spasitelj koji te voli govori odozgo,
s visine na brežuljku i viseći s drveta.
Spasitelj koji te voli plače nad tobom,
Njegova krv slika sliku ljubavi koju možeš vidjeti.

Isus nije šaptao da te voli tijekom večere uz svijeće. Nije ti rekao da te voli dok ste u penthouse apartmanu. Nije poslao s neba cvijeće i čestitku. Nije ti napisao pjesmu u oblacima. Sišao je da bude razapet. Kaže da te voli dok tvoj grijeh kuca čavle u njegovu ruku i pribija ga na križ. On nije jednostavno rekao da te voli, on je umro da ti pokaže da te voli na najmoćniji zamisliv način: “A Bog pokaza svoju ljubav prema nama tako što Krist, dok smo još bili grješnici, umre za nas.” (Rimljanima 5, 8)

PROČITAJTE: Kako nas Isusova smrt spašava?

Pa kako onda možeš znati da te Isus stvarno voli? Kako možeš vjerovati da te njegova ljubav neće napustiti, kao što su te drugi napustili? Pogledajte mjesto gdje Bog pokazuje svoju ljubav prema grješnicima. Svaka rana, svaka nevolja, svaki čavao pokazuje munju ljubavi. Svaki pretrpljeni trn u čelu, svaki izdržani udarac na leđima, svako tolerirano ismijavanje njegove patnje grmi iza njegovih riječi ljubavi. Nije nam dao crvenu ružu; prolio je svoju crvenu krv da bi dokazao svoj poziv.

Gdje je dokazao svoju ljubav?

Ne dozvoli da iskustvo ukrade tvoj veliki Ruby. Ne dozvoli grješnicima, koji su iscrpili tvoju ljubav poput vampira, da te drže podalje od Isusove ljubavi, dokazane njegovom krvlju. Isus nije tvoj bivši dečko. On nije tvoja odsutna majka ni otac zlostavljač. On nije Juda Iskariotski – koji je došao kao prijatelj, a poljubio kao neprijatelj. Isus nije kao oni – niti je on kao mi. On je primio izdajnikov poljubac – naš poljubac – i prigrlio te proklete čavle – naše čavle.

I propatio je i više od čavla. Otac ga je napustio dok je nosio naše grijehe. Povikao je s križa: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” (Matej 27, 46). Sam čovjek ne bi podnio tu bol. Isus, ostavljen od svijeta, od svojih ljudi, od učenika, sada i od Oca.

PROČITAJTE: Zašto je Isus morao umrijeti na križu?

Sada razmotrite: je li se grčio u agoniji na križu, položio svoj život, pio čašu osude samo da bi vas ostavio kao što su i grješnici u vašem životu to učinili? Je li prošao kroz pustinju gnjeva, nadvladao zmaja i osvojio svoju nevjestu s namjerom da ju kasnije ostavi?

O kako nas voli

Obeščastili smo ga tako što smo gledali križ, a vidjeli nevjernu ljudsku ljubav. Drugi su te možda napustili, ali On nije. Drugi su možda prekršili obećanja, ali On ne. Ljubav drugih je istekla ili se prekinula smrću; Njegova neće.

Izgubljena dušo, vrati se kući – Božjoj ljubavi. Ljubljeni svecu, ugrij se plamenom njegove ljubavi.

Spasitelj je sagradio vječni spomen ljubavi u svojoj smrti na vrhu brda. S tih visina je dokazao svoju vjerodostojnost. Uzvisio je riječ ljubav, podižući svoje uništeno tijelo. Njegova riječ stoji daleko iznad propitkivanja, kao i što mu tijelo sada stoji izvan dosega rimskim kopljima.

On je beskrajno vjerodostojan – čak i s našom ljubavlju.

Autor: Greg Morse; Izvor: desiringgod.org