Posljedice visokog krvnog tlaka
Foto: Pixabay

Ako ne liječite povišeni krvni tlak, to će loše utjecati na vaš organizam, a u konačnici može rezultirati i smrću.

Prevelik pritisak na zidove arterija uzrokovan povišenim krvnim tlakom može oštetiti krvne žile i organe u tijelu. Što je krvni tlak viši i što se duže odgađa njegovo liječenje, nastala šteta bit će veća.

Više napora

Neliječeni povišeni krvni tlak, odnosno hipertenzija, dugo može proći bez tegoba. Ali, to ne znači da neće biti posljedica. Povišen tlak jedan je od glavnih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, ali stradaju i drugi organi.

VIDI OVO: Kako pobijediti visoki krvni tlak? Držite se ovih savjeta!

Ako se povišeni krvni tlak ne liječi, može izazvati srčani udar. Srce strada, jer mora pokretati krv s mnogo više napora i energije, zbog čega zadeblja srčani mišić – razvija se hipertrofija lijeve srčane komore.

Zadebljali srčani mišić s vremenom može dovesti do zatajenja rada srca. Nakuplja se tekućina u plućima i nogama. I jedno i drugo stanje dovodi do visokog stupnja invaliditeta i onemogućava normalan život.

Zadebljali srčani mišić, s jedne strane, te aterosklerotično promijenjene koronarne krvne žile, s druge, uzrok su slabije prokrvljenosti tako da se češće javlja i koronarna bolest (angina pektoris), a češće dolazi do srčanog udara.

Najviše strada mozak. Oštećene krvne žile pod povišenim tlakom pucaju i dolazi do moždanog udara. Smrtnost je visoka, dok život nakon moždanog udara gubi na kvalitetu. Moždani udar je najčešća komplikacija koja se povezuje s povišenim tlakom.

Visoki krvni tlak loše utječe na pamćenje i učenje

Povišeni krvni tlak koji nije pod kontrolom, utječe i na sposobnost razmišljanja, pamćenja i učenja. Otežano pamćenje ili razumijevanje češće se javlja kod osoba s povišenim krvnim tlakom.

VIDI OVO: Ako vam se ovo događa s očima, moguće je da imate visok krvni tlak

Krvne žile u očnoj pozadini vrlo su osjetljive i nježne. Krvarenje dovodi do gubitka vida u dijelovima oka. Gubi se oštrina vida, ali i smanjuje vidno polje. To može dovesti do potpunog gubitka vida.

nizak krvni tlak namirnice
Foto: People photo created by freepik – www.freepik.com

Visoki krvni tlak loše utječe na krvne žile

Jedna od posljedica neliječenog povišenog tlaka je i raspuknuće aorte, najveće arterije u tijelu. Ako su zidovi aorte aterosklerotično promijenjeni, pod djelovanjem visokog tlaka može doći do njenog raspuknuća. To stanje se završava smrću i pored pokušaja brze operacije. Inače, aorta uslijed dugotrajnog opterećenja strada tako što postaje tvrda, neelastična i sklonija proširenju.

I na drugim mjestima u tijelu stradaju krvne žile što se vidi po smanjenoj funkciji organa kojima dovode krv. Krvne žile stare mnogo brže, a komplikacije na organima koje snabdijevaju krvlju, javljaju se ranije nego inače.

Visoki krvni tlak je loš i za bubrege

Bubrezi stradaju, jer imaju veliki protok krvi, a moraju je očistiti od štetnih tvari. Ovaj organ zadužen je i za uklanjanje viška tekućine iz tijela, a ima značajnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, proizvodnji crvenih krvnih stanica, održavanju čvrstoće kostiju i razgradnji nekih bjelančevina.

VIDI OVO: Kako brzo sniziti visoki krvni tlak? Evo što treba činiti!

Koji su znakovi visokog krvnog tlaka? 

– Bol i pritisak u glavi posljedica su neprimjereno pojačanog protoka u arterijama mozga koji se ne može dovoljno obraniti od visokog tlaka.

– Crvenilo lica posljedica je povećanog širenja krvnih žila kože i neposredno pod kožom zbog povećanog dotoka krvi.

– Krvarenje iz malih kapilara u nosu može biti jedan od prvih znakova povišenog krvnog tlaka. Događa se zbog osjetljivosti kapilara, koji ne uspijevaju izdržati unutrašnji tlak pa pucaju.

– Nekad bolesnik primijeti lakše umaranje, otežano obavljanje svakodnevnih poslova i slabost pri koncentraciji.

VIDI OVO: Normalan krvni tlak više nije 120/80, granice su promijenjene

Promjena načina života

Neovisno o tome koje će vam lijekove za liječenje povišenog krvnog tlaka prepisati liječnik, morat ćete promijeniti i način života kako biste ga snizili. Te se promjene odnose na zdraviju prehranu s manje soli, dijetu, više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i gubitak suvišnih kilograma.