Postoji li “dobar kršćanin”?

Postoji li “dobar kršćanin”? Može li se čovjek svojim dobrim djelima spasiti od Božjeg suda?

Svi mi volimo čuti da smo nešto dobro obavili, ali kako definirati “dobrog” kršćanina? Trebamo li se smatrati “dobrim” kršćanima i možemo li se odrediti da je netko drugi “dobar” kršćanin?

Tko je (dobar) kršćanin?

Spasonosna vjera dolazi samo kroz Isusa Krista. Bog je poslao svoga Sina, Isusa, koji je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek, da plati cijenu za naše grijehe. Isus je umro kao naša zamjena na križu. Trećeg dana je ustao iz groba i nekoliko tjedana kasnije uzašao zdesna Bogu.

Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. (Efežanima 2, 8-9)

Ovi stihovi objašnjavaju da nismo sposobni spasiti sami sebe. Djela nas neće spasiti, ali nakon spasenja, dobra djela pokazuju naše spasenje, jer ih možemo činiti samo snagom Duha Svetoga, koji dolazi prebivati ​​u nama prilikom spasenja.

Mnogi nevjernici čine dobra djela. Grade bolnice, daju velike donacije za potrebite, ispunjavaju želje umirućoj djeci itd.

Kršćanin je vidio svoje grešno stanje, žali za njim i sada živi svetim životom – vjerujući u Isusa Krista kao svog Gospodina i Spasitelja.

Definiraju li dobra djela “dobrog” kršćanina?

Kada počnemo mjeriti dobra djela kao dokaz spasenja, spotičemo se o problem legalizma. Ne laži. Ne kradi. Ne žudi. Idi u crkvu, moli se svaki dan i posti svaki tjedan … Tada postajemo poput farizeja, izmišljajući čak i vlastita pravila.

Plod Duha pokazuje kršćanski stil života. Pavao podupire ovaj odgovor jer je rekao:

Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! (Galaćanima 5, 16)

Možemo ispitati svoje živote i vidjeti što se više pokazuje: Duh ili tijelo?

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. (Galaćanima 5, 22-24)

Primijetite da je dobrota skoro u središtu ploda Duha. Duh donosi plodove, a ne kršćani, ali Pavao nam je rekao kako postupati s tijelom koje ratuje protiv Duha – sve dok živimo u tijelu, ratovat ćemo s tijelom. Kada svakodnevno ubijamo želje tijela, bit ćemo vođeni Duhom, a ne tijelom.

Pavao je doživio istu stvar u Rimljanima 7.

Zbilja ne razumijem što radim: ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim – to činim. Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. (Rimljanima 7, 15. 18)

PROČITAJTE: Zašto nas dobra djela ne vode u nebo?

Želi li Pavao reći da nitko od nas ne može biti “dobar” kršćanin? Ne, Pavao je pojasnio da “dobro” ne prebiva u našoj grešnoj prirodi, tijelu. Duh prebiva u nama, i Duh je dobar.

Nitko nije dobar, osim Boga

Pavao je napisao u Rimljanima 3, 12b:

“…nema nikoga tko čini dobro, ni jednog.”

Što nije u redu s tim stihom? Ne kaže se da nitko nije dobar, ali nitko ne čini dobro. Ovdje Pavao postavlja temelje za spasenje. Moramo shvatiti da nam je potreban Spasitelj. Ne možemo se sami spasiti i nismo dovoljno dobri da uđemo u raj vlastitim zaslugama. Ovo je poznato kao ljudska pokvarenost i svi moramo shvatiti da smo, osim Boga, potpuno pokvareni.

Postoji li “dobar kršćanin”?

Najvažnije je da ste kršćanin i da želite duhovno rasti. Sazrijevamo kroz Božju Riječ i molitvu. Rastemo u poslušnosti Bogu. Hodimo u Duhu i ubijamo želje tijela. Približavamo se Bogu, tako da možemo vidjeti plodove Duha koji se očituju u našim životima.

Mi radimo na našem spasenju, kao što Pavao kaže:

Tako, ljubljeni moji, poslušni kako uvijek bijaste, ne samo kao ono za moje nazočnosti nego mnogo više sada, za moje nenazočnosti, sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja! (Filipljanima 2, 12)

Sumnjate li u svoje spasenje? Pomirite se s Bogom. Ako iskreno vjerujete da je Isus Krist umro za vaše grijehe, recite Mu da želite prihvatiti njegov besplatni dar spasenja. Recite Mu da ste sada spremni živjeti za Njega. Molite nešto poput ovoga:

“Gospodine Isuse, znam da si umro na križu da me spasiš od moga grijeha, duga koji ne mogu platiti. Priznajem da sam grešnik i želim da budeš moj Spasitelj. Pomozi mi da se odvratim od svog grijeha i živim za Tebe. Amen.”

Ako ste ovo iskreno molili, dobrodošli u Božju obitelj!