Postoji li nešto što Bog ne može učiniti?

Postoji li nešto što Bog ne može učiniti?

Postoji li nešto što Bog ne može učiniti? Može li Ga neka prepreka zaustaviti da ostvari svoje naume? Podsjetite se tko je vaš Bog!

Jeste li suočeni s naizgled nemogućom situacijom u svom životu? Zdravlje vam je narušeno? Imate financijskih problema? ili postoji navika ili ovisnost koje se ne možete riješiti? Bez obzira na sve životne poteškoće, Bogu ništa nije previše teško.

Abraham je imao sto, a supruga Sara devedeset godina. Bog im je obećao sina. Mislili su da je to nemoguće, a onda je Bog postavio Abrahamu pitanje: “Je li Bogu išta nemoguće?” (Postanak 18, 14). Odgovor je “ne”. Postoji li nešto što Bog ne može učiniti? Ako je Sara mogla začeti kada je bila u odmakloj dobi, Bogu je sve moguće.

On je naš Stvoritelj

Postanak 1 govori nam da je Bog stvorio sve što vidimo, uključujući vas i mene. Način na koji Bog stvara mnogo je drugačiji od načina na koji mi stvaramo. Bogu nisu potrebne sirovine ili alati. Ne mora postavljati tvornicu ili proizvodnu liniju. Umjesto toga, Bog je u stanju nešto stvoriti samo iz govora.

Zamislite da možete reći da želite novi automobil i odjednom se pojavi jedan u garaži. Zamislite da možete stvoriti nešto iz ničega, samo govorom, kao što to čini Bog.

Da, to je način na koji samo Bog stvara, a što je vidljivo u 1. poglavlju Postanka. Dok prolazite kroz to poglavlje, nailazite na stihove koji počinju: “I reče Bog …” Oni su divan podsjetnik koliko je moćan naš Bog.

On je naš Održavatelj

Isus, koji je Bog, čini nemogući zadatak da sve drži na okupu. Pavao u Kološanima 1, 17 potvrđuje to kada kaže: “I on je prije svega, i sve postoji u njemu.”

Vidite, razlog zbog kojeg svemir funkcionira; razlog što sve ne djeluje izvan kontrole; razlog zašto ne prestajemo postojati je zato što Bog sve to održava. Svaki atom, svaku česticu održava Bog.

On je naš Iscjelitelj

Gubavci, slijepi ljudi, hromi i gluhi, mrtvi – Isus ih je sve ozdravio. Dok je bio na zemlji, činio je ono što je nemoguće samo dodirom ili riječju.

On je naš Spasitelj

Da bi Bog spasio ljude od neprijatelja, On ne koristi političku ili vojnu silu. Ne koristi novac ili tehnologiju. Umjesto toga, On koristi svoga Sina. Dao je svoga Jedinorođenca da umre za nas na križu. On je žrtva pomirnica za naše grijehe. Neki bi rekli da je to ludost, ali Bogu je ono što izgleda ludo zapravo mudro. Razmotrite što Pavao kaže u 1. Korinćanima 1, 22-25 o Božjoj mudrosti u korištenju raspetoga Krista:

“Jer i Židovi traže znake, i Grci traže mudrost. A mi propovijedamo Krista raspetoga, Židovima spotaknuće, a neznabošcima ludost, a onima, koji su pozvani, i Židovima i Grcima, Krista, Božju silu i Božju mudrost. Jer je “ludost” Božja mudrija od ljudi! “Slabost” je Božja jača od ljudi.”

Tako naš Bog ne samo što stvara, održava i liječi, nego i spašava. To čini na način koji otkriva Njegovu mudrost i moć.

Bogu ništa nije nemoguće

Kada razmislite o svim tim stvarima, mislim da sa sigurnošću možete reći da Bogu ništa nije nemoguće. Bog je naumio da Sara ima dijete, iako je fiziološki bilo nemoguće da ga začne, i to ostvario. Isto tako, ako nas Bog želi izliječiti od bolesti, produljiti nam život još nekoliko godina, osigurati nam posao, supružnika ili dijete, tada će se to dogoditi.

Ne bismo trebali sumnjati u Njegove sposobnosti. Umjesto toga, trebali bismo vjerovati Bogu da čini nemoguće u našim životima. Postoji li nešto što Bog ne može učiniti? Ne, samo On može sve učiniti!

Sve što Bog traži je da Ga pozovemo u naše situacije kako bi mogao pokazati svoju moć. Kada se problem pogorša i izgleda vam besmisleno moliti se za rješenje, Isus kaže: “Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se.” (Luka 11, 9)

PROČITAJTE JOŠ: