Bog vam nikada ne daje snagu za sutra, ili za sljedeći sat, već samo za napor ovoga trenutka.

U svijetu ćete imati patnju. Ali ohrabrite se: Ja sam pobijedio svijet! (Ivan 16,33)

Tipičan je sud o kršćanskom životu da smo oslobođeni od svih nevolja. Ali to doslovce znači oslobođeni nevoljama, što ima posve drugi smisao.

”Tko stanuje u zaštiti svevišnjeg i boravi u sjeni Svemogućega… neće te snaći nesreća, nikakva nevolja se neće približiti šatoru tvojem” (Psalam 91,1.10) – jer je to mjesto gdje si jedno s Bogom.

Ako si Božje dijete, zasigurno ćeš se suočiti s nevoljama, ali Isus kaže da se ne trebaš iznenaditi kada one naiđu. ”U svijetu ćete imati patnju. Ali ohrabrite se: Ja sam pobijedio svijet.”

On kaže: ”Ne moraš se ničega bojati.” Isti oni koji su odbili govoriti o svojim nevoljama prije nego su bili spašeni, često prigovaraju i brinu se nakon što su ponovno rođeni, jer imaju pogrešnu zamisao o tome što znači živjeti kao istinski vjernik.

Bog nam ne daje pobjedonosni život. Daje nam život dok pobjeđujemo. Životni napor povećava snagu. Da nema napora, ne bi bilo ni snage.

Tražiš li Boga da ti dade život, slobodu i radost? On to ne može, osim ako si voljam prihvatiti i napor. I kad se jednom suočiš s naporom, odmah ćeš dobiti snagu. Nadvladaj svoju stidljivost i poduzmi prvi korak. Tada će te Bog nahraniti: ”Pobjediku ću dati da jede od stabla života” (Otkrivenje 2,17).

Ako se u potpunosti tjelesno žrtvuješ, iscrpit ćeš se. Ali ako se žrtvuješ duhovno, steći ćeš novu snagu. Bog vam nikada ne daje snagu za sutra, ili za sljedeći sat, već samo za napor ovoga trenutka.

U napasti smo suočiti se s nevoljama sa stanovišta zdravog razuma. Ali vjernik se može ”ohrabriti” čak kad misli da su ga nevolje savladale, jer je pobjeda potpuno nemoguća svakome osim Bogu.

Autor: Oswald Chambers