Povijest se ponavlja! To se ne odnosi samo na narode, nego i na naše osobno iskustvo kao kršćana. Koliko je nas palo u isti ponavljajući obrazac grijeha u kojem smo živjeli. Evo pet loših načina na koje se povijest ponavlja.

Neuspjeh u učenju iz povijesti

Kada je Hitler došao na vlast u nacističkom režimu, znao je da je Njemačka izgubila u Prvom svjetskom ratu jer su imali dvije ili više fronti tako da je Hitler bio odlučan u tome da izbjegne borbu na dvije fronte – no ubrzo je to zaboravio kada je počeo invaziju na Rusiju. Tada se borio s Rusijom i Saveznicima i kao Napoleon, koji je pokušao Rusiju zauzeti u zimu, ni Nijemci nisu ništa naučili iz Napoleonovih neuspjeha tako da je nacistička Njemačka izgubila od Rusije i to je označilo početak pada Trećeg Reicha. 

Povijest se ponavlja

Princip povijest je da svi mi neuspješno učimo iz nje, ponovit ćemo ju, a to se dogodilo toliko puta da je nemoguće sve to odjednom dokumentirati, no svijet je pun primjera u kojima ljudi nisu ništa naučili iz povijesti nego su ju samo ponovili kao kada je bilo proglašeno da je Prvi svjetski rat bio rat za kraj svih ratova, ali su se te lekcije zaboravile u samo dva desetljeća te su Saveznici u Europi, ironično, još jednom, uperili svoje oružje protiv Nijemaca. To su isto rekli i za Drugi svjetski rat, ali ni on nije bio zadnji rat, nego samo jedan u nizu ratova u ljudskoj povijesti. 

VIDI OVO: Veliki događaj povijesti uskoro će se dogoditi

Još jedna depresija? 

Većina nas nije dovoljno stara kako bi se sjećala Velike depresije, ali su isti znakovi upozorenja prisutni i danas kao što su bili prisutni i u vrijeme velikog kraha burzi 1929. nakon kojeg je uslijedila Velika depresija i nekoliko godina poslije, još jedan krah 1987. Danas su prisutni mnogi slični znakovi upozorenja kao što su napuhane cijene dionica i veliki dugovi, ali mi ni dalje nismo ništa naučili iz velikih krahova burzi koje su pogodile Ameriku u prošlosti, tako da se nešto slično može i sada očekivati. 

Osobna povijest

Koliko je mnogo nas palo u isti ponavljajući obrazac grijeha u kojem smo živjeli prije nego smo bili spašeni? Možemo ponoviti povijest ako ne ostanemo ponizni, ako ne priznamo svoje grijehe i ako ne ostanemo u molitvi i u Riječi.

Riječ Božja ima moć, ali kada ju izbjegavamo, onda gubimo kontakt s Bogom i može se lako dogoditi ono što piše u Izrekama: „Bezumnik se vraća svojoj ludosti kao što se pas vraća na svoju bljuvotinu“ (26,11), tako da se možemo vrlo lako vratiti starim grijesima te se naša osobna povijest ponavlja ako nismo oprezni. 

VIDI OVO: 7 znakova istinskog obraćenja

Progon 

Prema „Voice of Martyrs“ (hrv. Glas mučenika), više je kršćana ubijeno u posljednjih 100 godina nego u prethodnih 2000 godina. No, oni koji progone kršćane još nisu naučili da, što više pokušavali eliminirati kršćane, kršćanstvo će se više širiti. Tako je bilo od početka u crkvi prvog stoljeća: „U onaj dan navali velik progon na Crkvu u Jeruzalemu“ (Djela 8,1). Jedino što su progonitelji uspjeli učiniti je još više proširiti evanđelje jer su one osobe, koje su bježale iz Jeruzalema, sa sobom ponijele evanđelje i proširile ga Rimskim Carstvom. Istina je, krv mučenika je sjeme crkve. 

Zaključak 

Ako ne budemo učili iz povijesti, ponovit ćemo ju. To se ne odnosi samo na narode nego i na naše osobno iskustvo kao kršćana. Kada ne izvučemo pouku iz naših pogrešaka, onda smo osuđeni ponoviti ih, i nastavljati ih ponavljati, a to je nešto što trebamo naučiti iz povijesti općenito, kao i iz naše osobne povijesti – ne ponoviti istu grešku dva puta. 

Ne dopustite da se povijest ponavlja u vašem životu!

Autor: Jack Wellman; Izvor: Faithinthenews.com