Liam Flanagan (8) je pao s bicikla u dvorištu svoje kuće u Oregonu. Posjekao je butinu, ali iako su ga roditelji odveli u bolnicu na šivanje, nije izgledalo kao ozbiljna posjekotina. Ne takva da bi mogla koštati života. No, nakon sedam dana dječak je preminuo.

Nakon ušivanja rane, Liam je pušten kući. Koža je počela da mu tamni, i osjećao je sve jače bolove, nakon čega su ga roditelji ponovo odveli liječniku. Tada mi je dijagnosticirana bakterija nekrotizirajući fascitis, odnosno bakterija koja jede meso i koja je u 30 posto slučajeva smrtonosna, prenosi Avaz.ba.

Foto: Avaz
Foto: Avaz

Kirurzi su proveli sate u operacionoj sali pokušavajući odstraniti inficirano tkivo, ali kako nisu uspjeli da zaustave infekciju prebačen je u drugu bolnicu u Portlandu. Tamo su liječnici pokušali zaustaviti propadanje tkiva amputacijom jednog po jednog uda, ali nažalost ni to nije pomoglo.

– Praktično su ga rezali dio po dio. Gotovo cijela desna strana mu je nestala. Oni su nastavili rezati, a mi se nadati – rekao je njegov očuh.

Prebačen je u treću bolnicu kod specijaliste, ali svega nekoliko sati kasnije Liam je umro.

Foto: Avaz
Foto: Avaz

– Bio je vedar kao sunce. Dok je bio u bolnici tješio je on mene. Volio je sve i svakoga. Bio je jedna od one djece koja privlače pažnju – kaže njegova mama Sarah.

Roditelji sada preispituju sebe. Bi li možda bilo drugačije da su ga ranije odveli u bolnicu? To ne mogu znati, ali su odlučili javno progovoriti kako bi apeliralii na druge roditelje da budu vrlo oprezni kod povreda kao što je bila Liamova te reagiraju što prije da ne bi doživjeli nešto slično.