NaslovnicaDuhovnostPoziv na budnost: 10 upozorenja za uspavane kršćane

Poziv na budnost: 10 upozorenja za uspavane kršćane

Ovo je poziv na budnost kršćanima koji spavaju! Donosimo deset upozorenja o kojima svaki uspavani kršćanin treba razmisliti.

U današnjoj kulturi biti ”budan” nešto je što je vrlo popularno. Ljude se poziva na budnost u vezi društvenih problema, koji postoje oko njih. Slično tomu i uspavane kršćane se poziva na budnost, u vezi njihovog odnosa s Bogom.

Kao što je apostol Pavao rekao: „To tim više što shvaćate ovaj čas: vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo“. (Rimljanima 13, 11) 

Kako se kršćanima dogodi da ”zaspu”? 

Umjesto razvijanja odnosa s Bogom, neki kršćani ispunjavaju svoje živote sa svjetovnim idejama i ciljevima, koji onda oblikuju njihov način razmišljanja i vjerovanja. Umjesto da postanu duhovno bliskiji Bogu, oni postaju neosjetljivi na Njegovo vodstvo i u vezi onoga što se događa duhovno oko njih. 

Druga skupina uspavanih kršćana su pojedinci koji su nekoć vjerno služili Bogu i s očekivanjem su čekali Isusov dolazak, no izgubili su zanimanje. Neki su prestali hodati s Bogom nakon što ih je povrijedio pastor, crkvena zajednica ili drugi kršćani. 

No, Biblija kršćane upozorava na ”kršćansko spavanje”. U nastavku slijedi deset upozorenja o kojima svaki kršćanin treba razmisliti. 

1. Čuvajte se propuštanja

Neki kršćani propuštaju dobre stvari koje Bog ima za njih, ovdje na Zemlji. U 1. Timoteju 6, 17 piše: „Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje“. 

Zaspali vjernik također propušta buduće nagrade. Poslanica Efežanima 6, 8 objašnjava kako će Gospodin nagraditi svakoga od nas za svako dobro koje činimo, no kršćani koji spavaju nisu u mogućnosti činiti dobro. 

Isto tako, Otkrivenje 22, 12 piše: „Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu“! 

2. Redovito molite

Poslanica Kološanima 4, 2 potiče nas na ustrajnost u molitvi i na pažljivost, no uspavani kršćani nisu svjesni neprijateljskih planova. 1. Petrova 5, 8 upozorava: „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“.

Spavanje znači da vjernici ne mole za Božji smjer, zaštitu i vodstvo za njihove živote, zbog čega su otvoreni za neprijateljeve napade. Kao što nas upozorava poslanica Efežanima 6, 18, budimo na oprezu i redovito molimo. 

3. Nemojte slijediti svijet

Kršćani su dobili upozorenje protiv toga da ne žive život kako ga živi svijet, nego da za smjer pitaju Boga. Ako kršćanin slijedi svijet, to ga odvodi dalje od Boga i dalje od onoga gdje ga Bog želi odvesti. 

Premda praćenje aktivnosti koje su u modi mogu djelovati bezazleno, takve aktivnosti kršćanina mogu odvratiti od onoga na što ga Bog poziva. 1. Petrova 2, 25 objašnjava kako se ovo događa: „Doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih“. 

4. Uvijek budite pripremljeni

Isus želi da budemo spremni za Njegov dolazak te nas potiče: „Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi“. (Matej 24, 44) 

Poput osobe koja je nepripremljena za dolazak gosta, velik broj zaspalih kršćana nisu spremni za Isusov skori dolazak, iako nas Matejevo evanđelje 24, 42 potiče: „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi“. Bog želi da budemo spremni za Njegov dolazak te kaže: „Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima“! (Luka 12, 38) 

5. Gomilajte blago koje je vječno i pazite na svoje bližnje

Isus nas je upozorio: „Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne provaljuju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“. (Matej 6, 20-21) 

Mnogi kršćani gomilaju materijalne stvari, no istina je da ništa od toga nećemo moći ponijeti ondje gdje idemo. U Luki 17, 30-33 piše: 

Tako će isto biti u dan kad se Sin Čovječji objavi. “U onaj dan tko bude na krovu, a stvari mu u kući, neka ne siđe da ih uzme. I tko bude u polju, neka se ne okreće natrag. Sjetite se žene Lotove! Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati“. (Luka 17, 30-33) 

No duhovne spavalice svoj fokus stavljaju na udovoljavanje vlastitim potrebama i udobnostima i ne zanima ih život njihovih članova obitelji, prijatelja i bližnjih, sve dok ne bude prekasno. „Kažem vam, one će noći biti dvoje u jednoj postelji: jedno će se uzeti, drugo ostaviti. Dvije će mljeti zajedno: jedna će se uzeti, druga ostaviti“. (Luka 17, 34-35) 

Rimljanima 10, 14 nas potiče: „Ali kako da prizovu onoga u koga ne povjerovaše? A kako da povjeruju u onoga koga nisu čuli? Kako pak da čuju bez propovjednika“?

6. Bježite od tame

Tjelesno i duhovno spavanje često se događa u tami. No 1. Solunjanima 5, 5 nas podsjeća: „Jer ste vi svi sinovi svijetla i sinovi dana; nismo noći niti tame“. No, ljude i dalje privlači tama, kao što nam objašnjava stih iz Ivanovog evanđelja 3, 19: „A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla“.

Logično je da će se kršćani, koji žive u tami, udaljiti od Boga. Umjesto da slijede Isusa, oni su Ga se odrekli i odrekli su se svoje prve ljubavi. (Otkrivenje 2, 4) Kao što 1. Ivanova 1, 6 objašnjava: „Kažemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine“. Nažalost, oni koji ostaju u tami bit će iznenađeni kada se Krist pojavi i kada dođe, poput lopova u noći. (1. Solunjanima 5, 4) 

7. Nemojte biti nesvjesni stanja u kojem živimo

Kršćani koji žive sa zatvorenim duhovnim očima, ne vide Božje znakove u vezi onoga što se događa u svijetu. 

Luka 17, 26-27 objašnjava teške posljedice takve nesvjesnosti: „I kao što bijaše u dane Noine, tako će biti i u dane Sina Čovječjega: jeli su, pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju. I dođe potop i sve uništi“.

Umjesto da primijete znakove vremena i postanu svjesni, zaspali vjernici počnu prihvaćati ono što je popularno danas i tomu se počnu prilagođavati, nesvjesni onoga što se zapravo događa. Kao što piše u Luki 17, 28-29: „Slično kao što bijaše u dane Lotove: jeli su, pili, kupovali, prodavali, sadili, gradili. A onog dana kad Lot iziđe iz Sodome, zapljušti s neba oganj i sumpor i sve uništi“.

8. Nemojte biti zavedeni novim trendovima

Koliko nas ima priliku vidjeti kako članovi naših obitelji i prijatelji bivaju zavedeni novim trendovima, koji ih onda odvlače sve dalje i dalje od Boga?

2. Petrova 3, 17 upozorava: „Vi dakle, ljubljeni pošto ste upozoreni, čuvajte se da ne biste, zavedeni bludnjom razularenih, koji su otpali od svoje postojanosti“.

Zaspali vjernici često završe negdje gdje prvotno nisu željeli ići, jer ih zavedu kulturološke struje, koje ih odvedu dalje od Boga. Kao što je apostol Pavao upozorio: „Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne“. (1. Korinćanima 10, 12) 

9. Pazite da druge ljude ne odvedete u tamu

Ono što činimo i kažemo utječe na ljude oko nas. Zaspali kršćani imaju tendenciju povući i druge ljude u tamu, poput prijatelja koji pokušavaju nagovoriti druge prijatelje na sudjelovanje u stvarima koje idu protiv njihove savjesti. No, Isus upozorava da takvo činjenje za sobom donosi teške i ozbiljne posljedice. 

U Luki 17, 1-2 piše: „Ono što navodi ljude na grijeh ne može izostati. Ali teško onome, po kome to dolazi! Bolje bi mu bilo, da mu se mlinski kamen objesi o vratu, da ga bace u more, nego da navede na grijeh jednoga od ovih malih“. 

10. Izađite iz uspavanog načina funkcioniranja

Bog nas ohrabruje: „Onda i ne spavajmo kao ostali, nego bdijmo i trijezni budimo“. (1. Solunjanima 5, 6) 

Slično poput računala, koje se prebaci u način rada ”spavanja” i koje nakon toga mora biti probuđeno kako bi moglo normalno funkcionirati, tako kod nas duhovno spavanje uzrokuje isključivanje našeg duhovnog rasta. Kao što nas Otkrivenje 3, 2-3 potiče: „Budan budi i utvrdi ostatak koji tek što ne umre. Doista, ne nađoh da su ti djela pred Bogom mojim savršena. Spomeni se dakle: kako si primio Riječ i poslušao, tako je i čuvaj – i obrati se. Ne budeš li dakle budan, doći ću kao tat, a nećeš znati u koji ću čas doći na te“. 

Autorica: Lynette Kittle; Prema članku objavljenom na portalu Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: