Ako ste uistinu mudra djevica, promotrite ovo upozorenje iz Izreka: ”Lijenost navlači čovjeku dubok san, i nemarna duša gladuje” (Izr 19,15).

Kad bih mogao izraziti Božju žalost, rekao bih je ovako: Gospodin je povrijeđen nad mnogima koji su jednom bili mudre djevice.

Jednom su ti ljudi čeznuli za Njegovim dolaskom i pripremali se za susret s Njim. Bili su potpuno budni, srca su im gorjela, a um i duša bili su im puni strasti za Krista. Ali s vremenom te su iste mudre djevice počele polako skretati od njega. Nakon nekog vremena, prešle su granicu. Sad su se pridružili društvu ludih djevica o kojima govori Isus.

Možda ćete tvrditi: ”Ja nisam jedna od tih ludih djevica. Priznajem, nisam gorljiv svjedok za Isusa kao što sam jednom bio. Ali ne osjećam da sam prešao granicu. Još uvijek u svom srcu imam ljubav za Njega. Čitam Bibliju, vjerno odlazim u crkvu i odan sam supružnik i roditelj.”

Jeste li mudra djevica ili samo to mislite?

Ako ste uistinu mudra djevica – ako nikada niste ostavili svoju prisnu ljubav za Isusa – promotrite ovo upozorenje iz Izreka: ”Lijenost navlači čovjeku dubok san, i nemarna duša gladuje” (Izr 19,15).

O sebi možda ne mislite kao o ljenivcu. Ali lijenost je točna riječ da bi se opisala kaljuža mnogih kršćana koji su jednom bili strastveno za Isusa. Lijenost ih je svladala kad su počeli dopuštati lude, tjelesne stvari u svom životu koje si nikada ranije ne bi dopustili.

Kako su si dopuštali te stvari, postupno je njihova revnost počela iščezavati. Ubrzo su počeli propuštati vrijeme molitve i posvećenja. Polako su se pretvarali u bezvoljne, mlake vjernike. I s vremenom su pali u opasan drijemež. (…)

Mudra djevica možete ponovno postati

Dobra vijest je da je još uvijek vrijeme. Vrata su još uvijek otvorena. Gospodnja najveća želja je da budete na Njegovoj strani za Janjetovu svadbenu večeru. On vas ljubi čak i u vašem nemaru. A ako ste iskreni, složit ćete se s Njegovom Riječi. (…)

Ako želite biti mudra djevica, dva su koraka koja morate učiniti. To su jednostavni koraci, ali ne smiju se propustiti ako želite biti uključeni u mudre djevice.

1. Učinite Krista središtem života svojih misli. Neka Gospodin bude u svim vašim mislima. Kad se ujutro probudite, šapćite Njegovo ime. Navečer, kad odlazite u krevet, prizivajte ga u mislima i na svojim koljenima.

Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!” (Filipljanima 4,8) Neka ovaj redak bude temelj jednostavne molitve za vas tijekom dana: ”Isuse, ti si istinit, iskren, pravedan, čist, ljubazan. Ti si moja Radosna vijest.”

Pavao piše: ”Gospodin poznaje misli mudraca” (1. Kor 3,20). On zna svaki put kad mislite o Njemu. Dakle, uputite Mu svoje misli zahvalnosti.

2. Molite tijekom dana: ”Gospodine, smiluj se meni grešniku.” Ova jednostavna molitva jest ulje za vašu svjetiljku. Moleći to tijekom dana, početak je priprema za susret s Gospodinom. (…)

Kad je carinik molio ovu molitvu, Isus je za njega rekao: ”Kažem vam, ovaj se vrati opravdan kući” (Luka 18,14). Dopustite da vas pitam jedno posljednje pitanje: Čekate li Njegov povratak? Čeznete li da Ga vidite?

Pokajte se i odlučite tražiti Isusa čitavim svojim srcem, umom, dušom i snagom. On obećava da ćete Ga sigurno naći ako to učinite. On će za vas otvoriti svaka vrata.

Autor: David Wilkerson; Izvor: Put života, br. 435

PROČITAJTE JOŠ: