prekrasne istine o bogu
Foto: Unsplash

Ako se borite sa sumnjama, ove prekrasne istine o Bogu trebate znati! Njegova milost je dovoljna čak i kada sumnjate!

Od Mojsijeve tjeskobe zbog govora do Petrove nesigurnosti dok je zakoračio u vodu, većina ljudi koje je Bog u Bibliji odabrao kako bi radio s njima borili su se s nesigurnošću. Dok čitam o njima u Bibliji, osjećam neobičnu utjehu jer se i sama borim sa sumnjama. Ipak, Bog me odabire koristiti usprkos mojoj malenoj smjelosti i slabom razumijevanju tko Bog jest.

Evo 8 istina o Bogu kojih se trebamo prisjetiti kada se borimo sa sumnjom.

1. Njegova milost je dovoljna čak i kada sumnjate

Čak i onda kada znam da bi moja vjera trebala biti puno veća u pojedinim situacijama, Bog mi još uvijek dopušta da Ga slavim, usprkos mojim sumnjama. Usprkos svemu što je Pavao radio kako bi proširio Božju poruku i on se borio sa sumnjom. 2. Korinćanima 12, 9 kaže: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova“.

Pavao je koristio trn u svome tijelu ne kao izbor nemogućnosti, već kao prigodu za ujedinjavanje s Bogom kako bi Bog povećao njegove sposobnosti. Kada sumnjamo, to je prilika da se približimo Bogu i dopustimo Mu da preuzme vodstvo u našim životima.

2. Kada ste slabi (u vjeri), Bog je jak

Pavao piše vezi njegove snage u Bogu: „Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista. Jer kad sam slab, onda sam jak“. (2. Korinćanima 12, 10) Sumnja je prilika da se Bog proslavi u našim slabostima. O sumnji, kao i o slabosti puno čitamo u Bibliji.

VIDI OVO: Sumnjate li da se Bog može pobrinuti za vas?

Kada smo slabi, nema mjesta ponosu. Više ne mogu reći: „Znam sve ovo“.

Umjesto, mogu reći: „Ne mogu ovo sama. Pomozi mi Gospodine“! Kada ovako činimo, oslanjamo se na Boga i očekujemo da će On raditi za naše dobro. To je najbolje mjesto gdje možete biti ako ste vjernik.

3. Bog može obnoviti vaš um (i osnažiti vaše uvjerenje) kroz Njegovu Riječ

2. Korinćanima 10, 5 kaže: „Obaramo mudrovanja i svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu“. Naši umovi mogu napraviti kaos našim dušama kada sotona posije sjeme sumnje u naše glave. Umjesto da udovoljavamo tim mislima, Bog nam je dao Bibliju kako bismo umjesto toga obnovili svoje umove. Kada sumnjamo, trebamo te laži zamijeniti s istinom Božje Riječi.

Da, Bog može pokrenuti naše živote na nevjerojatan način, usprkos našim sumnjama. Ipak, kroz svoje poznavanje Riječi, trebam preuzeti osobnu odgovornost da neću prebivati u tim lažima nego da ću ih se riješiti kako bih mogla živjeti u istini onoga što Bog kaže o tome tko On jest i kako On djeluje.

4. Bog se može nositi s vašim sumnjama

Jedan od glavnih problema u današnjem kršćanstvu jest taj sentiment koji vlada u crkvama, a koji kaže kako moramo sakriti naše osjećaje i praviti se kao da je sve u redu, jer s Bogom ne bismo trebali imati nikakve negativne osjećaje, zar ne? Ipak, Bog može učiniti velike stvari s onim ljudima koji su iskreni sa svojim osjećajima. Ako osoba prizna da postoje dijelovi o Bogu ili Bibliji koje ona ne razumije ili misli da nisu istiniti, Bog joj se može otkriti na moćan način. Ali ako skrivamo naše iskrene osjećaje, to stvara zid između nas i Boga, što nas blokira od intimnosti koju Bog želi imati s nama. Bog nas je stvorio kako bismo bili u zajedništvu, kako bismo se mogli osloniti jedni na druge, na one koji prolaze kroz slične situacije poput nas.

Ako imate sumnje u vezi Boga, pronađite nekoga tko je zreo u vjeri tko je i sam imao sumnje. Ovo će vam pružiti siguran okoliš gdje ćete moći podijeliti svoje osjećaje bez straha od osuđivanja. Kada razgovaramo jedni s drugima u zajedništvu, drugi nam mogu pomoći u razjašnjavanju naših sumnji i pomoći nam da kritički povučemo paralele između stvarnog života i Biblije. Život u zajedništvu isto tako pomaže u dobivanju odgovora i dobivanju potrebnog mira.

5. Bog koristi sumnje kako bi nas učinio duhovno zrelijima

Često pomislimo kako je sumnja znak nezrelosti u vjeri, ali ona zapravo može ukazivati na veću zrelost, za razliku od onih koji ”prihvaćaju” Riječ bez da uistinu istražuju ili razmišljaju kroz upletenost vjere.

Nakon borbe s našim mislima, često iskusimo svjež, obnovljen smisao vjere i dublju ovisnost o Kristu. Bog je veći od naših sumnji i kada Mu zavapimo: „Vjerujem Gospodine, pomozi meni nevjerniku“! možemo se pouzdati da će Bog odgovoriti na tu molitvu tako što će nam obnoviti vjeru.

6. Bog može one koje sumnjaju preobraziti u sljedbenike

Toma je imao nadimak ”Nevjerni Toma” jer je sumnjao u to da je Krist uskrsnuo. Ivan 20, 24-27 opisuje Tomine borbe sa sumnjama:

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: “Vidjeli smo Gospodina!” On im odvrati: “Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati. I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: “Mir vama! Zatim će Tomi: “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran“.

VIDI OVO: Bog sve okreće na dobro: Ako u to sumnjate, Josipova priča će vam otvoriti oči

Zato što Toma nije bio s Gospodinom, on nije vidio Njegovo uskrslo tijelo. Imao je problema povjerovati u ono što su drugi rekli da se dogodilo. Ipak, Isus se nije naljutio na ovo. On je stajao u svome autoritetu kao Onaj koji je uskrsnuo od mrtvih i dopustio je Tomi da vidi dokaz svojim vlastitim očima. Nakon što je Toma vidio, rekao je: „Moj Gospodine i moj Bože“!

Isus je Tomi pružio opipljivo iskustvo koje su iskusili svi drugi kako bi i on mogao donositi isti izbor kao vjernik koje su donosili i drugi vjernici. Ako se borite sa sumnjom, ohrabrite se; Bog može one koji sumnjaju preobraziti u Njegove sljedbenike.

7. Bog nam može pomoći da nastavimo hodati uvjeri u vrijeme kada se borimo sa sumnjom

Poput Tome, mi sumnjamo onda kada ne vidimo Boga ”licem u lice”. No, Bog nam dopušta da rastemo tako što nam se pokazuje na opipljive načine, kao što je Isus učinio s Tomom. Isto tako, Bog nam govori da prestanemo sumnjati i da vjerujemo. Svatko od nas svoje sumnje treba ostaviti po strani i vjerovati, čak i ako nemamo odgovore.

Bog nas voli dovoljno da neće dopustiti da ostanemo u stanju u kojem jesmo. On nas dovoljno voli da nas izazove na to da donesemo izbor. Svatko od nas ima izbor i dalje ići naprijed, usprkos našim sumnjama ili dopustiti da nam sumnje ugase vjeru. Bog nam daje slobodan izbor i nikada ne odlučuje umjesto nas. Nadalje, Bog nam pomaže da nastavimo koračati u vjeri, bez obzira na to koliko ti koraci djelovali mali.

8. Bog nam može dati slobodu življenja s pitanjima na koja ne postoje lagani odgovori

Bez obzira na to koliko pokušavali shvatiti Boga, Biblija kaže ovo: „Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina. “Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli“. (Izaija 55, 9-10) Boga u ovome životu nikada neću u potpunosti razumjeti i volim to! Tko želi biti Bog koga se u potpunosti može spoznati? Da je Bog takav, On bi na neki način bio ograničen u svojoj moći i konačan u postojanju.

VIDI OVO: Božja riječ će se uvijek ispuniti: Ako sumnjate, ovo trebate pročitati!

U ovome životu uvijek možemo imati sumnje. No, to ne znači da Bog nije Onaj tko On kaže da jest. To samo znači da naši ograničeni umovi ne mogu u potpunosti spoznati Boga. Vjerovanje Bogu znači razumijevanje da mi nemamo sve odgovore i da ih možda nećemo ni imati u ovom životu.

Bez obzira na sumnje, Bog je dobar Bog koji voli svoju djecu unatoč njihovim sumnjama i nedostatku pouzdanja u Njega. Slavimo Boga danas kako bi osnažio vjeru onih koji sumnjaju i kako bi nam pomogao da nastavimo hodati u vjeri, unatoč pitanjima koje imamo!

Autorica: Michelle S. Lazurek; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com