Koje su prepreke duhovnom rastu?

Kao iskreni vjernici trebamo rasti u spoznaji Boga i Njegove Riječi. Rasteš li duhovno ili stagniraš? Koje su prepreke duhovnom rastu?

Duhovni rast je proces postajanja zrelijim u odnosu s Isusom Kristom. Netko tko duhovno raste postat će sve sličniji Njemu. Duhovno zreli moći će “razlikovati dobro od zla” (Hebrejima 5, 14).

Duhovni rast započinje onog trenutka kada osoba iskreno povjeruje u Krista i trajat će sve dok osoba ne uđe u Kristovu prisutnost nakon ovog života.

Koje su prepreke duhovnom rastu?

U životu postoji mnogo stvari koje mogu spriječiti duhovni rast. U nastavku donosimo pet najčešćih.

1. Nedostatak molitve

Duhovno se približavamo Gospodinu provodeći više vremena s Njim. Molitva nije jednosmjerna. Molitva je dvosmjerna komunikacija s Bogom. Stoga ona nije samo prilika da razgovaramo s Bogom, već je i prilika da nam Bog govori. Bog nas čuje i mi čujemo Boga.

“Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.” (Jeremija 33, 3)

Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. (Jakovljeva 5, 16)

2. Nedostatak proučavanja Božje Riječi

Još jedna prepreka duhovnom rastu je kada osoba ne proučava i ne razmišlja o Božjoj Riječi.

“U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim.”  (Psalam 119, 11)

“Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.” (Jošua 1, 8)

3. Nedostatak druženja s drugim vjernicima

Bez zajedništva s pravim ljudima, može biti teško duhovno rasti. Kada oko sebe imate iskrene vjernike, oni vas razumiju, izgrađuju i potiču u Gospodinu.

Druženje s nevjernicima može dovesti do nazadovanja i duhovnog pada.

Ne varajte se: “Zli razgovori kvare dobre običaje.” (1. Korinćanima 15, 33)

4. Vjerovanje u lažne doktrine

Lažna doktrina može ometati duhovni rast. Kada se osoba duhovno nahrani pogrešnim informacijama, takva doktrina će je oštetiti. Bog nas svojom Riječju upozorava o lažnom nauku, a također nas upozorava da izbjegavamo slijediti lažne proroke.

“Ustat će mnogi lažni proroci i mnoge zavesti.” (Matej 24, 11)

Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. (1. Timoteju 4, 1)

Pripazi na samog sebe i na poučavanje! Ustraj u tome! Jer to vršeći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju. (1. Timoteju 4, 16)

5. Život u grijehu

Ako neki naš grijeh nije priznat Bogu, on je prepreka duhovnom rastu. Kada se osoba ne pokaje, grijeh može stagnirati rast te osobe u Gospodinu. Stoga je važno uvijek priznati svoje grijehe. Također moramo oprostiti bližnjemu ako nas je uvrijedio. Moramo hodati u ljubavi i poniznosti. Oholost je osnovni uzrok mnogih grijeha.

Ne, nije ruka Jahvina prekratka da spasi, niti mu je uho otvrdlo da ne bi čuo. (Izaija 59, 1)

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Božja je volja da postanemo sličniji Isusu

Također imamo obećanje da će sam Gospodin nadgledati naš rast i dovesti nas do zrelosti.

Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa. (Filipljanima 1, 6)

Uostalom, braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama. (2. Korinćanima 13, 11)

PROČITAJTE JOŠ: