Prestani Bogu postavljati pitanja “zašto”: Samo Mu vjeruj

Prestani Bogu postavljati pitanja
Foto: Unsplash

Bez obzira koliko će ovaj život biti zbunjujući, neizvjestan i bolan, naša duboko ukorijenjena vjera u Boga drži nas stabilnima.

“Kao što ne znaš koji je put vjetru ni kako postaju kosti u utrobi trudne žene, tako ne znaš ni djela Boga koji sve tvori.” (Propovjednik 11, 5)

Postoje situacije u životu kada Bogu želimo postaviti pitanje: “Zašto?”. Prekinuti odnosi, propali brak, gubitak voljene osobe, financijske borbe, bolesti, patnje … i popis bi se mogao nastaviti dalje. Sigurno vam se javi osjećaj da ste napušteni ili čak kažnjeni.

Čovjek koji je sve izgubio

Nakon što je izgubio sve osim svoje žene i kuće, Job se podvrgnuo ovom iskušenju (vidi više u Knjizi o Jobu, 31. poglavlje). Naveo je sve dobre stvari koje je učinio. Kao da Bog dopušta da nam se dobre stvari događaju samo kada drugima činimo dobre stvari. To bi bilo lijepo, ali u životu nije tako. Zapravo, dobre stvari se događaju dobrim ljudima, ali Rimljanima 3,10 kaže da nitko nije dobar ili pravedan osim Isusa. Dobre stvari se događaju i zlim ljudima.

Ubrzo se Job naljutio kad nije dobio odgovor na pitanje: “Zašto?”. Zašto ja? Zašto me Bog nije zaštitio? Zašto je Bog protiv mene? Zašto moram tako patiti?

Bog nam ništa ne duguje

Bog je vrlo svjestan svega dobrog i lošeg s čim se danas suočavaš i ništa Ga ne čudi. “Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina (Izaija 55, 8). On zna što radi i ne postoji način da u potpunosti shvatite Njegove načine ili Njegove misli, zato ne trošite energiju na to. Bog nam ne duguje odgovor. On je svemogući Bog. Nikome ništa ne duguje.

Tražite Boga i Njegovu blizinu

Prestanite trošiti vrijeme pokušavajući da shvatite “zašto” i počnite pitati Gospodina: “Bože, što me želiš naučiti iz ove situacije?” ili “Kako želiš da reagiram u ovoj situaciji?”. Primjetit ćete da se vaše srce otvara više za Boga i da se vaš pogled odvraća s vaših okolnosti na Njega. To je i najvažnije – Njega tražite, umjesto da tražite “zašto”. To će vam donijeti istinsko zadovoljstvo i ispunjenje, puno više od odgovora koje biste dobili na vaša pitanja.

Naš Bog vodi brigu o nama. Mi smo voljena djeca koju dobri pastir promatra i brani (Ivan 10,11). Rimljanima 8, 28 govori nam da možemo imati nadu, jer Bog uvijek radi za naše dobro! Bez obzira koliko će ovaj život biti zbunjujući, neizvjestan i bolan, naša duboko ukorijenjena vjera u Boga drži nas stabilnima. Umjesto da ispitujete Njegove puteve, čvrsto se držite Njegovih dragocjenih obećanja i uzdajte se u Njegov plan.

PROČITAJTE JOŠ: