Prestanite se brinuti: 10 briga od kojih možete biti oslobođeni sada

Prestanite se brinuti! Postoje brige koje vas muče, a od kojih odmah možete biti oslobođeni. Jeste li spremni umjesto tjeskobe iskusiti Božji mir? 

Ako vi i ja poznajemo Boga koji može učiniti iznad i iznad svega onoga što možemo zamisliti, zašto onda zbog zabrinutosti ne možemo spavati noću i ne možemo imati mir danju?

Mi se brinemo, ne zbog svojih okolnosti, već zbog onoga što smo; ljudi koji ne razumiju u potpunosti tko je Bog. Jer ako doista vjerujemo da On može osigurati naš vječni život kroz ono što je Isus učinio za nas na križu, zašto ne bismo vjerovali da se može brinuti i o našoj svakodnevici?

Filipljanima 4, 6-7 nas uči: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“

Jeste li spremni umjesto tjeskobe iskusiti Božji mir? Ako jeste, rješenje stiže u nastavku! 

Prestanite se brinuti da će se dogoditi ono najgore

Efežanima 3, 20 nas uči: „Onomu pak koji snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo obilnije nego li mi moliti ili zamisliti.“

Kad vi i ja zaista vjerujemo Bogu i u ono što On jest, tada ćemo vjerovati da je Bog dobar, da nas voli i da je neograničeno mudriji od nas. Ako tako budemo vjerovali, čak i kada Bog dopusti nešto što ne razumijemo, možemo se odmoriti, znajući da je Bog u stanju izvesti sve na dobro onima koji Ga vole i koji pozvani su u skladu s Njegovom namjerom, (Rimljanima 8,28), umjesto brige da je Bog sve pogrješno shvatio. 

Prestanite se brinuti oko toga da propuštate život

Jeste li zabrinuti da se nikada nećete vjenčati, oko toga da nikada nećete imati dijete, nikada nećete dobiti posao iz snova ili da nikada nećete napraviti promjene na ovom svijetu? Psalam 84, 11 kaže: „Ništa dobro neće uskratiti onima koji uspravno hodaju.“ Ako hodate uspravno i častite Boga, nikada se ne trebate brinuti da će On uskratiti nešto uistinu dobro za vas.

Ako hodate uspravno i još uvijek vam se čini da Bog uskraćuje nešto što tražite, onda to ili nije uistinu dobro za vas, ili jednostavno nije pravo vrijeme. Vjerujte Bogu u pogledu onoga što ne znate i što nemate. Ponekad je Njegovo “ne” za vašu zaštitu. A ponekad Njegovo “ne” ipak zapravo nije “ne”; ono je „još ne, imam nešto puno bolje što nisi ni pomislio tražiti od mene.“ 

Prestanite se tjeskobno brinuti za svoje i za zdravlje drugih 

Ako poznajete Velikog liječnika, u tom se slučaju nikada se ne morate brinuti da možda patite od nečega što liječnik ne razumije niti može liječiti. Boga ništa ne iznenađuje, a to uključuje i sve probleme vezane za vaše tijelo. Bog je upoznat sa svakim stanjem čovjeka. Možete se utješiti znajući da vas neće dotaknuti ništa što nije najprije prošlo kroz Njegove ruke.

Daljnje postojanje vašeg zdravstvenog stanja ne znači da Bog ne brine. Ako su liječnici zapeli s vašom dijagnozom, to ne znači da Bog ne zna što vam se događa. Vjerujte da, kao što kaže Psalam 139, On zna sve pojedinosti onoga što se događa u vašem tijelu i u tijelima onih koje volite i može se nositi s tim.

Zabrinutost nikad neće riješiti vaše probleme
Foto: Freepik.com

Prestanite se tjeskobno brinuti zbog sigurnosti

Možemo ulagati u najsigurnije automobile na cestama, instalirati vrhunske sigurnosne sustave u naše domove i poduzeti sve potrebne mjere opreza kako bismo zaštitili sebe i one koje volimo, ali u konačnici Bog je taj koji nas štiti i koji nas drži na sigurnom.

David je u Psalmu 4, 8 pjevao: „Bez brige legnem i zaspim odmah; jer ti, Gospodine, sam daješ mi te stojim u sigurnosti.“ U Psalmu 121, 2-3 nam je rečeno: „Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju. Tvojoj nozi on posrnuti ne da i neće zadrijemati on, čuvar tvoj.“ 

Možemo učiniti ono što možemo kako bismo se zaštitili, a ostalo je u Božjim rukama. Vjerujte Božjim, sposobnim rukama i nemojte Ga vrijeđati tako što ćete se tjeskobno brinuti. 

Prestanite se brinuti oko toga hoće li se Bog pobrinuti za vas

Ako Bog može kontrolirati složenosti bespuća svemira, onda može kontrolirati okolnosti i događaje u našem životu, kako bi nam pružio ono što trebamo. Isus je sam rekao: „Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo od odijela? “Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih?“ (Matej 6, 25-26) To zvuči kao prilično jasna izjava Sina Božjega: „Ne brini zbog toga.“ Drugim riječima: „Imate Boga koji je u kontroli, stoga nemojte misliti kao da vi morate biti u kontroli.“

Pismo također obećava da ako vjerno odajemo Bogu štovanje našim prvinama od onoga što imamo, nikada se nećemo morati brinuti da se Bog neće financijski pobrinuti za nas. (Malahija 3, 10-13). Bog u svojoj Riječi obećava zadovoljavanje svih naših potreba u skladu sa svojim obiljem, u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 19) Vjerujte Bogu na riječ i vjerujte da se On brine za svoju djecu. 

Prestanite biti zabrinuti oko svog imidža

Jeste li ikada imali besane noći, pitajući se kako ćete odgovoriti na nepravednu situaciju koja dovodi u pitanje vaš integritet? Jeste li zabrinuti zbog svoje obrane, zbog toga kako riješiti nesporazum do kojeg je došlo ili kako prestati da o vama kruže lažne optužbe?

Ako i vi, poput Davida: „Hodit ću u nedužnosti srca u domu svojemu. Neću stavljati pred oči svoje ništa opako. Mrzim čovjeka koji čini zlo: on neće biti uza me,“ onda se ne morate brinuti za vašu reputaciju. Bog čuva vaša leđa. Utješite se znajući da nije na vama čuvanje vaše osobne reputacije; to je na Bogu. 

U Izaiji 54, 17 piše: „Neće uspjeti oružje protiv tebe skovano. Dokazat ćeš da je zao svaki jezik što na te udari na sudu. To je baština slugu Jahvinih, to im je pobjeda od mene” – riječ je Jahvina.“

Prestanite se brinuti da ćete doživjeti financijski slom

Znam mnoge vjernike koji postanu tjeskobno zabrinuti kada tržište dionica padne, kada tržište nekretnina padne, kada se nađu na sudu ili kada iznenada na njihovu adresu dođe veliki račun.

Ako ulažete u vječne stvari, nikada se ne morate brinuti da ćete biti financijski slomljeni. (Matej 6, 20). Bog jako pazi na ono što Mu dajete. 

Izreke su prepune smjernica o tome kako pametno ulagati, pravilno postupati s novcem i zaštititi se kada je riječ o planovima brzog bogaćenja ili nerazumnim financijskim partnerstvima. Budite učenik Božje Riječi, pokoravajte joj se i prestanite se brinuti oko toga da će vas ”izgledi na tržištu” uništiti. Kakvog Boga imate ako je On nemoćan po pitanju vanjskih okolnosti.

Prestanite se brinuti oko toga da se Bog s time ne može nositi

Tjeskobna briga dolazi kada mislimo da je Bog nezainteresiran za našu stvar ili da se s njom ne može nositi. No Izreke 16, 3 nas uče: „Prepusti Jahvi svoja djela, i tvoje će se namisli ostvariti.“ To znači da jednom kad to predamo Bogu, možemo Mu vjerovati i ne moramo biti u strahu da ćemo biti prevareni ili da ćemo propasti. 

Božja Riječ obećava ne samo da će naši planovi uspjeti, nakon što ih predamo Bogu, nego i to da Bog ne može pogriješiti. Psalam 18, 30 uči: „Bog – savršen je put njegov, istinita je riječ Gospodnja. On je štit svima, koji se u njega uzdaju.“ To znači da je savršeno sposoban riješiti sve ono što nas se tiče i da Bog ne čini pogrješke.

Prestanite se brinuti oko toga da Bog nije dobar.

Ne odabiremo svjesno brinuti se oko toga je li Bog dobar, ali sama takva zabrinutost govori Bogu i svima oko nas da Bog za nas ne želi najbolje, da ne brine o nama i da se ne može nositi s onim što se odnosi na nas

Neka nas razuvjeri 1. Ivanova 4, 18: „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.“ Ako poznajemo Boga i ako Ga volimo, vjerovat ćemo. A ondje gdje postoji apsolutno povjerenje, nema mjesta strahu, brizi niti sumnji. 

Prestanite pokušavati kontrolirati ono što samo Bog može kontrolirati 

Koliko vremena ja i vi gubimo brinući se o onome nad čime apsolutno nemamo kontrolu? Bog može kontrolirati sve što mi mislimo da moramo kontrolirati i sve ono što znamo da ne možemo. Dakle, svaki puta kada se počnemo tjeskobno brinuti oko nečega, tada govorimo Bogu ovo: „Bože, mislim da Ti ovo ne možeš riješiti.“

Biblija jasno pokazuje samo dvije stvari, koje možemo kontrolirati: naše stavove i naše postupke.

Trebamo kontrolirati naše umove i misli, usredotočujući se na ono što je istina, a ne na ono što bi se moglo dogoditi. (Filipljanima 4, 8). Kontrolirajmo naše postupke tako što ćemo biti brzi na slušanju, a spori u govoru i ljutnji. (Jakovljeva 1, 19) Kontrolirajmo ono što govorimo tako što ćemo izgovarati samo one riječi koje izgrađuju druge. (Efežanima 4, 29) Sve ostalo predajmo Bogu i iskusit ćemo što znači biti molitveni ratnik umjesto osobe koja se panično brine. 

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: