9 prihvatljivih grijeha s kojima se vjernici moraju obračunati

Mrzim parazite. Oni mene vole. Ako nikada niste imali radost susresti se sa ovom nevidljivom zvijeri, budite zadovoljni. Malene štetočine vole se uščučuriti na skučena mjesta na vašoj odjeći. Kada dospiju tamo, ubrizgaju enzime u stanice vaše kože koji ih pretvore u stanični milkshake, koji tada posrču. Ali to zapravo nije najgori dio.

Budući da vrlo vjerojatno niste primijetili mala stvorenja, ne primjećujete ni da ste ih ugostili – do nekoliko dana kasnije. To se kada pronađete sitne kvržice koje započinju s malim svrabom prije nego se pretvore u bijesan svrab.

Prema pastoru i autoru Franku Powellu, crkva ima vlastiti “problem s parazitima” na koji ne obraćamo pozornost. Konkretno, on kaže kako ima 9 prihvatljivih grijeha koji se skrivaju u klupama vjernika. Moramo se obračunati s njima jer će kasnije biti velika šteta.

1. Strah

Iako nas Biblija najžešće opominje da se ne bojimo, mi kršćani imamo tendenciju biti dosta plašljivi. Previše smo okamenjeni donositi odluke, kaže on, ili zakoračiti u opasne situacije, što nije ono što je Bog namijenio. Umjesto toga, Božja ljubav bi nas trebala natjerati odagnati svaki strah (Prva Ivanova 4,18).

VIDI OVO: 8 grijeha koje su kršćani počeli ignorirati

2. Apatija

Nemamo strasti za naš odnos s Bogom. Prvenstveno naša kultura nas je dovela do toga da uzmemo Njegovu ljubav zdravo za gotovo. Nema strasti = nema soli i svjetla: “Mislim, razmislite o tome. Koliko kršćana ste upoznali, a da su vas ostavili misleći se ‘Vau, želim biti poput njih?’ No, to bi trebao biti kriterij, zar ne? Jesam li daleko od toga? Zar ne bi trebali biti tako transformirani od Boga da ljudi žele pitati o našem životu, čak i ako mrze Boga?”

3. Neumjerenost

Neumjerenost nije samo o tjelesnoj težini, ili čak i hrani, koliko o stanju srca. Želimo više, i uzimamo više jer želimo popuniti prazninu koju bi Bog trebao popuniti. Nažalost, ne držimo naše oči na Isusu, a to je ono što zaista trebamo.

4. Briga

Mi kršćani smo ovisni o brigi. Budući smo postali uvjereni kako možemo raditi stvari na svoju ruku, nastojimo održavati lažnu sliku kontrole. Ali ne bismo trebali nositi ovoliku težinu – Bog je onaj koji bi trebao brinuti o nama: “Vidite, briga je simptom većeg pitanja… nedostatka vjere. A za sljedbenike Isusa čija je osnovna misija pokazati slavu i prirodu Boga u svijetu, briga jeste problem.”

VIDI OVO: 3 načina kako pomoći kršćaninu koji živi u grijehu

5. Laskanje

Svi bismo trebali dati čast kome čast pripada (Poslanica Rimljanima 13,7). Powell kaže kako je naš problem taj što smo zakačeni na pohvale ljudi. Naša društvena medijska kultura dozvoljava nam tražiti i dati potvrdu odmah. No mi bismo trebali biti po Božjem odobrenju – ne po lajkovima, srcima i komentarima.

6. Udobnost

Volimo da stvari ostanu onakvima kakve nam se sviđaju. Ali ne možemo postići promjenu kulture, ako naš komfort pretvorimo u idola. Kada se to dogodi, manje razlike u mišljenju o sekundarnim pitanjima postaju razlog borbe.

7. Konzumerizam

Prema Powellu, mi kršćani smo postali nešto poput Cookie Monstera iz Ulice Sezam. Želimo više i grabimo sve. Ali Isus nam je pokazao bolji način u davanju i služenju – ne uzimati.

8. Domoljublje

Iako nam može biti drago gdje živimo, naša odanost uvijek treba biti na jednom mjestu: “Slavi američke vrijednosti. To je super. Ali, na kraju dana, vaše državljanstvo nije u Americi. Na nebesima je.”

VIDI OVO: 10 grijeha na internetu koje kršćani olako prihvaćaju

9. Laganje

U našoj kulturi, laganje je u redu sve dok vas ne uhvate. Čak više ni ne obraćamo pozornost na to. No, Bog nas poziva živjeti prema višem standardu. Naša riječ uvijek treba biti dobra – toliko da ne morate koristiti dodatne riječi, poput “Kunem se” kada dajete obećanje.

Biblija nas poziva da budemo “izabrani narod”, oni koji su izdvojeni u ljubavi i predanosti Kristu. Koje znakove vi vidite da se kriju u našim crkvama? Mislite li kako je Powell u pravu u vezi ovih koje navodi?

Autor: John UpChurch; Prijevod: Blaženka Š.; Izvor: Crosswalk.com