Kako prirodnim putem poboljšati krvnu sliku?

Kako prirodnim putem poboljšati krvnu sliku?
Foto: Pixabay

Slaba krvna slika, osim zbog bolesti, rezultat je nedovoljnog unosa željeza hranom. Stoga je važno unositi namirnice bogate ovim mineralom.

Željezo ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Sudjeluje u sintezi hemoglobina, koji transportira kisik od pluća do svih stanica, kao i mnogih bitnih enzima. Potpomaže rast i jača otpornost organizma prema infekcijama.

Naše tijelo u prosijeku sadrži oko 3 g željeza (žene oko 2,8 g, a muškarci 3,8 g), čiji je veći dio takozvano funkcionalno željezo, dok su ostalo zalihe. Dnevne potrebe za ovim mineralom ovise o dobi, spolu i stanju organizma. Preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10 mg, dok je za žene dvostruko veći, od 18 do 22 mg.

Nedostatak željeza u organizmu izaziva hipohromnu (sideropeničnu) anemiju koja je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešće oboljenje izazvano neodgovarajućom prehranom.

Nedostatak željeza u organizmu može biti pristutan tijekom cijele godine, stoga ćemo vam podijeliti nekoliko savjeta kako popraviti krvnu sliku.

Što utječe na apsorpciju željeza?

Najprije da kažemo što to povećava rizik od nastanka anemije:
– Jednolična prehrana,
– Pretjerana upotreba alkohola,
– Prevelik unos kave i kofeinskih napitaka,
– Nepravilno provođenje posta,
– Drastične stroge dijete,
– Nedovoljan unos svježeg voća i povrća.

Čime popraviti krvnu sliku?

Za poboljšanje krvne slike dobar je špinat, jer je bogat oksalnom kiselinom, koja smanjuje apsorpciju željeza. S druge strane, treba upotrebljavati namirnice s dosta vitamina C, koji potiče apsorpciju željeza.

Preporuka uz obrok je da popijte čašu cijeđenog narančnog soka. Trebate izbjegavati kombiniranje namirnica bogatih željezom s mlijekom i mliječnim proizvodima.

Kako poboljšati krvnu sliku hranom?

Poboljšanje krvne slike prehranom treba vam biti prioritet. Željezo se u organizam najbolje usvaja putem hrane. Zbog većih potreba, žene iz hrane apsorbiraju veći postotak ovog minerala nego muškarci, a isto važi i za djecu u odnosu na odrasle, trudnice. Anemija se može spriječiti samo pravilnom prehranom.

Što je dobro za krvnu sliku?

Posebno je važno da osobe koje gube krv na bilo koji način, uspijevaju bez teškoća nadoknaditi željezo. Razlozi za to mogu biti brojni:
– Žene s obilnin menstruacijama,
– Pacijenti s hemeroidima sklonim krvarenju,
– Čir na želucu (prepoznatljiv po tamnijoj – crnoj stolici).

U svim spomenutim slučajevima, neophodno je “pojačati” prehranu. Tada se u svakodnevni jelovnik uvode iznutrice, sušeno voće, žumanjci, riba (posebno tunjevina), školjke. Obavezno se uvode mahunarke, rotkvice i svakako meso – prije svega piletina i puretina. Malokrvnim osobama se preporučuje konzumiranje bijelog i crnog luka tijekom dana.

Namirnice koje popravljaju krvnu sliku sadrže dragocijeni bakar. To su: sir, žumanjci, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušeno voće. Sve navedene namirnice pomažu bolju apsorpciju željeza.

IZVORzdravailepa.com