Sve što Bog čini u našim životima za našu je dobrobit, uključujući patnju.

Iako se patnje nikada ne čine ugodnim u vrijeme kada se događaju, teška vremena ipak proizvedu neke prekrasne posljedice u našim životima. Evo 7 takvih posljedica:

Nevolja nas tjera da se obratimo Bogu u molitvi

Podnosi li tko među vama nedaće? Neka moli! Jakovljeva 5,13

Tad zavapiše Gospodu u tjeskobi svojoj, od nevolja ih njihovih izbavi... Psalam 107,6

Kad sunce sja i sve ide onako kako mi to želimo, ne osjećamo potrebu za Bogom. No, očajne situacije dovode do očajne molitve. Kad smo nemoćni promijeniti našu situaciju, vapimo za našim Spasiteljem koji nas izbavlja od naših nevolja.

Nevolja nas uči poniznosti

A da se zbog obilja objava ne bih uzoholio, dan mi je trn u tijelu, glasnik Sotonin, da me bode da se ne uzoholim. 2. Korinćanima 12,7

Nevolje nas podsjećaju koliko smo krhki. Drže nas u poniznosti. Podsjećaju nas da je sve što imamo dar. Ponos dovodi do pada, ali Bog daje milost poniznima. Nevolja nas čini otvorenim za primanje milosti.

Nevolja nas tjera da se oslanjamo na Kristovu moć

I reče mi: »Dosta ti je moja milost, jer sila se moja u slabosti usavršuje.« Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima, da se nastani u meni sila Kristova. 2. Korinćanima 12,9

Kada shvatimo koliko smo nemoćni, Isus može pokazati koliko je on moćan u našim životima. Kada smo iscrpili sve naše resurse, Isus nam dolazi u pomoć u pravom trenutku, kao junak u filmu koji nekog spašava u pravi čas.

Nevolja nam donosi utjehu od samog Boga

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe, koji nas tješi u svakoj našoj nevolji… 2. Korinćanima 1,3-4a

Koliko god drugi imali dobre namjere, postoje situacije u kojima ljudske riječi ne mogu utješiti. Ali Bog nas tješi kada mu zavapimo u našoj boli. Bog svake utjehe, onaj koji točno zna što naše slomljeno srce treba, tješi nas u svakoj našoj nevolji. Onaj koji je stvorio naša srca, koji zna svaku kap naše tuge, zna i točan lijek koji trebamo da nas utješi.

Nevolja nam daje suosjećanje prema drugima

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe, koji nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo mi mogli tješiti one koji su u bilo kakvoj nevolji utjehom kojom smo i sami od Boga utješeni. 2. Korinćanima 1,3-4

Kad netko drugi prođe kroz isto, njegove nas riječi stvarno mogu utješiti. Iako je vaša bol sada užasna, jednoga dana Bog će vas iskoristiti da bi njegovu utjehu donijeli nekom tko pati od intenzivne depresije ili agonije, na primjer kada mu je dijete neposlušno poput vašeg.

Nevolja stvara izdržljivost i strpljenje

I ne samo to, nego se dičimo i nevoljama, znajući da nevolja rađa postojanost… Rimljanima 5,3

Jedini način da se strpljenje i izdržljivost steknu jest biti stavljen u situacije koje to zahtijevaju. No to će se na kraju isplatiti, jer ćemo strpljivim ustrajavanjem u vjeri ući u nebo.

Nevolja nas podsjeća da ovaj svijet nije naš dom

Jer ovdje nemamo trajna grada, nego onaj budući tražimo. Hebrejima 13,14

Koliko god blagoslova ovaj svijet imao, on nije naš dom. Nevolja nas udaljava od ovoga svijeta, podsjeća nas kako je prolazan i čini da čeznemo za nebesima, za danom kada ćemo vidjeti Isusa licem u lice, a on će osobno otrti svaku suzu s naših očiju.

Blagoslivljaj Gospoda, dušo moja, i ne zaboravi sva dobročinstva njegova. Osobito ona dobročinstva koja nam donosi kroz teška vremena.

Autor: Mark Altrogge; Prijevod: Aleksandar J.

IZVORCrosswalk.com