Prolazite kroz teška vremena? Ovo morate znati!

Ako prolazite kroz teška vremena, donosimo nekoliko stvari koje morate znati.

Budimo iskreni: život je težak. Razočarenja, bolesti, prekinute veze, propali snovi … Sve se to može zaredati.

Što Biblija kaže o prevladavanju nedaća? Dosta, zapravo! Bog zna da Njegova djeca žive u palom svijetu i nije nas ostavio same da patimo.

Kada smo usred teških vremena, može biti teško sjetiti se da se ništa ne događa bez Njegovog znanja, koji “radi za dobro onih koji ga ljube, koji su pozvani prema njegovom naumu” (Rimljanima 8, 28). Niste žrtva slučajnih događaja; ti si dijete Oca Nebeskog koji nevolju želi pretvoriti u priliku!

Ako prolazite kroz teška vremena, imajte ovo na umu

Kao što postoje dobra, sretna i radosna razdoblja života, tako su i teška i mračna normalan dio života.

Isusov život je primjer za to. Imao je izvanrednu sezonu službe i mnogi su ljudi bili izliječeni i obnovljeni … ali prava vrijednost Njegovog dolaska na zemlju nalazi se u teškim vremenima s kojima se suočavao: lažne optužbe, okrutna kazna i smrt koju je podnio daju nam nadu i vjeru koju imamo.

Istina je da nitko nije izuzet od nevolja i izazova tijekom života, no postoji jedno obećanje (od mnogih):

“Gospodin je dobar onima koji se u njeg’ uzdaju, on je okrilje u dan nevolje, poznaje one koji se njemu utječu.” (Nahum 1, 7)

Divna stvar koju možemo znati u teškim vremenima je da je Gospodin s nama. On nas nije napustio i nudi nam Sebe kao utočište, i obvezuje se biti blizu nas dok Mu vjerujemo dok prolazimo dolinom.

PROČITAJTE: BOŽE, POMOZI MI: Molitva za teška vremena

Također trebamo imati na umu da teškoće ne traju vječno. Pavao piše u 2. Korinćanima 4, 16-18:

Zato ne malakšemo. Naprotiv, ako se naš izvanji čovjek i raspada, nutarnji se iz dana u dan obnavlja. Ta ova malenkost naše časovite nevolje donosi nam obilato, sve obilatije, breme vječne slave, jer nama nije do vidljivog nego do nevidljivog: ta vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno. 

Nevolja u Božjim rukama može nas odvratiti od naše samoovisnosti i ponosa. Može nas gurnuti u dublju bliskost s Isusom. Može preusmjeriti naše putove prema našem većem dobru i prema većoj Božjoj slavi.

Teška vremena mogu nas preoblikovati

Razmislite o Rimljanima 5, 1-5, gdje Pavao piše da “nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom.” Ili razmotrite Petrove riječi: “A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi.” (1. Petrova 5, 10)

Sve ovisi o tome kako reagirate, zar ne? Dobro mjesto za početak je razaznati izvor nevolje. Jesu li to samo okolnosti? Možda ste izgubili posao zbog pandemije ili se vaša kronična bolest razbuktala zbog stresa. Mogli patite od fizičke iscrpljenosti …

Postoje, naravno, i drugi uzroci poteškoća – posljedice grijeha i neposluha, na primjer. Zato vas Bog disciplinira za vaše dobro. Sjećate li se što naučava pisac poslanice Hebrejima:

“Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori (…) Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti.” (Hebrejima 12, 7-11)

Mislim da je sveukupna poruka Božje Riječi obratiti mu se i vjerovati mu. Ustrajati! To je ono što poslanica Hebrejima kaže: “Postojanosti vam uistinu treba da biste vršeći volju Božju zadobili obećano.” (Hebrejima 10, 36)

Ne odustajte! Ne dajte se! Nemojte se isključiti! Zapamtite: “Sve mogu u Kristu koji mi daje snagu” (Filipljanima 4,13).

Ne prolazite kroz teške trenutke sami. Bez obzira na sve, ne zaboravite nastaviti kretati se prema naprijed.