Naslovnica Život Propovjednik mi je pokazao tajnu uživanja u životu, čak i usred nevolja

Propovjednik mi je pokazao tajnu uživanja u životu, čak i usred nevolja

Propovjednik nas uči kako uživati u životu, usred naših poteškoća. Jer dok se cijelo čovječanstvo muči zbog učinka pada, onima koje je Bog pozvao prema svojoj svrsi, On daje radost.

Nakon desetljeća službe koji savjet bih voljela da sam ga dobila kao mlada žena? Prouči Knjigu Propovjednika.

Propovjednik mi je pokazao tajnu uživanja u životu, čak i usred nevolja. Spasio me je od razočaranosti kada sam mislila da će uloženi trud dati plod, a bio je uzaludan.

Kada su prijatelji okrenuli svoja leđa, Propovjednik me je očuvao od ogorčenosti. Izliječio me je od postavljanja nade u određeni rezultat i zaštitio me od toga da me loše vijesti zbune i demoraliziraju.

Ukratko, Propovjednik me učinio realistom, no ipak sam sretnija nego ikada prije. Ovaj zbir mudrosti postao je (kao što je i za J. I. Packera čiji spisi su me upoznali s Propovjednikom) moja omiljena knjiga u Bibliji i jedna za koju žalim što ju ranije nisam počela proučavati.

Ako dobijete mudrost dok ste još mladi, ona će vas pripremiti za stvaran život. Ona razbistruje pogrešne pretpostavke s kojima ponekad čitamo ostatak Biblije. Čak i ako pronađete Propovjednika kada ste stariji, on puno toga objašnjava.

Naučite da život nije išao stranputicama; već je bio iskrivljen. (Propovjednik 1, 15) Propovjednik oslikava nepremazanu sliku stvarnog života, no njegove teške sjene pomažu da opazimo svjetlost istinske radosti.

Loši dani su normalni

Za početak, Propovjednik nam govori kakav je život uistinu. „To je mučan posao kojeg je Bog dao djeci čovjeka da budu njime zauzeti“. (Propovjednik 1, 13) Takav je život uistinu za svakoga od nas.

PROČITAJTE: 12 razloga zbog kojih vas Bog može pozvati na patnju

Zbog prvog fatalnog grijeha Bog je prokleo zemlju i nametnuo teškoće na Adamove potomke. (Postanak 3, 16-19) Ovo prokletstvo ima učinak na sve nas koji živimo ”pod suncem”. (Propovjednik 1, 3) Kršćani nisu iznimka. Prokletstvo ima učinak na sav čovječji rad, „trud kojim se trudi“. (Propovjednik 1, 3) Život je bremeniti zadatak, frustrirajuće zanimanje, naporan posao. To je nesretno zanimanje. Bog je to tako učinio.

Naš problem je taj da mi ne vjerujemo uistinu da je život težak. Smatramo da ako teško radimo da ćemo eventualno uspjeti. Zamišljamo patnju kao kratkotrajnu, bol kao iznimku za pravilo i neuspjeh kao uvod u pobjedu. Zbog ovih iluzija bivamo zasljepljeni neuspjesima, uništeni propalim planovima i gubitkom, unezvjereni iskušenjima i zbunjeni boli.

Stvari se nisu trebale ovako odvijati! Govorimo o ”lošim danima” kao da je to trebao biti jedan od tisuću. No Propovjednik (a onda i ostatak Pisma kada ga čitamo na ”ispravan” način) nam govori da su svi dani loši. Dnevni rad pod suncem je težak posao.

Što se prije suočimo s činjenicom da živimo i radimo u grijehom-prokletom svijetu to ćemo biti realističniji i stabilniji. Prestat ćemo očekivati da će stvari uvijek ići na bolje. Nećemo biti toliko iznenađeni kada one ponekad postanu gore. Nećemo se više bojati loših vijesti; ne zato što se nadamo da ne dolaze, već zato što znamo da dolaze. (Propovjednik 12, 1; Psalam 112, 7)

Shvatite Propovjednika i moći ćete se suočiti sa životnim poteškoćama uz odvažnost i humor. Nećemo tako brzo sumnjati u Boga i konačno ćemo imati mir u svojim srcima. Kao što članovi moje obitelji, kada se susreću s nekim novim teškoćama, podsjećaju jedan drugoga (uz osmjeh): „To je Propovjednik“! Drugim riječima, Bogu možemo vjerovati. On nam je rekao da će se ovo dogoditi.

Blagoslovi koje ne možete prebrojati

Propovjednik nas uči kako uživati u životu, usred naših poteškoća. Jer dok se cijelo čovječanstvo muči zbog učinka pada, onima koje je Bog pozvao prema svojoj svrsi, On daje radost. „Nema čovjeku druge sreće već jesti i piti i biti zadovoljan svojim poslom. I to je, vidim, dar Božje ruke… Mudrost, spoznaju, radost on daruje onom tko mu je po volji“. (Propovjednik 2, 24; 26)

Božji darovi uživanja nisu slučajni; oni su od Njegove ruke. Kao što piše u Jakovljevoj: „Svaki dobar dar i svaki savršeni dar je odozgo, dolazi dolje od Oca svjetlosti“. (Jakovljeva 1, 17) Bog je blagoslovio kršćansku muku uživanjima. Svaki osjećaj zadovoljstva u složenom krevetu, opranom podu i organiziranom ormaru dolazi iz Božje ruke.

Radost kod ispunjenog roka, uravnoteženi proračun ili prijavljeno izvješće dolazi „dolje od Oca svjetlosti“. Radost u ukusnom obroku i kod posuđa koje je sve oprano i posloženo? Pogađate: „od Božje ruke“.

PROČITAJTE: PRONALAŽENJE BOGA NA KRAJU SAMIH SEBE: Postoji svrha za svaku patnju u našem životu

Što mislite o olakšanju kod riješenog problema, dragosti čitanja knjige djeci, blagoslova olakšavanja problema vašeg supružnika? Svježi povjetarac kroz otvoren prozor za vrijeme jutarnje vožnje, izvrstan ručak s prijateljima, sladak osjećaj udobnog kreveta navečer. Svi ovi trenuci uživanja u našem radu su „darovi milosrdne Božje ruke“.

Kada počnete tražiti Božje darove radosti, omjer nevolja u odnosu na radosti postaje nevjerojatno neuravnotežen i poprilično odlazi na stranu radosti. Kao što moj suprug običava reći: „Dobri darovi padaju na nas poput kiše iz Božje ruke svakoga dana, u sve dane“.

Svi možemo pronaći uživanje u našim robijanjima, samo ako bismo odvojili vrijeme da vidimo i damo Bogu hvalu. Zamislite, na koji način se možete podsjetiti na to da danas uživate u darovima iz Božje ruke? Otkrit ćete da je Bog onima koji su po Njegovoj volji dao ”lak” težak život.

Posljednja pohvala

Konačno, Propovjednik nam pomaže vidjeti izvan naših teških života. Čak i ako vaši prijatelji odu, posao propadne ili ako ste prisiljeni preseliti se u manji dom, možete opstati, jer se konačna vrijednost vašeg djela ne nalazi u ovome životu. „Jer sva će skrivena djela, bila dobra ili zla, Bog izvesti na sud“. (Propovjednik 12, 14)

Drugim riječima, nije na nama da sada i ovdje određujemo konačnu vrijednost naših djela. Kao što Jeremiah Burroughs kaže: „Mi smo jednostavno pozvani da odradimo naše dužnosti u svojim trenutnim okolnostima“, vjerujući Bogu koji će u konačnici suditi plodove našega rada i dati nam nebesku nagradu.

To znači da bez obzira koliko srca je izliveno u propalo prijateljstvo, koliko kreativnosti ste uložili u posao koji trebate zatvoriti ili koliko ste truda uložili u dom iz kojeg trebate otići, vaš rad za Gospodina nikada nije učinjen uzalud. Iz tog razloga nas Pavao opominje: „Tako, braćo moja ljubljena, budite postojani, nepokolebljivi, i obilujte svagda u djelu Gospodnjem znajući da trud vaš nije neplodan u Gospodinu“. (1. Korinćanima 15, 58)

Život pod suncem je brutalan i ne pokazuje znakove da će biti lakši. Naš posao je proklet i često će, puno češće nego što to očekujemo, propasti na neki način. No bogobojazna žena može se suočiti s budućnošću s mirom i pouzdanjem. Ona se čak „smije vremenu koje dolazi“. (Izreke 31, 25) Jer isti Bog koji nam je rekao da je život težak nam je rekao da je On blizu. (Psalam 34, 18)

Kroz vjeru u Krista možemo uživati darove Boga Oca, možemo obilovati u poslu na koji nas je pozvao i možemo se radovati danu kada ćemo po nevjerojatnoj radosti dobiti svoje pohvale od Boga! (1. Korinćanima 4, 5)

Autorica: Carolyn Mahaney; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJI ČLANCI