Zašto bih trebao provoditi vrijeme sam s Bogom?

Svaki iskreni vjernik treba provoditi vrijeme sam s Bogom. Tako će bolje upoznati Onoga kome služi i produbiti svoj odnos s Njim.

Svaka veza i prijateljstvo postaju sve dublji zajedničkim druženjem. Ništa drugačije nije ni u odnosu s Bogom. Važno je provoditi vrijeme nasamo s Njim kako bismo ga više upoznali.

Kako možete razviti ljubav prema nekome koga malo poznajete i s kim provodite malo vremena? Redovito provođenje vremena u razgovoru s Bogom (molitva), čitanju Njegove Riječi (Biblije) i tihom osluškivanju Njegovih odgovora (Duha Svetoga) pružit će vam priliku da razvijete svoju vjeru u Njega.

Zašto trebam provoditi vrijeme sam s Bogom?

Zbog velike Božje ljubavi prema nama, dok smo još bili grešnici, Krist je umro za nas (Rimljanima 5, 8). Stoga, ako snagom Duha Svetoga vjerujete u Isusa Krista za oproštenje vaših grijeha, tada se ruši zid neprijateljstva između vas i Boga i pomireni ste s Bogom.

Doista, ako se s Bogom pomirismo po smrti Sina njegova dok još bijasmo neprijatelji, mnogo ćemo se više, pomireni, spasiti životom njegovim. (Rimljanima 5, 10)

Važno je provoditi vrijeme nasamo s Bogom, jer je Bog izvor naše snage i potrebna nam je Njegova snaga da bismo vodili duhovne bitke u svom životu.

Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri znajući da takve iste patnje podnose vaša braća po svijetu. (1. Petrova 5, 8-9)

Kršćanski je život kontinuirani duhovni rat. Božja Riječ, koja je mač Duha, i molitva su među duhovnim oružjem kojim raspolažemo (Efežanima 6, 17–18 ). Kada vrijeme provodimo sami s Bogom, u molitvi i razmišljanju o Njegovoj Riječi, sudjelujemo u duhovnoj borbi. Božja Riječ je kao hrana kršćaninu vojniku.

A on odgovori: “Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” (Matej 4, 4)

U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim. (Psalam 119, 11)

Molitva je poput svježeg zraka za umornog ratnika; ne može živjeti bez nje (1. Solunjanima 5, 17). Proučavanje Božje Riječi i molitva zajedničke su i pojedinačne aktivnosti. Međutim, druženje s Bogom ne može se zanemariti ako želimo biti oponašatelji Krista.

Isus je također provodio vrijeme sam s Ocem

Isus se često povlačio sam da se moli i provodi vrijeme s Ocem (Ivan 6, 15; Matej 14, 13). Prije raspeća, Isus se odvojio od učenika u vrtu na Maslinskoj gori kako bi bio sam s Ocem.

Kada dođe onamo, reče im: “Molite da ne padnete u napast!” I otrgnu se od njih koliko bi se kamenom dobacilo, pade na koljena pa se molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” A ukaza mu se anđeo s neba koji ga ohrabri. A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se molio. I bijaše znoj njegov kao kaplje krvi koje su padale na zemlju. Usta od molitve, dođe učenicima i nađe ih snene od žalosti. (Luka 22, 39-45)

Isus nam je također rekao da bismo vrijeme trebali provoditi u molitvi sami s Bogom. U Propovijedi na gori Isus je uputio: “Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.” (Matej 6, 6)

Vidimo da su i mnogi drugi u Bibliji provodili vrijeme nasamo s Bogom. Mojsije se susreo s Bogom u gorućem grmu (Izlazak 3) i na brdu Sinaj. Jakov je bio sam kada se Bog hrvao s njim (Postanak 32, 22–32). Zaharija je bio sam s Bogom kada je saznao da će biti otac Ivana Krstitelja (Luka 1, 5–20). Ilija je bio sam kada mu se Bog ukazao (1. Kraljevima 19). David je mnogo vremena provodio sam s Bogom, o čemu svjedoče mnogi psalmi koje je napisao.

Iako je važno provoditi vrijeme na bogoslužju, u proučavanju Biblije i molitvi s drugim kršćanima, vrijeme nasamo s Bogom presudno je za naš odnos s Njim. To je dio obilnog života koji je Isus došao donijeti (Ivan 10, 10).

PROČITAJTE JOŠ: