prvi dan u tjednu nedjelja ponedjeljak
Foto: Unsplash

Nedjelja je prvi dan u tjednu, a ponedjeljak je prvi dan radnog tjedna.

Tradicionalno u židovsko-kršćanskoj tradiciji, prvi dan tjedna uvijek je bila nedjelja. Bog je stvorio zemlju za šest dana i odvojio sedmi dan za počinak, subotu (Postanak 2,1-3; Izlazak 20,11).

Većina kršćana danas slavi dan odmora u nedjelju kao podsjetnik da je Krist uskrsnuo u nedjelju, iako manjina drži vjerovanje da je subota još uvijek pravi dan za držanje šabata. Nedjelja je prvi dan u tjednu, a ponedjeljak je prvi dan radnog tjedna.

Međunarodno se ponedjeljak danas označava kao prvi dan u tjednu kao što se navodi u ISO 8601. To je međunarodni standard koji pokriva podatke o vremenu i vezanim datumima, a izdala ga je Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

Odvajanje vremena za Boga

No gledanje na ponedjeljak kao prvi dan u tjednu i grupiranje subote i nedjelje zajedno kao „vikend“, izdaje sekularizirani način gledanja na tjedan. Stavljanje prvo nedjelje je lijep način življenja.

VIDI OVO: Zašto je za kršćane nedjelja, a ne subota Dan Gospodnji?

Počinjemo tjedan odvajajući vrijeme za Boga, odmarajući se u Njegovoj prisutnosti, prije nego što se vratimo na posao i aktivnosti ili školu. Baš kao što mnogi kršćani posvećuju prvih pola sata ili sat u danu čitanju Biblije i molitvi, tako daju prvi dan u tjednu Bogu.

Odmaranje u Bogu

Odmaranje u Bogu ključno je za život kršćanina – barem bi trebalo biti. Isus je pozvao svoje učenike da dođu i nađu odmor u Njemu (Matej 11,28-29). Bog je pripremio odmor za svoju djecu (Hebrejima 4,3.11).

To se odnosi na vječni odmor koji se nalazi u Kristu, ali već se u ovom životu može doživjeti držeći dan odmora koji nam je Bog dao i stavljajući ga prvog u naše planove. A možemo ga svakodnevno pronaći u našem hodu s Kristom.

Autorica: Esther Visser; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Biblword.net