Prvi znakovi raka vrata maternice: Mogu vam spasiti život

Ako primijetite bilo što od navedenih znakova, nemojte čekati pojavljivanje i drugih simptoma već odmah zakažite susret s liječnikom.

Rana dijagnoza je ključna u liječenju bilo kojeg oblika raka jer povećava šansu za preživljavanje. No neki su karcinomi smrtonosniji od ostalih ako se ne liječe na vrijeme, a rak vrata maternice je jedan od njih.

Ako se otkrije u prvoj fazi, imate najveće šanse za izlječenje, ali ako se dijagnosticira u četvrtoj fazi, imate samo pet posto šanse da živite još pet godina ili dulje.

Zato je ključno znati na koje promjene morate obratiti pozornost.

VIDI OVO: KLJUČNO ZA SPAS: Većina žena zanemari OVA TRI rana znaka raka grlića maternice!

Prema Jo’s Cervical Cancer Trust, samo u Velikoj Britaniji se oko tri tisuće žena suoči s ovom teškom dijagnozom te je to najčešći oblik bolesti kod žena u dobi od 35 godina. Unatoč tome, mnoge žene i dalje ne odlaze na redovne kontrole koje bi mogle na vrijeme otkriti bolest, piše The Sun.

Koji su prvi znakovi raka vrata maternice na koje treba obratiti pozornost?

1. Neobično krvarenje (tijekom ili nakon vođenja ljubavi, između menstruacija i također nakon menopauze)

Najčešći i najraniji znak raka vrata maternice je upravo neobično krvarenje. Do njega dolazi jer stanice raka rastu na tkivu ispod grlića maternice. Također, krvarenje je posebno alarmantan znak kod žena u postmenopauzi koje više nemaju mjesečnice.

2. Neobičan vaginalni iscjedak

Ako otkrijete da su se promijenili boja, miris i konzistencija, to su sve stvari koje biste trebali provjeriti. Također, kad tumoru nedostaje kisika, može izazvati infekciju koja dovodi do neobičnog i neugodnog mirisa.

3. Nelagoda ili bol tijekom vođenja ljubavi može biti prvi znak raka vrata maternice

Bol tijekom vođenja ljubavi može biti znak niza problema, a jedan od njih je i rak vrata maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tijekom vođenja ljubavi je jedan od ključnih pokazatelja. To može biti znak da se rak širi na okolna tkiva.

4. Bol u donjem dijelu leđa

Naravno, postoje brojni mogući uzroci ovakvih bolova, ali stalni bolovi u donjem dijelu leđa ili zdjelici mogu biti simptom raka vrata maternice.

VIDI OVO: Otkriven joj je rak vrata maternice s 24 godine, a imala je samo jedan simptom

5. Nenamjerno mršavljenje

Iako gubitak težine bez napora može zvučati kao odgovor na mnoge naše molitve, to nikada nije dobar znak. Gubitak apetita i neobjašnjivo mršavljenje obično su znakovi da tijelo ne radi ispravno te da pokušava sačuvati energiju.

Kako bolest napreduje, to može rezultirati i povećanom potrebom za mokrenjem, krvlju u mokraći, proljevom, inkontinencijom…

Zato, ako primijetite bilo što od toga, nemojte čekati pojavljivanje i drugih simptoma već odmah zakažite sastanak s liječnikom, prenosi Index.

NAJNOVIJE!