Psalam 23: 5 istina iz najljepšeg psalma koje trebate znati

Psalam 23 je jedan od najljepših biblijskih psalama. Svi ga sigurno znate napamet zbog predivnih riječi i istina koje sadrži.

Psalam 23

Jahve je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Jahvinu ću domu prebivati
kroz dane mnoge. (Biblija, Kršćanska sadašnjost)

PSALAM 23 (1)

 

Ovo su pet poticajnih pouka koje sam uzeo iz Psalma 23, za koje se nadam da će vas ohrabriti.

Psalam 23, 1: Ništa mi neće nedostajati

Ako je Gospodin tvoj Pastir, ništa ti neće nedostajati. Veliki pastir nam kaže: „Ja sam dobri pastir: dobri pastir polaže svoj život za ovce“ (Ivan 10,11); stoga, „GOSPODIN je pastir moj, ništa mi neće nedostajati“ (Psalam 23,1). Pastir se brine o tome da ovca ima sve što joj treba, tako da joj ništa ne nedostaje, i čak svojoj ovci jamči i vječnim životom.

Psalam 23, 2a: On nas poliježe

Ovce nisu najpametnije životinje. Toliko su nemirne da se iscrpljuju. Nemaju čak ni pameti da se premjeste s jednog mjesta na drugo te nastavljaju jesti travu do korijena, čime je potpuno uništavaju. Dakle, „On mi daje da liježem na zelenim pašnjacima“ (Psalam 23,2a). Ponekad ovce treba dovesti do zelenih pašnjaka, jer kao što Izaija piše: „Svi smo mi kao ovce zalutali, svaki se svome putu okrenuo…“ (Izaija 53,6). Pastir nas ponekad mora poleći tamo gdje su zeleni pašnjaci kako bismo se mogli hraniti i rasti.

VIDI OVO: Psalam 91: 11 istina iz koje mogu slomiti svaki strah

Psalam 23, 2b: Vodi nas na mirne vode

Ovca se neće približiti vodi koja brzo teče. Znate li zašto? Ovca ne zna plivati. Možete li zamisliti natopljenu ovcu kako nosi svu tu tešku vodu u svojoj vuni, i tone ravno na dno rijeke? To je razlog zašto me Veliki Pastir „uz vode mirne vodi“ (Psalam 23,2b). Na hebrejskom doslovno kaže „vode tišine“, i tek onda će ovca piti, jer izbjegava brze, uzburkane i nemirne vode, i radije bi umrle od žeđi da nije mirnih voda.

VIDI OVO: Psalam 139: Najljepše lekcije o Bogu koje nas uči ovaj psalam

Psalam 23, 3: On obnavlja našu dušu

Kako Pastir može obnoviti dušu? Obnavljanjem po Duhu Božjemu i dragocjenom krvlju Jaganjca Božjega, jer smo bili „mrtvi u prijestupima i grijesima“ (Ef 2,1), i sigurno smo bili „mrtvi u svojim grijesima i neobrezanosti svoga tijela, [ali] oživio [nas] je on zajedno s njim, milostivo [nam] oprostivši sve prijestupe“ (Kol 2,13). Psalam 23,3 kaže: „On dušu moju obnavlja: stazama pravednosti vodi me…“ Riječ obnavlja ima značenje u smislu popravljanja starog automobila koji nije imao motor. Naš Veliki Pastir obnavlja našu dušu, a zatim nas vodi stazama pravednosti koje su omogućene Njegovom vlastitom prolivenom krvi (2 Kor 5,21).

Psalam 23, 4b: Njegov štap i palica me tješe

Ovce su potpuno bespomoćne u odnosu na predatora i totalne su kukavice. Ne mogu se obraniti i veoma sporo trče, tako da su bespomoćne poput svake životinje, ali štap ih štiti od predatora. Palica ima kuku u obliku slova ‘U’ kako bi se ovca mogla uhvatiti za vrat, i time nas Pastir može vratiti nazad ako zalutamo na pogrešan put. Zato psalmist piše: „štap tvoj i palica tvoja tješe me“ (Psalam 23,4b), i trebaju tješiti i vas.

VIDI OVO: Psalam 27: Što znači “Gospodin mi je svjetlost i spasenje”?

Zaključak

Naravno, Veliki Pastir je Isus Krist, koji je glavni pastir svim ovcama i glava Crkve. Stoga, neće nam ništa nedostajati jer nas On vodi na mirne, tihe vode, obnavlja našu dušu i daje nam vječni život, te nas brani od neprijatelja i ispravlja nas kad je potrebno.

Nije ni čudo da je Psalam 23 jedan od omiljenih poglavlja čitateljima Biblije svih vremena.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithwire.com

NAJNOVIJE